Skolyoz Tedavisinde Güncel Yaklasimlar Paneli

Skolyoz Tedavisinde Güncel Yaklasimlar Paneli

SANKO Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü tarafindan, “Skolyoz Tedavisinde Güncel Yaklasimlar” paneli düzenlendi.

SANKO Üniversitesi Hastanesi Anadolu Toplanti Salonu’nda gerçeklestirilen panelin açilisinda konusan Rektör Prof. Dr. Güner Dagli, bilimsel toplantilara ev sahipligi yapmaktan ve akademisyenlerle ögrencileri bir araya getirebilmekten dolayi çok mutlu olduklarini söyledi.



Ögrencilere seslenen Prof. Dr. Dagli, “Okuyacaginiz her kitap hayata bakis açinizi sekillendirecek, yasaminiza yön verecektir. Akademik anlamda yetismeniz için üniversite olarak her türlü imkana sahibiz” dedi.

Akademik basari için okumanin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Dagli, ögrencilerin kisisel ve meslek gelisimlerini okuyacaklari ve kendilerine rehberlik edecek kitaplarla saglayabileceklerini kaydetti.



Prof. Dr. Nevin Ergun

Saglik Bilimleri Fakültesi (SBF) Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Baskani Prof. Dr. Nevin Ergun ise skolyoz tedavisinde önceligin farkinda olmak oldugunu belirterek, “Bu farkindaligi gerçeklestirebilmek için multidisipliner bir çalismanin örnegi olan bu paneli düzenledik. Emegi geçen herkese tesekkür ederim” ifadelerini kullandi.

Prof. Dr. Nazan Tugay

Panelin oturum baskanligini yapan SBF Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Prof. Dr. Nazan Tugay, skolyozun genel anlamda omurganin kendi içinde rotasyona ugramasi olarak bilindigine dikkat çekti.

Skolyozun tedavi edilmedigi zaman kalple ve solunumla ilgili sorunlara da yol açan bir sorun oldugunu anlatan Prof. Dr. Tugay, “Skolyozun görülme sikligi giderek artiyor. Sikligi artiyor fakat toplumdaki farkindaligi az olmakla birlikte riskleri de fazla” ifadelerini kullandi.

Prof. Dr. Tugay özellikle Adölesan Idiopatik Skolyozun tedavisinin uzmanlarca yapilmasi gerektigine isaret ederek, “Skolyoz, pek çok disiplinden yarar gören birlikte çalismasini gerektiren bir ekip isi” diyerek sözlerini tamamladi.

Skolyoz tedavisinde cerrahi yaklasimlar

Tip Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dali Dr. Ögr. Üyesi Erdal Yayla, “Skolyoz cerrahisinde temel amaçlar skolyozun cinsine göre (idiopatik, konjenital, nörojenik, dejeneratif skolyoz) degisiklik gösterir” diyerek sözlerine basladi.

Dr. Ögr. Üyesi Yayla, konjenital skolyoz tedavisinde temel amaçlari su sekilde siraladi:

“Deformite gelismesini ve nörolojik defisit (eksiklik) gelismesini engellemeyi, fizyolojik sagital (vücudu sag ve sol olmak üzere iki esit bölgeye ayiran boyuna kesi), koronal balansi saglamak oldugu kadar kisa segment füzyon yaparak, maksimum akciger kapasitesi gelisimi ile maksimum omurga uzunlugunu saglayip, büyüyen omurgada yapilan füzyon (dogru zamanda yapilmali) uygulamasinin sadece omurga uzunlugunu yani sira akciger gelisimini de engelleyecegini göz önünde tutmak gerekir.”

Cerrahi tedavide zamanlamaya karar verirken olgunun yasinin, anomalinin türünün ve lokalizasyonun en önemli parametreleri oldugunu belirten Dr. Ögr. Üyesi Yayla, idiopatik skolyozda cerrahi endikasyonlari söyle özetledi:

“Cobb açisi (Skolyoz derecesini ölçen açi) 45-50 derece üzerinde olan egrilikler, sagital kontürün bozuldugu yani lomber kifoz ve torakolomber kifozun oldugu durumlar, iskelet maturitesine erismemis, korse kullanimina ragmen 40 derecenin üzerinde progresyon gösteren egrilikler, kompanse olmayan, denge problemi olan egrilikler ve konservatif yöntemlerle kontrol edilemeyen bel ve sirt agrisi olan hastalar, torakal egriliklerde pulmoner fonksiyonlarda bozulma.”

Deformitenin hasta üzerinde belirgin psikolojik etkisi oldugu durumlara deginen Dr. Ögr. Üyesi Yayla, su bilgileri paylasti:

“Cerrahi seçenekler, posterior füzyon, anterior füzyon, kombine anterior-posterior füzyon, hemivertebra eksizyonu ve spinal osteotomi füzyonu içermektedir. Sonuç olarak, spinal deformite tek bir vertebranin patolojisi olabilecegi gibi, birçok vertebra, kosta veya pelvis patolojilerini çerçeveleyen kompleks bir bozukluk olabilir. Omurga, koronal, sagittal ve aksial planlarda sakrum, pelvis ve bacaklarla birlikte degerlendirilmelidir.

Konjenital spinal deformiteler beraberinde çoklu organ patolojilerini bulundurur. Hastanin yasi, nörolojik durumu, deformite etiyolojisi, deformitenin yerlesimi, kozmetik beklentileri, deformitenin ilerlemesi durumunda tedavi seklini belirler. Fizik muayenede, nörolojik muayeneye ek olarak tüm vücut görülebilecek sekilde, ayakta öne ve yana egilme pozisyonlarinda vertebra dizilimine, kalçanin durusuna bakilmalidir.”

Skolyoz patofizyolojisi ve tanisi

SANKO Üniversitesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmani Opr. Dr. Levent Bostanci, “Skolyoz Patofizyolojisi ve Tanisi” konulu sunumunda, skolyozun, omurga deformiteleri içerisinde en sik karsilasilan, genellikle büyüme dönemlerinde tanisi konulan, erken tedavi edilmediginde kisinin yasamini son derece olumsuz yönde etkileyebilen ve omurganin üç boyutlu egriligiyle karsimiza çikan bir rahatsizlik olduguna vurgu yapti.

Skolyozun omurgadaki yapisal bir bozukluktan kaynaklanabilecegi gibi omurga disi nedenlere bagli olarak da gelisebileceginin altini çizen Opr. Dr. Bostanci, “Yapisal olmayan skolyozlar zaman içerisinde kismen düzelebilr. Yapisal skolyoz ise siklikla sebebi belli olmayan idiopatik skolyoz olarak ortaya çikar ancak nöromusküler hastaliklar bag dokusu bozukluklari, enfeksiyon ve neoplastik durumlar gibi rahatsizliklar da yapisal egrilige yol açabilir” ifadelerine yer verdi.

Skolyozda fizyoterapi ve rehabilitasyon yaklasimlari

SANKO Üniversitesi Lisansüstü Egitim Enstitüsü Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Tezli Yüksek Lisans Programi’ndan Fizyoterapist Özge Özer, skolyoz tedavisinde cerrahi disi yöntemlerin ortak amacinin, egriligin ilerlemesini durdurmak, cerrahi ihtiyacini ve asimetrik görüntüyü azaltmak ve yasam kalitesini artirmak oldugunu animsatti.

Özer, “Skolyoza özel fizyoterapi egzersizleri olarak tanimlanan egzersizler kisinin egriliginin özelliklerine göre bireysel olarak uyarlanan egzersiz yöntemleridir. Tek basina bir tedavi seçenegi olabilecegi gibi korse tedavisi ve cerrahi tedaviler ile birlikte de uygulanabilir” seklinde konustu.

Sunuculugunu SANKO Üniversitesi SBF Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü 4’üncü sinif ögrencisi Dilara Bozkurt’un yaptigi sempozyuma Saglik Bilimleri Fakültesi Dekani Prof. Dr. Türkan Pasinlioglu, Dekan Yardimcisi Dr. Ögr. Üyesi Deniz Mihçioglu, akademisyenler ve ögrenciler katildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile