Sivas UNESCO Üretken Sehirler Agi Yolunda

Sivas UNESCO Üretken Sehirler Agi Yolunda

Sivas Belediyesi tarafindan UNESCO Üretken Sehirler Agi Programi’na müzik alaninda yapilan basvuru, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu tarafindan kabul edilerek kurumun Paris’teki genel merkezine sunuldu.

Sivas Belediye Baskani Hilmi Bilgin konuya iliskin basin mensuplarina açiklama yapti. Baskan Bilgin açiklamasinda, “Bugün sehrimiz için önemli bir heyecani ve mutlulugu sizlerle paylasmaktan memnuniyet duyuyorum. UNESCO Üretken Sehirler Agi 2021 Yili çagrisina müzik alaninda hazirladigimiz dosya Türkiye’de en basarili ilk iki dosya arasina girerek UNESCO Türkiye Milli Komisyonu destegi ile Paris’e gitmeye hak kazandi’’ dedi.



Logo da Divrigi Ulu Camii ve Darüssifasi’ndan esinlenildi

Baskan Bilgin, hazirlanan logonun Divrigi Ulu Camii ve Darüssifasi cennet kapisindaki bir figürden esinlenerek olusturuldugunu belirterek, “Asiklar ve Ozanlar sehri Sivas’in uluslararasi tescili ve müzik alaninda UNESCO Üretken Sehirler Agi’na girmesi adina hazirlanan kapsamli dosyamizi Mayis basinda Ankara’ya sunmustuk. Su an itibari ile UNESCO Türkiye Komisyonu’nun destek yazisini almayi hak eden ilk iki sehir arasina girmis olmanin sevincini ve hakli gururunu yasiyoruz. Sivas’in özgün kültürel özelliklerini müzik üzerinden sunmak adina müzik alaninda dosya hazirlamaya karar verdik. Sivas Belediyesi ve Orta Anadolu Kalkinma Ajansi ortakliginda uzman bir çalisma grubu olusturduk. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi, TRT, MESAM, MÜYABIR, ilgili kamu kurumlari ve sivil toplum kuruluslarinin destegi ve katilimi ile bir danisma kurulu olusturduk. Dosyamizi katilimci bir süreçle, sehrin tüm seslerini dinleyerek, danisarak ve fikir birligine vararak olusturduk. Uluslararasi baglantilar olusturduk. Türkçe ve Ingilizce seminerler organize ettik. Kurumsal kimlik çalismasi kapsaminda güçlü bir logo tasarladik. Ingilizce Sivas Müzik Sehri yazisinin ifade edildigi logo, 1985 yilinda Türkiye’den UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alinan ilk eser olan Divrigi Ulu Camii ve Darüssifasi cennet kapisindaki bir figürden esinlenerek olusturulmus, Sivas’taki müzik kültürünün gelenekten gelecege giden evrensel ve sonsuz hikayesini temsil etmektedir’’ seklinde konustu.



Sivas’in hedefleri

Baskan Hilmi Bilgin üretken bir müzik sehri olma yolunda Sivas’in hedeflerini anlatarak, “Yerel aktörlerin performanslarini sergileyebilecegi ya da içinde yer alacagi projeler, festivaller ve etkinlikleri vasitasiyla kültürel faaliyetlerin üretimini ve yayilimini artirmak, Farkli kültürler arasindaki sosyal diyalogu müzik üzerine ortak kültür miraslarini güçlendirmek suretiyle artirmak. Müzik yoluyla kirilgan gruplar üzerindeki farkindaligi artirmak ve onlarin topluma sosyal ve kültürel entegrasyonunu projeler ve etkinliklerle artirmak. Ortak evrensel degerler ve müzik yoluyla diger UNESCO müzik sehirleri ile köprüler kurmak, ortak etkinlik ve kültürel degisim programlari organize etmek. Lokal müzik platformu yapisi kurarak yerel sanatçilarin ekonomik, sosyal ve diger haklarini korumak; onlari kayit altina alarak düzenli istatistikler olusturmak. Sivas Is Gelistirme Merkezi’ni kurmak suretiyle Sivas’taki kültür endüstrisini ve girisimciligi desteklemek’’ ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile