Şoförlerin Yüzde 40'ı İşinden Memnun Değil

Sakarya Üniversitesi, Sakarya Meslek Yüksek Okulu, Basın ve Yayıncılık Bölümü 1

Sakarya Üniversitesi, Sakarya Meslek Yüksek Okulu, Basın ve Yayıncılık Bölümü 1. sınıf öğrencileri tarafından yapılan ankette şehriçi dolmuş ve taksilerde çalışan şoförlerin yüzde 40'nın işinden memnun olmadığı belirlendi.
Sakarya MYO Basın ve Yayıncılık Bölümü 1. sınıf öğrencileri "Gazetecilikte araştırma yöntemleri" dersinde, şehir trafiğinin en kronik sorunlarından birini araştırdılar. Öğrenciler, Mart ayı başında bir hafta süreyle yaptıkları araştırmada, "Toplu taşıma sistemindeki sorunları ve aksaklıkların nedenini" sorguladılar. Araştırmada çarpıcı sonuçlara ulaşıldı.
Araştırma kapsamında şoförler ve yolcularla ayrı ayrı anket yapan öğrenciler, ilginç sonuçlara ulaştı. Şoförlerin yüzde 40'ının yaptığı işten memnun olmadığı sonucunun çıktığı çalışmada, şoförlerin yarıdan fazlasının çalışma şartları ve saatlerinden şikayetçi olduğu anlaşıldı. Şoförler, ücretleri de yeterli bulmuyor. Yaptıkları hizmetin zor yanlarını anlatan toplu taşıma araçlarının şoförlerinin yüzde 42'si, buna rağmen halk arasında iyi bir imaja sahip olmadıklarını düşünüyor.
Yapılan araştırmada çıkan en ilginç sonuç ise şoförlerin ve yolcuların, toplu taşıma araçlarının trafik kurallarına uymadıkları yönündeki görüşleri oldu. Şoförlerin yüzde 26'sı, yolcuların ise yüzde 72'si, toplu taşıma araçlarını kullanan şoförlerin kurallara uymadıklarını söylediler. Şoförler bu konuda yolcuları suçluyor. Yolcuların kurallara uymadıklarını düşünen şoförlerin oranı yüzde 74. Diğer yandan şoförler bir başka kural ihlali olan ayakta yolcu almanın gerekçesi olarak, "ekonomik nedenleri"
gösterdiler.
Yolcular açısından olaya bakıldığında ortaya daha karamsar bir tablo çıkıyor. Her 100 kişiden 60'ı, her gün toplu taşıma araçları kullandığını söylerken, yüzde 22'si genellikle, yüzde 49'u ise ara sıra da olsa ayakta yolculuk yapmak zorunda kaldıklarını ifade ettiler. Yolcular ile araç şoförleri arasındaki tartışmalar da araştırmaya konu oldu. Yolcuların yüzde 46'sı, en az bir kere tartışmaya şahit olduklarını anlattılar. Yolcuların yüzde 47'si ise ücretleri pahalı buluyor.
Emniyet yetkilileri ise olayı farklı bir açıdan değerlendiriyor. Toplu taşıma araçlarından minibüsler arasında oluşturulan kumbara sistemine dikkat çeken yetkililer, "Bir araç sürücüsüne ceza kesildiğinde, ceza bu havuzda toplanan paralardan ödeniyor. Ceza şoföre yüklenmediği için, trafik kurallarına uyulmamasının pek fazla caydırıcı bir etkinliği olmuyor" dediler.
Öte yandan belediye araçlarının ve özel halk otobüslerinin işleyişlerinde de ciddi sıkıntılar dikkatlerden kaçmıyor. Bir yetkili, personel ve araç yetersizliği nedeniyle, bazı şoförlerin kimi zaman 19 saat çalışmak zorunda kaldıklarını anlattı. Zor şartlar altında çalışmak zorunda kalan şoförlerin yolcularla zaman zaman münakaşalara da girdiklerini anlatan yetkili, yoğun çalışma temposunun sonucu olarak kaza olaylarının yaşandığını da kaydetti.
Ulaşım Koordinasyon Merkezi yetkilileri ise gün içinde toplu taşıma araçları ile ilgili aldıkları şikayetlerin başında, şoförlerin yolculara karşı kaba tutumunun geldiğini söylediler. Yetkililer, "Şoförlerle tartışan yolcular, irtibat telefonlarından bize ulaşıyorlar. Şikayetleri ağırlıklı olarak şoförlerin üslupları ve davranışları ile ilgili oluyor" dediler.
Araştırmada çıkan ilginç sonuçlardan biri de Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nin geçtiğimiz aylarda uygulamaya koyduğu Kart 54 sistemiyle ilgili. Ankete katılan her 100 kişiden 9'u Kart 54 uygulamasından memnun olduğunu ifade ederken, yüzde 2'si memnun olmadığını belirtti. Kart 54'den haberi dahi olmayanların oranı ise yüzde 89. Araştırmadan Kart 54'ün yeteri kadar duyurulmadığı sonucuna ulaşılıyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile