Slovakya'da Seçimleri Rusya Yanlisi Parti Kazandi

Slovakya'da Seçimleri Rusya Yanlisi Parti Kazandi

Slovakya’da dün gerçeklestirilen parlamento seçimlerini ilk resmi sonuçlara göre eski Basbakan Robert Fico liderligindeki Istikamet-Sosyal Demokrasi (SMER-SD) partisi kazandi.

Slovakya Istatistik Ofisi, dün gerçeklestirilen parlamento seçimlerinin ilk sonuçlarini bu sabah açikladi.

Oylarin yüzde 99,2’sinin sayilmasiyla birlikte açiklanan ilk sonuçlara göre Slovakya’nin Ukrayna’ya silah yardimina son verme sözü veren ve Rusya yanlisi olarak tanimlanan Robert Fico’nun partisi SMER-SD, yüzde 23,3 oraninda oy alarak 1’inci parti oldu. Avrupa Parlamentosu Baskan Yardimcisi olarak görev yapan liberal ve Bati yanlisi aday Michal Imeka liderligindeki Ilerici Slovakya’nin (PS) oy orani ise yüzde 17 seviyesinde kaldi.

Eski bir SMER-SD üyesi olan Peter Pellegrini liderligindeki Hlas (Ses) partisi, yüzde 15 oy alarak 3’üncü olurken, yüzde 5 oranindaki seçim barajini toplam 7 parti geçti. Hlas partisinin koalisyon müzakerelerinde kilit öneme sahip olmasi bekleniyor.

Öte yandan, bu yilki seçimlere katilim orani 2002 yilina oranla en yüksek seviyeye ulasarak yüzde 68,06 olurken, Slovakya Cumhurbaskani Zuzana Czaputova’nin önümüzdeki günlerde hükümeti kurma görevini Fico’ya vermesi ve SMER-SD partisinin Hlas ve yaklasik yüzde 10 oy oranina ulasan Slovak Ulusal Partisi (SNS) ile koalisyon olusturmasi bekleniyor.

Slovakya’da 2006-2010 ve 2012-2018 yillari arasinda 2 dönem basbakanlik yapan Robert Fico, Avrupa ve ABD’nin Ukrayna’ya silah yardimi saglamak ve Rusya’ya yaptirim uygulamak yerine nüfuzlarini Rusya ve Ukrayna arasinda bir baris anlasmasi saglanmasi yönünde kullanmalari gerektigini savunuyor.

Slovakya’daki siyasi istikrarsizlik

Slovakya’da son seçimler Subat 2020’de yapilmis, Mart 2020’de kurulan koalisyon hükümetinde ise zaman zaman degisikliklere gidilmisti. Bir süre siyasi istikrarsizligin sürdügü ülkede Heger hükümeti, Aralik ayinda parlamentoda güvenoyu alamayarak düsmüstü. Cumhurbaskani Czaputova, Heger’i dün yapilan erken seçimlere kadar ülkeyi yönetmesi için tekrar basbakan olarak atamisti. Görevi kabul eden Heger ise mayis ayinda istifasini sunmustu. Basbakan Heger’in istifa etmesinin ardindan Cumhurbaskani Czaputova, Ludovít Odor’un Basbakanliginda teknokratlardan olusan bir hükümeti 15 Mayis 2023 tarihinde görevlendirmisti. Teknokrat hükümet, 15 Mayis’ta yapilan güven oylamasini kazanamamisti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile