İlçeye yaklaşık 60 kilometre mesafedeki Karacadağ ve Karakeçi bölgelerinden öğrencileri şehir merkezine taşıyan firma, öğrencilerin seyahati sırasında geçen yaklaşık bir saatlik boş zamanlarını değerlendirmeleri için örnek bir proje geliştirerek, araçlarına kurduğu mini kütüphaneler sayesinde, öğrenciler bir saatlik boş zamanı değerlendiriyor ve bilgi dağarcıklarını genişletiyor. Öğrenciler okul servislerine bindikleri an, ilk işleri mini kütüphaneden kitapları alarak, okumaya başlamaları oluyor. Servis okul önünde durduğunda ise öğrenciler, aldıkları kitapları tekrar kütüphaneye yerleştiriyor. Bu sayede her öğrenci birkaç günde bir kitabı okumuş oluyor.
Firma yetkilisi Mehmet Salih Çakmak, öğrencilerin yolda boş zamanlarını değerlendirmek için bir proje geliştirdiğini belirterek, "Öğrencilerimiz evden okula ve okuldan eve taşırken sabah-akşam ortalama 30 ile 50 dakika boş zamanları oluyor. Bu geçen süreyi öğrencilerimiz için nasıl değerlendirebiliriz düşüncesiyle, Bakmaç ilk ve ortaokul müdürümüz Mehmet Çiftel hocamızla istişare yaptık. İstişaremiz sonucunda araçlarımızda mini kütüphane oluşturmaya karar verdik. Bu projemizi İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Nuri Kapanoğlu ile paylaştık, kendisi de bu projemizi olumlu karşıladı. Biz bunun üzerine, firmamızın tüm araçlarında mini kütüphane oluşturduk. Bu kütüphanelerimizde çocuklarımıza yönelik kitaplar bulunmakta ve bu kitapları çocuklar servise bindiğinde her seferde 30 ile 50 dakika arası okumakta. Bunun faydasını öğrencilerimizde görüyoruz, bu anlamda ben diğer taşıma firma sahibi arkadaşlar ile şoför arkadaşlarımdan kendi servislerinde de böyle bir çalışma yapmalarını tavsiye ediyorum. Bu projemizde bize kitap desteğinde bulunan tüm okul müdürlerime ve İlçe Müdürümüz Nuri Kapanoğlu’na teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Öğrenciler projeden memnun
9. sınıf öğrencisi Zehra Biter, "Siverek ile köyümüz arası uzaklık 40 kilometre, servis şoförümüz bize serviste bir kütüphane yaptı. Bu sayede kitap alışkanlığı kazandık, kendisine çok teşekkür ediyorum" dedi.
Mustafa Kemal Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi İsmail Karakeçi, şunları söyledi:
"Araçta kütüphane fikri çok güzel, eskiden yolda geçen zamanı, boş boş geçiriyorduk ama bu sayede günde en az bir saat kitap okuyor ve kendimizi geliştiriyoruz, bu uygulamanın yaygınlaşmasını temenni ediyorum."
10. sınıf öğrencisi Narin Aypan, “Köyden okula giderken ve yine okuldan köye giderken bu proje sayesinde kitap okuyoruz, öyle ki bu proje sayesinde eve gittiğimde dahi artık kitap okuyorum. Bu sayede kitap okumak bir alışkanlığa dönüştü, bu uygulamadan dolayı servis şoförlerimize teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Siverek'te Taşımalı Eğitim Öğrencilerine Yönelik Örnek Proje
Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde bir servis firması, öğrencilerin servis içerisindeki boş zamanı değerlendirmeleri ve okuma alışkanlığını geliştirmek amacıyla, tüm araçlarına mini kütüphane kurdu.