'Şoförlerin Sigortası Attı'

Zorunlu trafik sigortasında tavan fiyat uygulamasıyla mağduriyetlerinin sona ereceğini düşünen ticari araç şoförleri, acentelerin, kaza yapan ile yapmayan araçları ayırt etmeden tavan fiyattan poliçe hazırlamasından şikayetçi.

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası (İTEO) Başkanı Yahya Uğur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hazine Müsteşarlığı'nın, kamyon, kamyonet, minibüs, otobüs ve taksi gibi ticari araçların zorunlu trafik sigortası prim ücretlerinde yaşanan sıkıntıların önüne geçmek için yaptığı çalışma sonucunda, poliçelerde tavan fiyat uygulaması getirildiğini anlattı.

Azami brüt prim ücretlerinin; kamyonlarda 6 bin, kamyonetlerde 2 bin, minibüslerde 3 bin 300, sürücü dahil 18-30 koltuk otobüslerde 5 bin 700, sürücü dahil 31 ve üstü koltuklu otobüslerde 17 bin 700 ve taksilerde 5 bin 400 lira olarak belirlendiğini aktaran Uğur, sorunlarının çözüleceğini düşünen şoförlerin bu duruma sevindiğini dile getirdi.

Uğur, şoförlerin sevincinin kısa sürdüğünü ifade ederek, şu değerlendirmede bulundu:

"Son olarak 1 Haziran 2015'e kadar serbest fiyatlandırmayla rakamları belirlenen zorunlu trafik sigortası, sadece esnafımız için değil, tüm araç sahipleri için sorun oluyordu. Hazine Müsteşarlığı tarafından başlatılan tavan fiyat uygulaması, esnafımız tarafından memnuniyetle karşılandı. Düzenlemelerle trafik sigortası sorununun çözüleceğini düşünen esnaf, yine mağdur oldu. Gider artışını bahane ederek trafik sigortalarında fahiş artışlara giden sigorta şirketleri, yeni araç alan ya da sigortasını yenileyen vatandaşa ağır faturalar çıkarıyor. Tavan fiyat uygulamasında adaletsizlik yaşanıyor. Kaza yapan sürücü ile yapmayan sürücü arasında fark kalmadı."

- "Sigorta fiyatları, kasko fiyatlarını geçti"

Yahya Uğur, keyfi uygulamaların düzenlemede birtakım ciddi eksikliklerin olduğunu gösterdiğini dile getirerek, sigorta şirketlerinin, parça fiyatlarını, döviz kurunu, değer kaybı tazminatını, tedavi masraflarını bahane ederek fiyatları yükselttiğini savundu.

Bu masraflarla ilgili sorunlar çözüldüğü halde sigortacıların keyfi uygulamalarını sürdürdüğünü dile getiren Uğur, şöyle konuştu:

"Trafik sigortası fiyatları, kasko fiyatlarını geçti. Sigorta şirketleri, zararı esnafa yıkmak yerine sorunun kaynağına inmelidir. Sistem içerisindeki aksak noktalar tespit edildiğinde hem sigorta şirketlerinin gideri azalacak hem de esnaf için adil bir sistem olacak. Kaza yapmadığı halde yenilenen poliçede fiyatların yükselmesinden şikayetçiyiz. Şoför esnafının sigortası attı.

Yine acenteler tarafından habersizce son anda yapılan poliçe yenilemeler, fiyat araştırması yapmamızı engelliyor. İndirim oranları belli olmasına rağmen sürprim oranlarının belirsiz olması, yani kaza yapıldığında ne oranda ceza uygulanacağının bilinmemesi önemli bir sorun."

- "Asıl sorun; eksperler"

İTEO Başkanı Yahya Uğur, hileli hasar tespiti yapan eksperler olduğunu iddia ederek, şunları söyledi:

"Eksper olarak görevlendirilen oto tamircileri, galericiler ve yedek parçacıların çoğu aslında acente sahibi. Bu nedenle de hileli hasar tespitleri yaptıklarını düşünüyoruz. Bunların tuttuğu raporların incelenmesini istiyoruz. Çünkü, kaza sonucunda hasar gören araçlar, küçük bir masrafla tamir edilebilecekken bu eksperler, ya gerekmediği halde parça değiştirtiyor ya da aracı perte çıkarıyor. Bu nedenle sonraki dönemde esnafımız, yüksek sigorta poliçeleriyle karşı karşıya kalıyor. Asıl sorun, kaza oranlarına ve eksper sayılarına bakıldığında ortaya çıkıyor. Hileli hasar tespitleri ve tamircilerin fazla parça satmak için acente açması, trafik sigortası fiyatlarının yükselmesindeki asıl sebeptir."

Uğur, kaza yapmayan kişi ile ceza puanı yüksek ve kaza sıklığı fazla olan kişilerin bir tutulmaması gerektiğine dikkati çekerek, tavan fiyat sisteminin kaza yapmamış sürücüler için bir cezaya dönüştüğünü söyledi.

Şoför esnafının kazancının çalınmasına göz yumulmamasını isteyen Uğur, "Sigorta şirketleri kaza yapan ile yapmayan şoförleri aynı kefeye koyuyor. Sigorta şirketi, 4 yıl boyunca hiç kaza yapmayan bir şoförün, küçük bir kaza geçirdiğinde, tüm yıllarda kazandığı hasarsızlık indirimini ortadan kaldırıyor. Bu şoför, birden fazla kaza yapanla aynı primi ödemek durumunda bırakılıyor. Kademelendirmeyle bu durumun önüne geçilebilir" diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile