Sogan Fiyatlari Tarlada 5 Liraya Düstü

Sogan Fiyatlari Tarlada 5 Liraya Düstü

Türkiye’nin turfanda sogan ihtiyacinin önemli bir bölümünü karsilayan Adana’da soganin hasadi sürerken tarlada kilogram fiyati 5-6 liraya kadar düstü.

Mutfaklarin temel ürünü ’kirmizi altin’ soganda hasat dönemi devam ediyor. Adana’da bu sene 20 bin 500 dönüm alanda ekilen soganda dönüm basina 4-6 ton arasi verim aliniyor. Sogan elçileri tarafindan soganlar sayilarak kamyonlara yüklenip talebe göre Türkiye’nin dört bir yanina gönderiliyor. Fiyatlar ise tarlada 1 ayda 10 lira birden düstü.

"18-20 liradan satilmaya baslandi"

Ihlas Haber Ajansi’na konusan Yüregir Ziraat Odasi Baskani Mehmet Akin Dogan, “Sogan ilk çiktigi günlerde 18-20 liradan piyasaya girdi. Günden güne fiyatlar düstü ve su an tarladan marketlere 5-6 liradan satiliyor. Soganin söküm maliyeti 3 lira. Geriye kalan 3 lira tüccara kaliyor. Ilk çiktiginda tüccar pahali aldigi için 2 hafta para kazandi. Sonrasinda fiyatlar düstü ve tüccar su an para kazanamiyor” dedi.



"Fiyatlar yükselmiyor"

Soganin yurt disina da gönderildigini aktaran Dogan, “Yurt disi ve Rusya bölgesinde kapilar açik ve sogan gidiyor. Ancak sogan para kazandirmadigi için bu aralar iç piyasada tüketiliyor. Adana’da bu yil sogan ekimi az oldu, bir kismini da hastalik vurmasina ragmen umdugumuz gibi para etmedi. Su ana kadar Adana’da sogan hasadinin bitmesi gerekiyordu ancak birçok noktada tarlaya dahi girilmemis. Soganin fiyatinin yükselmesi bekleniyordu ama hiç de öyle görünmüyor” ifadelerini kullandi.

"Makas farki çok fazla"

Soganin tarlada 5 liradan ancak market ve pazarlarda 15-20 liradan satildigini söyleyen Mehmet Akin Dogan, marketlerde alis-satis fiyatinin yazilmasi gerektigini ifade etti.

Dogan, "Çünkü alan tüketici marketin kaç lira kazanip kazanmadigini görsün. 5-6 liradan satilan sogan, marketlerde 15 liradan satiliyor. Arada inanilmaz bir fiyat farki var, bu makasin açilmamasi gerekiyor" diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile