Siyah Kusburnu Meyve Özütünün, Meme Kanseri Hücrelerini Yüksek Oranda Yok Ettigi Belirlendi

Bayburt Üniversitesinde yapilan arastirmada, "siyah kusburnu" meyve özütünün meme kanseri hücrelerini yüksek oranda yok ettigi belirlendi.

Üniversitenin Kurumsal Iletisim Direktörlügünden yapilan açiklamaya göre, yüksek lisans ögrencisi Büsra Kicik tarafindan hazirlanan ve Saglik Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Doktor Ögretim Üyesi Hamit Emre Kizil ile Doktor Ögretim Üyesi Sinan Bayram danismanliginda yürütülen, "Bayburt Yöresinde Dogal Olarak Yetisen Siyah Kusburnu (Rosa pimpinellifolia) Meyvesinin Bazi Biyolojik Aktivitelerinin Belirlenmesi" baslikli yüksek lisans tez çalismasi tamamlandi.

Çalisma kapsaminda merkeze bagli Gümüssu köyünden toplanan siyah kusburnu kurutulup toz haline getirildikten sonra Bayburt Üniversitesi Merkezi Arastirma Laboratuvarinda analiz edildi.

Analiz sonuçlarina göre, meyve özütünün meme kanseri hücrelerini yüksek oranda yok ettigi belirlendi.

Açiklamada görüsüne yer verilen Kizil, Bayburt ve çevresinin bitki çesitliligi bakimindan zengin oldugunu belirtti.

Siyah kusburnunun da bu zenginlik içinde yer aldigina dikkati çeken Kizil, su degerlendirmede bulundu:

"Bu çalismamizla arastirmamiza konu olan siyah kusburnunun kimyasal içeriklerinin yaninda klinik sonuçlarini da görmeyi hedefledik. Arastirmamiz numunelerin toplanmasi, kurutulmasi ve toz haline getirilmesi, ardindan kimyasal içeriginin belirlenmesi, antioksidan, antikanser gibi özelliklerinin incelenmesini kapsamaktadir. Kanser arastirmalarinda ilk basamak olarak ortaya koydugumuz bu çalismamizin ardindan ise deney hayvani çalismalarini da hedefliyoruz."

Yapilan çalisma ile siyah kusburnunun özellikle meme kanserine karsi etkili oldugunun ortaya konuldugunu vurgulayan Kizil, sunlari kaydetti:

"Arastirmanin konusunu belirlemede önemli parametrelerimizden biri de kusburnunun kanseri iyilestirici etkisini ortaya koymakti. Kusburnunun, içinde bulunan etken maddelerin kansere karsi etkili oldugu yapilan çalismalarda görüldü. Siyah kusburnunun içerik olarak meme kanseri hastalarina son derece yararli bilesiklere sahip oldugu sonucuna varildi. Çalismamizin sürdürülmesinde destegini esirgemeyen Rektörümüz Prof. Dr. Mutlu Türkmen'e, es danismanimiz Doktor Ögretim Üyesi Sinan Bayram'a, yüksek lisans ögrencimiz Büsra Kicik ve emegi geçen herkese tesekkür ediyorum."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile