Sivil Toplum Örgütleri Anayasa Değişikliğinin Görüşüleceği Davaya Katılmak İstiyor

Cumhuriyet Halk Partisi'nin Anayasa değişikliğinin iptali talebiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurmasına tepkiler devam ediyor

  Cumhuriyet Halk Partisi ' nin Anayasa değişikliğinin iptali talebiyle Anayasa Mahkemesi ' ne başvurmasına tepkiler devam ediyor . Bursa ' da faaliyet gösteren yaklaşık 20 sivil toplum örgütü , Anayasa Mahkemesi Başkanlığı ' na dilekçeyle başvurarak davaya müdahil olarak katılmak istediklerini bildirdi .
Bursa Valiliği önünde toplanan Sivil Dayanışma Platformu üyeleri adına konuşan Arif Çelenk , yüksek mahkemenin Anayasa değişikliğiyle ilgili vereceği kararın bütün vatandaşları ve kurumları yakından ilgilendirdiğine dikkati çekti . Çelenk , hukuka uygun olarak verilecek kararın fertlerin ve toplumun yararına , aksi durumda ise zararına olacağını belirterek , bu yüzden yargılama aşamasında davaya müdahil olmak istediklerini söyledi .
Anayasanın 34 . maddesindeki , ' ' Herkes meşru vasıta ve yollardan faydalanmak suretiyle yargı mercileri önünde davacı veya davalı olarak iddia ve savunma ile adil yargılanma hakına sahiptir ' ' hükmünü hatırlatan Çelenk , kamu ile ilgili dilek ve şikayetleri yetkili makamlara bildirip görülen davalara katılarak hak ve talepleri savunmanın en doğal hakları olduğunu ifade etti .
Çelenk , Anayasa Mahkemesi üyesi Fulya Kantarcıoğlu ' nun davadan önceki bir tarihte eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay ile yaptığı görüşme kayıtlarının ihsas-ı rey anlamına geldiğini iddia ederek , " Seyfi Oktay , daha sonra davacı konumunda olan eski Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Deniz Baykal ' a yapılan görüşme hakkında bilgi verdi . Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ' nin kararlarına göre , bir hakim , önyargılı olmasa bile , önyargılıymış gibi bir görüntü varsa o davadan çekilmelidir . Çekilmediği takdirde , 2949
sayılı Anayasa Mahkemesi ' nin kuruluşu ve yargılama usulleri hakkındaki kanunun 47 . maddesi gereği davanın reddi gerekmektedir ' ' dedi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile