Şoför Esnafına Sağlık Kontrolü ve Eğitim İmkanı

Şoför Esnafına Sağlık Kontrolü ve Eğitim İmkanı

Aydın Şoförler ve Otomobilciler Odası, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda yapılan düzenleme kapsamında cezai müeyyideyle karşı karşıya kalmamaları için üyelerine sağlık kontrolü ve eğitim imkanı sundu.

Aydın Şoförler ve Otomobilciler Odası tarafından 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda yapılan düzenleme kapsamında düzenlenen sağlık kontrolü ve eğitim imkanı büyük ilgi gördü. Oda binasında düzenlenen program kapsamında yanında işçi çalıştıran esnafların yaptırmak zorunda olduğu Risk Analizi, Acil Eylem Planı ve çalışanlarının da Sağlık Raporları ile İş Güvenliği Eğitimleri bir günlük program dahilinde tamamlandı. Kayıtlarını yaptırarak programa katılan esnaflar, daha sonra röntgen muayenesi, nefes kontrolü, genel muayene ve son olarak İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimine katılarak sertifika sahibi oldu.

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun getirdiği yeni düzenlemeler hakkında bilgiler veren Aydın Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Semih Özmeriç, “Bugün yapmış olduğumuz uygulama 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu uyarınca iş yerlerinde sigortalı işçi çalıştıranların iş yerleriyle ilgili olarak Risk Analizi, Acil Eylem Planı ve çalışanlarının da Sağlık Raporları ile İş Güvenliği Eğitimlerini aldırmak mecburiyetindeler. Küçük esnaf ve sanatkar olduğumuz için bizim şoför esnafının yanında bir tane işçi çalışıyor. Bu işyerleriyle ilgili Risk Analizi ve Acil Eylem Planlarını taksi işletmecileri için Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’ndan gönderilecek formu doldurarak kendilerine yaptırabileceğiz. Minibüs ve otobüs işletmecileri için de böyle bir Risk Analizi ve Acil Eylem Planı listesi oluşturulmakta. Ancak çalışanların eğitim alması ve bu kişilerin sağlık raporlarının alınması zorunlu hale getirildi.

Çalışanlarımızın ve üyelerimizin bu Kanunun uyarınca cezai müeyyideyle karşı karşıya kalmamaları için Odamızın imkanlarını sunarak bir İş Güvenliği firmasıyla bu projeyi hayata geçirdik. Bugün firmanın doktorları buraya gelerek odamızın sağladığı koşullarda öncelikle katılımcı listesini oluşturdu. Daha sonra röntgen muayeneleri ve nefes kontrolleri yapıldı. Daha sonra doktorlarımız tarafından muayene edilecek olan katılımcılar daha sonra iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitim alarak İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun gereğini yerine getirmiş oldu. Sağlık kontrolü ve eğitimin ardından belgeleri verilecek olan şoför esnafımız cezai müeyyideden kurtulmuş oldu” dedi.

DİĞER MESLEK GRUPLARINDA DA İLGİ OLDU
Aydın Şoförler ve Otomobilciler Odası’nın sağladığı sertifika imkanında haberdar olan diğer meslek gruplarının da sağlık kontrolü ve eğitime katıldığını kaydeden Özmeriç, “Yasa gereği yanında işçi çalıştıran her işletme iş yerlerini risk durumlarına göre bu işlemleri yaptırmak durumundalar. Bizim burada bu eğitim ve sağlık kontrolü hizmetini verdiğimizden haberdar olan ve başka işletmelerde sigortalı olarak çalışanlarda gelip bu imkandan faydalandılar. Büyük bir çoğunluğu şoför esnafı olmak üzere bunun yanında başka meslek gruplarında olanların da bu eğitimleri almaları, Risk Analizlerini yaptırmaları ve sağlık kontrollerinden geçmeleri gerekiyor. Çünkü 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu bunları zorunlu kılıyor” diye konuştu.

“SADECE YANINDA İŞÇİ ÇALIŞTIRANLARI İLGİLENDİRİYOR”
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamındaki düzenlemenin oda üyelerinden sadece yanında işçi çalıştıranları ilgilendirdiğinin altını çizen Özmeriç, sözlerini şöyle tamamladı: “Odamıza kayıtlı esnafların tamamının bu uygulamaya tabi olması söz konusu değil. Biz kendi işini kendi yapan bir meslek grubuyuz. Buna karşılık yanlarında işçi çalışan üyelerimiz varsa bu sorumluluklarını yerine getiriyor. Bin civarında kayıtlı üyemiz olmasına rağmen bu yasa yanında işçi çalıştırmayanları ilgilendirmiyor. Sigortalı işçi çalıştıran şoför arkadaşlarımız bugün buradalar. Yaklaşık 300-350 civarında üyemizin bu uygulamaya katılacağını tahmin ediyoruz. Daha sonra gelenler olursa isimlerini yazdırırlarsa biz kendilerine yardımcı oluruz. Biz burada sadece yol gösterici konumdayız. Eğitimleri de biz vermiyoruz, sağlık hizmetini de firmaya bağlı doktorlar veriyor. Bizim buradaki amacımız şoför esnafımıza yol göstermek ve onların her hangi bir cezai müeyyideyle karşı karşı kalmalarının önüne geçmektir”
Aydın Şoförler ve Otomobilciler Odası tarafından sağlanan imkandan faydalanan şoför esnafı ise, Oda yönetimine teşekkür etti. Odanın düzenleme hakkında kendilerini bilgilendirmesi ve işlemlerin kısa sürede tamamlanması noktasında verdiği hizmetten memnun olduklarını ifade eden esnaflar, kendilerine maddi yük getirdiğini ve de zaman kaybına neden olduğunu iddia ettikleri düzenlemeye ise tepki gösterdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile