Sivrisineklere 'Anlik Çözümler' Yeterli Degil

Sivrisineklere 'Anlik Çözümler' Yeterli Degil

Kayseri Veteriner Hekimler Odasi Baskani Akgün Ergül, sivrisineklerle mücadelede anlik çözümlerin yeterli olmadigini, üreme yerlerinin kurutulmasi gerektigini söyledi.

Ilkbaharin uzamasi ve yagmurlarin yogun olmasinin sivrisineklerin çogalmasina sebep oldugunu söyleyen Kayseri Veteriner Hekimler Odasi Baskani Akgün Ergül, “Ilkbaharin biraz daha uzamasi, yagislarin da bu sene bol olmasiyla birlikte aslinda sivrisineklerin üreme ortamlari, alanlari da çogalmis oldu. Havalarin da birdenbire isinmasiyla birlikte yogun bir sivrisinek artisi gerçeklesmis oldu. Tabii sivrisinekler genelde nemli, sulak veya çayirlik alanlarda, daha çok bataklik alanlarda ürerler veya popülasyonunu sürdürürler. Birçok hastaligin da nakledicisidirler. Bu gerek insanlarda, gerekse de hayvanlarda birçok hastaliga da sebebiyet vermektedir. Özellikle de sitma dedigimiz hastaligin ve birçok kan parazitinin de sebebi sivrisineklerden kaynaklanmaktadir. Bunun en büyük örnegi de Dünya Saglik Örgütü’nün verilerine göre Afrika’da sivrisinek isirmasiyla birlikte sitma sebebi ile yilda 1 milyon insan hayatini kaybetmekte. Bu da çok büyük bir rakam. Tabii ki bunun tedbirlerini, önlemlerini de almamiz gerekiyor. Özellikle belediyelerimizin sorumlulugunda ama burada vatandaslarimizin da üzerine düsen sorumluluklar var” dedi.

Ergül, anlik çözümlerin çözüm olmadigini ve sivrisineklerin üreme alanlarinin kurutulmasi gerektigini söyleyerek, “Sivrisineklerde özellikle üreme alanlari ilaçlanmali veya imkan varsa bataklik gibi veya evimizin kenarindaki su birikintilerinin kurutulmasi gerekmekte. Çünkü üreme alanlari ve bina altlarinda bodrumlarda, yasadigimiz çevrelerde eger ki nemli su birikintili bir ortam varsa buralarin kurutulmasi, buralarda kurutulma da yapamiyorsak ilaçlanmasi önemli sivrisineklere karsi. Çünkü yasam alanlarini ne kadar çok kurutursak, üremeyi ve dolayisiyla insanlara bulasabilecek olan hastaliklari da önlemis oluruz. Özellikle restoran gibi yerlerde eger popülasyon fazlaysa öncelikle oradaki hijyen durumuna bakmamiz gerekiyor. Sinek ilaçlari gibi çözümler anlik çözümler ve bunlar da zaten çözüm degil insan sagligi açisindan. Öncelikle sebebi arastirilip, o bölgedeki dedigimiz gibi sulak alanlar veya rögarlarda düzenli ilaçlama yapiliyor mu, giderler ilaçlaniyor mu diye bunlarin çözümüne bakmak lazim. Yoksa diger türlü özellikle gidanin tüketilmis oldugu yerlerde zaten bu canlilar hayvanlarda ya da insan sagligini etkileyen birçok hastaliga sebebiyet verdigi için buralarda özellikle isletme sahiplerinin de daha hassas, daha dikkatli olmasi gerekmekte. Anlik çözümler hiçbir zaman çözüm degildir bizim için. Önemli olan bölgedeki sivrisinegin üreyebilecegi yerleri kurutmak, oralari düzenli bir sekilde ilaçlamak gerekmektedir” ifadelerine yer verdi.

Sivrisinek isirmalarinin alerjik durumlara sebep olabilecegini ve saglik kurulusundan da her ihtimale karsi önlem alinmasi gerektigini söyleyen Ergül, “Bazen insanlarin vücutlari da alerjenlere karsi daha duyarlidir. Özellikle bu konuda küçük çocuklarin sivrisinek isirmalari ve sokmalarina karsi vücutlarinda kizarikliklar, hatta o kizarikliklarin oldugu yerde bölgesel olarak büyük siskinlikler de sekillenebilmekte. Böyle olunca da ister istemez ari isirmasi gibi düsünelim alerjik reaksiyonlar vücudu da etkileyebilmekte. Böylesi durumlarda en yakin saglik kurulusuna gitmekte fayda var. Ona göre de doktorlarin uygulayacagi tedaviye göre bir önlem almis olurlar. Çünkü alerjik bir reaksiyon sekillenebilir hizli bir sekilde. Vücudun yapisina bagli olarak insanlarin dirençlerine bagli olarak bu da sagliklarini sikintiya sokabilir” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile