Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi, yilin 12 ayi tüm ilçelerde titizlikle sürdürdügü hasere ile mücadele çalismalarini çesitlendiriyor. Dogaya zararsiz mücadele yöntemlerini arastiran Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi ekiplerinin, kimyasal kullanimi en aza indirmek için 2 yildir kullandigi yöntemlerden biri de lepistes baliginin çogaltilmasi oldu. Ekipler, ardindan benzer sekilde beslenebilen Kiliçkuyruk baligini çogaltmaya basladi.
Bir tür süs baligi olan lepistes ve kiliçkuyruk baliklari, birakildiklari havuzlarda bulunan sivrisinek larvalariyla besleniyor. Böylece sivrisinek popülasyonu azalirken, vatandaslarin ilaçlama talepleri de biyolojik yöntemlerle çözüme kavusturulmus oluyor.
"37 bine yakin balik salinimi yaptik"
İçel Büyüksehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Baskani Bülent Halisdemir, ilaç sarfiyatini azaltmak ve biyolojik mücadeleyi artirmak için birçok çalisma yürüttüklerini ve lepistes baliklarini kullanarak sivrisinekle biyolojik bir mücadele yöntemi gelistirdiklerini belirterek, “İçel ilinde yaklasik 48 bin tane tarimsal amaçli sulama havuzu oldugunu gördük. Biz bu havuzlara her 15-20 günde bir giderek ilaç atiyorduk. Bunu daha saglikli nasil çözebiliriz diye düsünerek, bir proje ürettik. Bu projeyi üretirken de, öncelikle İçel Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’ndeki uzman hocalarimizla konustuk ve Lepistes isimli bir balik türünün sivrisinegin larvalarini yedigini ve bunun da yüzde 70-80 oraninda basarili oldugunu duyduk. Hemen Lepistes baliklarindan alip, yakinlarimizdaki 4, 5 havuza attik ve bunlari izlemeye basladik. Tam 1 yil boyunca izledik ve izledigimizde gördük ki, biz artik o havuzlara asla ilaç atmiyoruz ve bu baliklar gayet güzel larvalari yiyor. Ve ciddi bir çogalma yapiyorlar. Bugüne kadar 37 bine yakin balik salinimi yaptik. Tüm il genelinde larva sayisinda ciddi bir azalma meydana geldi. Yani bizim kimyasal içeren ilaçlarimizin kullaniminda azalma gördük. Bunun personel gidisi, yakit tasarrufu gibi etkenleri de hesap edersek, çok güzel bir geri dönüs aldik" dedi.
“2 tane tankta lepistes baligini üretmeye basladik”
Daha önceleri Su Ürünleri Fakültesi’nden alarak havuzlara salinim yaptiklarini, artik Büyüksehir Belediyesi bünyesinde üretim yapmak istediklerini ve bu amaçla pilot çalisma yaptiklarini vurgulayan Halisdemir, "2 tane tank kurduk ve bu tanklarda lepistes baligini üretmeye basladik. Ciddi bir yavrulama var. Tabi bir kerede olmuyor, zamanla oluyor bu çalismalar. Hatta bu amaçla kiliçkuyruk isimli bir balik türünü de denemeye basladik. Onu da üretmeye basladik. Kiliçkuyruk baliginin da dogada herhangi bir yere karistigi zaman istenmeyecek sekilde zarar vermedigini arkadaslarimizla, hocalarimizla tespit ettik. Bunun da denemesini yapiyoruz. Yani lepistesin yaninda, böyle bir çalisma da yapiyoruz” diye konustu.
Ayrica bu konuyla ilgili bir Avrupa Birligi projesi yazip Bakanliga sunduklarini da belirten Halisdemir, "Burada sunu hedefledik daha profesyonel balik üretim tanklari kurmayi hedefliyoruz. Yaklasik 20 dezavantajli kadin vatandasimiza da is istihdami saglamak istiyoruz. Böylece hem onlarin ekonomisine katki saglamis olacagiz hem de sivrisinek sorununa çözüm üretmis olacagiz. Onlar bu baliklari bizim adimiza üretsinler. Biz onlardan satin alalim. Bu konuda Türkiye genelinde belki üretim merkezi bile olabiliriz. Bu konuyu önemsiyoruz. Baskanimiz da çok önemsiyor. Bizi de bu konuda destekliyor. Biz bunu daha da büyütecegiz. Bu pilot çalismayi tam oturttugumuz zaman, daha profesyonel havuzlarda balik üretimine baslayarak, tüm İçel’de bu sorunu çözmeyi düsünüyoruz" ifadelerini kullandi.
Sivrisinekle Mücadele Için 37 Bin Balik Havuzlara Birakildi
İçel Büyüksehir Belediyesi, sivrisinekle biyolojik mücadele yöntemi olarak tercih ettigi lepistes baliklarini çogaltarak, il genelindeki havuzlara birakmayi sürdürüyor. 2 yildir süren ve 15 bin anaç baligin oldugu proje çerçevesinde, 37 bin balik İçel genelindeki havuzlara birakildi.



















