Eski Cumhurbaskani Ali Ekber Hasimi Rafsancani'nin kizi eski milletvekili Faize Hasimi, eski diplomat Mansur Ferheng ve gazeteci Ali Kelai'nin de aralarinda oldugu 87 siyasi ve sivil aktivistin imzaladigi ortak bildiride, seçimlerin boykot edilmesi çagrisi yapildi.
Ülkedeki seçim sonuçlarinin önceden belirlendigi iddia edilen bildiride, "Iranlilarin çogunlugu zorlu kosullar içinde yasarken, velayeti fakihin mutlak egemenligine dayanan otoriter devlet, iktidarini mümkün oldugu kadar saglamlastirmaya ve iktidari bir sonraki lidere aktarmak için zemin hazirlamaya çalisiyor." ifadeleri kullanildi.
Seçim sonuçlarini tanimayacaklarini vurgulayan aktivistlerin bildirisinin devaminda su ifadelere yer verildi:
"Yöneticilere yüksek sesle en medeni ve en barisçil sekilde 'hayir' diyoruz. Iran halkinin seçim sovuna karsilik yüksek sesle ve birlesik 'hayir'i, bu azim ve iradeyi payidar kilma yolunda atilan bir adim olacaktir. Önceden tasarlanmis seçimler yerine özgür, adil ve rekabetçi seçim öneriyoruz."
- Ülke siyasetinin önemli isimlerinin adayligi veto edilmisti
Iran'da 18 Haziran'da yapilacak cumhurbaskanligi seçimi için 40'i kadin olmak üzere 592 kisinin Anayasayi Koruyucular Konseyine adaylik basvurusunda bulundugu bildirilmisti.
Anayasayi Koruyucular Konseyi Sözcüsü Abbas Ali Kedhodayi, 17 Mayis'ta yaptigi açiklamada, adaylik için basvuran 592 kisiden yalnizca 40'inin gerekli sartlari tasidigini duyurmustu.
Seçimlerde aday olmak isteyenlerin rejime bagliligi ile siyasi, ahlaki ve dini sabikalarini inceleyen Konsey tarafindan 25 Mayis'ta yapilan açiklamada, gerekli sartlari tasidigi açiklanan 40 kisiden yalnizca 7 isme adaylik izni çiktigi belirtildi.
Konseyin kararina göre, mevcut Cumhurbaskani Birinci Yardimcisi Ishak Cihangiri, eski Cumhurbaskani Mahmud Ahmedinejad ve Meclis Baskani Ali Laricani gibi reformist ve ilimli muhafazakar çizgideki ülke siyasetinin bazi önemli isimlerine seçimlerde yarisma izni verilmedi.
Reformist gruplar, daha önce yaptiklari açiklamada adaylarinin veto edilmesi halinde seçimlere katilmayacaklarini duyurmustu.
Halkin seçimlere yüksek katilimini demokratik bir destek kabul eden ülke lideri Ayetullah Ali Hamaney, 27 Mayis'ta yaptigi konusmasinda, Anayasayi Koruyucular Konseyinin vetolari nedeniyle seçimlerin boykot edilmesine yönelik çagrilara tepki göstererek, "Seçimlerin faydasiz oldugunu söyleyenleri dinlemeyin. Bunlar halkla birlikte degildir. Halkla birlikte olan kimse, insanlarin sandik basina gitmesine mani olmaz." demisti.
Iran'da ev hapsinde tutulan muhalif lider ve eski Basbakan Mir Hüseyin Musevi de "asagilayici ve önceden tasarlanmis" olarak niteledigi seçimlerin boykot edilmesini istemisti.
18 Haziran'da yapilacak cumhurbaskanligi seçimlerinin adaylarindan Yargi Erki Baskani Ibrahim Reisi'nin seçimleri kazanacagi öngörülüyor.
Siyasetteki Önemli Isimlerin Adayliginin Veto Edildigi Iran'da Seçimleri Boykot Çagrilari Sürüyor
Iran'da birçogu reformist ve ilimli muhafazakar isimlerin cumhurbaskanligi seçimleri için adayliginin veto edilmesine iliskin tartismalar sürerken Iranli bir grup siyasi ve sivil aktivist, seçim sonuçlarinin önceden belirlendigini iddia ederek, halka sandiga gitmeme çagrisinda bulundu.