Sivas'ta Terk Edilen Kar Direkleri Iklim Degisikligini Gözler Önüne Serdi

Sivas'ta Terk Edilen Kar Direkleri Iklim Degisikligini Gözler Önüne Serdi

Sivas’ta meteorolojik veri toplamak amaciyla kar kalinligini ölçmek için yerlestirilen direklere günümüzde ihtiyaç kalmamasi yasanan iklim degisikligini de gözler önüne serdi.

Sivas’in Dogansar ilçesine bagli Çatpinar köyüne yaklasik 60 yil önce Meteoroloji Genel Müdürlügü tarafindan dikilen direkler yillardir kullanilmiyor. Görenlerin dikkatini çeken yaklasik 5 metre uzunluktaki direklerle geçmiste 4 metreye varan kar kalinliklarinin ölçüldügü belirtildi. Günümüzde ise ayri bölgede kar kalinliginin yarim metreyi geçmemesi, bu nedenle direklere de ihtiyaç kalmamasi yasanan iklim degisikligini gözler önüne seriyor.

“O dönmelerde kar ölçümlerini bu direklerle yapiyorlarmis”

Direklerin köye çocuklugunda dikildigini ifade eden eski köy muhtari Ahmet Söylemez; "Direkleri diktiklerinde ben ilkokula gidiyordum, hatirliyorum. Gelip diktiler direkleri, o zamanlar tabi bizler de merak ettik. Nedir bu direkler dedik. O zamanlar bize bu direklerin kar ölçüm direkleri olduklarini söylediler. O dönmelerde kar ölçümlerini bu direklerle yapiyorlarmis. Buraya eskiden çok yogun kar yagardi. Bizler evden baska bir eve zar zor giderdik. Simdi o kar yagisi olmuyor ama halen duruyor bu direkler. Kis mevsimi bu sene kurak geçti. Hiç kar yagmadi. Gece yagdi sabah eridi. Simdilerde teknoloji gelisti bir dügmeyle nerde ne oldugunu gözlemleyebiliyor. Görenler hep merak ediyor” dedi.



“Eskiden yaklasik 3 metreye yakin kar yagisi oluyordu”

Köy sakinlerinden Serif Keskin simdilerde bu direklerin korkuluk göverini yaptigini belirterek, “Bizim çocuklugumuzda dikildi bu direkler. Sonrasinda da birkaç kis kontrol etmeye geldiler. Eskiden yaklasik 3 metreye yakin kar yagisi oluyordu. Simdi kar yagmiyor direkler de kaldi öylece kimse bir daha bakmaya da gelmedi. Bu direkler korkuluk gibi kaldi burada” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile