Sivil Toplumdan Kredi Kartı Uyarısı

ANKARA - RENA NURİ - Sivil toplum kuruluşlarının genel başkanları, kredi kartlarının bilinçli kullanımı konusunda vatandaşları uyardı.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın değerlendirmelerinin ardından bir kez daha gündeme gelen kredi kartı kullanımına ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamalarda bulundu.

Palandöken, kredi kartlarının ödemeleri taksitlendirmesinden dolayı birçok ailenin ihtiyacından fazlasını aldığına dikkati çekerek, "Ödeyemediğinizde, borcu faiziyle birlikte ödüyorsunuz, bu şekilde bankalara ayrı bir kazanç elde ettiriyorsunuz. Kredi kartı ile alışveriş yaparken bir seferde ödeyebilecek şekilde yaparsanız rahat edersiniz" dedi.

Günümüzde herkesin elinde 4 veya 5 adet kredi kartının bulunduğuna, bu durumun biriken borçlara sebep olduğuna işaret eden Palandöken, şunları söyledi:

"Kredi kartı son derece tehlikeli olabiliyor. İnsanların eline para geçmediği için harcamayı da neye göre yapacağını bilmiyor. Hepsini bir arada ödeyebilecek şekilde kredi kartı kullanılmalıdır, böylelikle hem dolaşımdaki para yıpranmaz hem mikroptan arınmış oluruz. Kredi kartını bilinçli kullanabilirsen iyidir."

Kredi kartı kullanımının azalmasından esnafın etkilenmeyeceğini dile getiren Palandöken, aksine yerine alternatif alışveriş yollarının mutlaka geliştirileceğini ifade etti.

-"Kredi kartına bilinçsiz yakalandık"

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği Genel Başkanı Mahmut Çelikus da konuya ilişkin, Türkiye'de yaklaşık 56 milyon adet kredi kartının kullanımda olduğunu, insanların aynı anda birkaç kredi kartı kullandıklarını söyledi.

Çelikus, "Kredi kartı kullanımında 'atı alan Üsküdar'ı geçmiş' durumda. Sayın Başbakan'ın çağrısını destekliyoruz ancak geç kalınmış bir çağrı olduğunu düşünüyoruz" ifadesini kullandı.

Kredi kartlarının ekonomik bir argüman olmasına rağmen ülkede sosyal ve kültürel yaralar açtığına dikkati çeken Çelikus, "Türk halkı kredi kartı kullanımında eğitimsiz ve bilinçsiz yakalandı. Kendine ait olmayan bir parayı harcayarak geleceğini ipotek altına aldı" değerlendirmesinde bulundu.

Çelikus, bankaların oturduğu yerde insanların yaptığı alışverişlerden para kazandığını savunarak, reel sektörde yüzde 2'lik büyümeye karşılık bankacılık sektöründeki büyümenin yüzde 15 olarak gerçekleştiğini, bu durumun Türkiye'de herkesin bankalara çalıştığının göstergesi olduğunu öne sürdü.

-"Kredi kartıyla ekmek alan var"

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar ise Türkiye'de halkın büyük bir çoğunluğunun satın alma gücünün düşük olduğuna dikkati çekerek, bu nedenle günlük ekmeğini bile kredi kartlarıyla alan olduğunu ifade etti.

Öte yandan bankaların da kredi kartı kullanımını artırmak için sürekli reklam yaptığını dile getiren Çakar, aynı zamanda tüketimin de pompalandığını söyledi.

Tüketicilerin iki kıskaç altında kaldığını belirten Çakar, şunları kaydetti:

"Zengin insan cebinde nakit parası olduğu için kredi kartı kullanmaz ama 50 milyondan fazla insanımız cebinde nakit parası olmadığı için kredi kartı kullanıyor. Kredi kartını bilinçli kullanması için tüketicilerin bilincini artıracak program ve eğitimin yapılması gerekiyor."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile