Siyasi Tercihlerde Genlerin Rolü

Siyasi Tercihlerde Genlerin Rolü

Mitt Romney'nin Cumhuriyetçi Parti Kurultayı’nda resmen başkan adaylığını açıkladığı şu günlerde, genlerin siyasi tercihlerde rol oynadığını ileri süren bir araştırma yayınlandı. Uzmanlar, genetik etkinin özellikle sosyal konularda çok daha güçlü olduğunu düşünüyor.

Siyasi bilimciler yıllarca, insanların siyasi tercihlerini, yaşadıkları toplum, aile ve arkadaş gibi çevresel faktörlerin belirlediğini savundular. Ancak Rhode Island 'daki Brown Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırma, insanın siyasi inançlarının yaklaşık yüzde 50 'sini genetik yapının etkilediğini öne sürdü.

Çalışmayı yürüten siyasi bilim profesörlerinden Rose McDermott 'a göre, kişilerin siyasi yaklaşımlarını aile ve arkadaş gibi sosyal faktörler şekillendirirken, biyolojik yapı da bu yaklaşımları genel olarak etkiliyor. McDermott “Genetik özellikler, kişinin temelindeki liberal ve muhafazakar eğilimleri belirliyor” diyor.

Söz konusu araştırma, Amerika ve Avusturalya 'da ikiz kardeşler üzerinde yapılmış çalışmaların verilerine dayanıyor. McDermott, aynı DNA 'yı paylaşan aynı yumurta ikizlerinin yüzde 60 'ının benzer siyasi görüşlere sahip olduğunu söylüyor. Bu da genetik faktörün, siyasi yaklaşımlar üzerindeki güçlü etkisine işaret ediyor. Genetik yapıları farklı olan ayrı yumurta ikizlerinin siyasi inançları da farklılık gösteriyor. Bu da, aynı DNA 'ya sahip olmayan ikizlerde, çevresel faktörlerin siyasi tercihleri daha fazla şekillendirdiğinin bir kanıtı.

Bu yeni bir çalışma olduğu için, uzmanlar, siyasi davranışları etkileyen sadece birkaç gen belirlemişler. Ancak McDermott 'a göre, genetik yolla edinilmiş siyasi görüşler en fazla kürtaj, eşcinsel evlilik gibi sosyal sorunlara yaklaşım oluştururken ortaya çıkıyor.

McDermott ve ekibi, araştırma bulgularının, siyasi ideoloji ve bunun kamu politikalarına yansıması gibi daha derin konuların kavranmasına yardım etmesini umuyor.
Genetik yapının siyasi yaklaşımlar üzerindeki etkisini anlatan bir makale Trends in Genetics (Genetikte Trendler) isimli dergide yayınlandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile