Sivasli Kadinlar Artik Madimak Toplamak Yerine Pazardan Satin Aliyor

Sivasli Kadinlar Artik Madimak Toplamak Yerine Pazardan Satin Aliyor

Sivas’ta baharin gelmesiyle birlikte daglardan toplanan madimak otu pazar tezgahlarinda satisa sunuldu. Pazar esnafi artik köylerde yeni neslin madimak toplamadigini belirterek, "Simdiki nesil madimak toplamiyor. Birkaç seneye kadar da bu emekçi kadinlarimiz ölürse madimak olayi biter" dedi.

Türkiye’nin geleneksel yemek kültüründe önemli bir yere sahip olan ve türkülere dahi konu olan madimak, yillar boyunca özellikle kirsal bölgelerde yasayan genç kizlar tarafindan dogada tek tek elle toplanirken, günümüzde halk pazarlarinda veya marketlerden hazir olarak satin aliniyor.

“Simdiki nesil madimak toplamiyor, hamburger yemeye gidiyor”

Pazarda madimak satan Ethem Yildiz, “10 senedir madimak isi ile ugrasiyorum. Madimak nisan ayinda toplanmaya baslanir ve haziran ayina kadar devam eder. Bunu toplayan su an köylü kadinlarimiz, emekçi kadinlarimiz var. Ne yazik ki o eski kadinlarimiz da artik yaslaniyor ve nesli tükeniyor. Simdiki nesil madimak toplamiyor. Birkaç seneye kadar da bu emekçi kadinlarimiz ölürse madimak olayi biter. Simdi çocuklar pizza yemeye, hamburger yemeye gidiyorlar. Böylesi zararli seyleri yiyorlar ve madimak gibi yararli bir seyi yemiyorlar. Önceden kadinlarimiz madimagi kendileri severek topluyordu. Simdi ise nesil degistiginden dolayi kadinlarimiz da tembellesti ve madimak toplamiyorlar. Satin almaya geldiklerinde ise ’Bunun toplamasinda ne var ki’ diyorlar. Madimagi toplamasi kolay degildir. Madimagi topladiktan sonra 1 ay boyunca hasta yatabilirsiniz. Emekçi kadinlarimizin ellerine saglik, çok tesekkür ediyorum” diye konustu.



“Madimak da pazara düstü”

Pazara alisveris yapmaya gelen Ahmet Turan Yildirim, “Kadinlar simdi her seyin hazirina kosuyorlar. Önceden bizim annelerimiz, nenelerimiz bunu toplarlar, güzelce biçakla kiyarlardi ve bunun yemegini yaparlardi kusbasi etle. Kati bir yemek olurdu, onu yufka ekmekle sokum ile yerdik. Bakar misiniz madimak da pazara düstü. Bundan köylerde çok var ama toplayan yok” seklinde konustu.



“Genç kizlar daha madimagin ne oldugunu bile bilmiyorlar”

Dogada elleriyle tek tek madimak toplayan Zeynep Gedikli, “Gençken biz topluyorduk, simdiki cahiller ise daha madimagin ne oldugunu bilmiyorlar. Genç kizlar daha madimagin ne oldugunu bile bilmiyorlar” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile