Toksoplazma isimli enfeksiyona yol açan parazitin adı “Toksoplasma gondii”. İnsanlar bu paraziti az pişmiş etten, iyi yıkanmamış sebzelerden veya kedi kumundan kapabiliyor.
Şizofreni ile de bağlantısı olabilir
Parazit, kedilerin mide ve barsaklarında yaşayabiliyor. Normalde zararlı olmayan bu organizmalar, bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla etkin hale gelebiliyor ve beyni etkileyebiliyor. Uzmanlar toksoplasma gondii parazitinin beyne ulaşmasının duygu-durum değişikliklerine neden olacağına inanıyor. Hatta parazitin şizofreni ile dahi bağlantısı olabileceği belirtildi.
Hastalığın genellikle hiçbir belirtisi yok ancak hamilelikte parazit bebeğe geçebiliyor ya da bağışıklık sistemi zayıfladığında tehlikesi kendini gösteriyor. Baltimore'daki Maryland Tıp Fakültesi'nde yapılan araştırmada Danimarka'da toksoplazma taramasından geçen 45 bin 788 kadının kayıtlarına ulaşıldı
Bebeklerin 4'te 1'inde toksoplazma görüldü
45 bin kişilik taramada bebeklerin dörtte birinde toksoplazmaya rastlandı. Kadınların yüzde 50'sinin ise 11 ile 14 yıllık süreçte kendilerini kesme, yakma veya bir şekilde zarar verdiği, yüzde 80'inin ise intihara teşebbüs ettiği görüldü.
10 bin hastadan 78'inin 1 yıl içinde intihara teşebbüs ettiğini belirten Dr. Louis Weiss 'Bu şekilde baktığınızda çok büyük bir risk gibi görünmüyor ' dedi.
Uzmanlar evcil kedisi olanların korkmamaları gerektiğini de belirtti. Enfeksiyona sebep olan bu parazitlerin büyük çoğunluğu evcil olmayan kedilerden bulaşıyor.
Dr. Louis Weiss beynin kimyasını değiştiren kronik enfeksiyonun iltihabı da tetiklediğini belirtti.
Sofradaki gizli tehlike
Baltimore’daki Maryland Tıp Fakültesi’nde yapılan yeni bir bilimsel araştırmaya göre, kadınlardaki intihar eğiliminin nedeni vücutlarında bulunan bir tür parazit olabilir ...