EÜ Ziraat Fakültesi Tarım İşletmeleri Koordinatörü ve Fakülte Çiftlik Sorumlusu Prof. Dr. Harun Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Menemen'deki 4 bin 200 dekarlık Araştırma Uygulama ve Üretim Çiftliği'nin 200 dekarlık alanında organik sebze ve meyve üretimi yaptıklarını belirtti.
Çiftlikte yetiştirmek için geleneksel ürünlerin yanı sıra yeni ürünler tercih ettiklerine değinen Harun Yalçın, bu ürünlerden birinin "kolakas" adlı yumru bitki türü olduğunu ve "Kıbrıs patatesi" olarak da anıldığını kaydetti.
Geleneksel patatese benzeyen ürünün Kıbrıs gibi sıcak bölgelerde yetiştiğini hatırlatan Yalçın, "Biz de fakülte arazisinde ilk kez yetiştiriyoruz. Tüketicilerimizin beğenisine sunacağız" dedi.
Kolakası sonbahar döneminde ektiklerini ve ilkbahar aylarında da hasadının yapıldığını dile getiren Prof. Dr. Yalçın, pişirme yöntemini ise şöyle anlattı: "Kolakas kuşbaşı şeklinde doğranıyor. Kuzu etiyle pişirmek mümkün. Akdeniz mutfağına özgü kolakasın oldukça yüksek besin değeri var."
Kolakasın, yeni yeni mutfaklara gireceğini söyleyen Yalçın, fiyatının da belirlemenmediğini ancak patatesten biraz daha pahalı olabileceğini bildirdi.
-Piramit karnabahar önce turşu oldu
Sofraların yeni lezzetlerinden birinin de "piramit karnabahar" olduğunu anlatan Prof. Dr. Harun Yalçın, "Bildiğimiz karnabaharın bir değişik türünü üretiyoruz. Şekil ve renk olarak farklı ancak karnabaharın tüketildiği her alanda tüketiliyor. Haşlanıp zeytinyağı ile salatası yapılabiliyor. Yemeği de oldukça lezzetli" dedi.
Yalçın, bir firmayla anlaştıklarını ve inovatif karnabaharın önce "konik karnabahar" adı altında turşusunun kurulduğunu söyledi.
Yemeklik karnabaharın da kilosu 2 liradan Ege Üniversitesi'nin 3 ayrı satış noktasında tüketiciyle buluştuğunu aktaran Harun Yalçın, organik tarımla ilgilenenlerin Türkiye'nin farklı yerlerinden gelip ürünü satın aldıklarını dile getirdi.
Kolakası da piramit karnabaharı da yetiştirmenin zor olmadığına işaret eden Prof. Dr. Harun Yalçın, "Geleneksel yöntemlerle yetiştirmesi kolay. Biz organik üretim yaptığımız için ilaç kullanmıyoruz. Otlanma sorunları ile mücadele ediyoruz. Bol miktarda çaba gerekiyor. Üretim alanlarımız da çok fazla değil. Deneme amaçlı üretim gerçekleştiriyoruz. Ürünlerimiz piyasada yer bulursa o zaman miktarı yükselteceğiz" şeklinde konuştu.
Yalçın, kolakasın da piramit karnabaharın da son tüketicinin ilgisini çekeceğine ve beğenisini kazanacağına inandıklarını da sözlerine ekledi.
Sofralara 'İnovatif' Lezzetler Geliyor
Sofralar, Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi'nin geleneksel patatese alternatif yetiştirdiği "kolakas" ve karnabahara rakip "piramit karnabahar" ile zenginleşecek.