Osmanlı İmparatorluğu’nun çok zor koşullar altında 1. Dünya Savaşı’na girdiği ve Anadolu’da seferberliğin başladığı dönemlerde, Vanlı 120 kahraman çocuğun donarak şehit olmasının 100. yıldönümünde anan Soğanda, olayın üzerinden 100 yıl geçmesine rağmen içlerindeki derin acıyı tarif edemediklerini vurguladı. Şehitleri minnetle andıklarını ifade eden Başkan Soğanda, ‘‘1. Dünya Savaşı’nın yaşandığı 1915’li yılların Ocak ayında askerlerimizin erzak ve cephanelerinin tükenmeye başlaması ile daha zorlu hal almaya başlarken, Van’a silah ve mühimmatlarının biteceği haberi iletilir. Fakat o dönem eli silah tutan Vanlıların çok büyük bir çoğunluğu Sarıkamış, Çanakkale ve diğer vatan savunmasında ölüm kalım mücadelesi vermesiyle bu görev Vanlı çocuklara düşmüştür. 12-17 yaşları arasında bulunan çocuklar için okullara, iş yerlerine ve ailelere haber gönderilir. Kısa süre içinde gönüllü, yaşları küçük yürekleri büyük 120 Vanlı çocuk göreve seve seve talip olur. İki öğretmen ve sayılı asker ile 120 kahraman çocuk yaşlarından büyük bir sorumlulukla eski şehirdeki Ulu Camii önünden gözyaşları içerisinde Hoy cephesine gönderilir. Yol uzun ve hava çok soğukken, geceler boyu yürünür. Yorucu yürüyüşten sonra kahraman çocuklar cepheye sağ salim ulaşırlar. Cephedeki askerlerin imdadına yetişen 120 isimsiz kahraman, emanetleri cephedekilere teslim ederek kutsal görevlerini başarıyla yerine getirirler. Kafile aynı güzergahtan dönüş esnasında kar yağışı başlamıştır. Maalesef ki bir süre sonra nefesler kesilir, ayaklar işlemez olur. Dondurucu soğuk ve tipi önünde çaresiz, savunmasız, sığınmasız kalan 120 Vanlı kahraman çocuk, jandarma ve öğretmen uyurcasına beyaz karların üzerine serilir. 80 çocuk, 8 asker, 2 öğretmenin cansız, donmuş, şahadete ulaşmış bedenleri karlar altından çıkarılır. Kurtarılan ve hayat belirtileri gösteren 40 çocuk, 10 jandarma trajik bir durumda Van’a getirilir. Fakat bir süre sonra 18 çocuk daha yaşamını yitirirken sadece 22’si kurtarılır. Kahramanlar kafilesi bu faciada 98 çocuk, 10 asker ve 2 öğretmeni şehit verir. Bu kahramanlık destanının 100. yıldönümünde bir kez daha minnetle anmak istediğimizi belirtmek istiyorum’’ ifadelerini kullandı.
Bu kahramanlık destanını ölümsüzleştirmek adına 1977 yılında dönemin Van Belediye Başkanı Tayyar Dabbağolu’nun Kurtuluş Parkı içinde 120 Vanlı kahraman çocuk anısına ’’120 Vanlı Kahraman Çocuklar Anıtı’’ dikerek Van’ın küçük karamanlarını ölümsüzleştirdiğini ifade eden Soğanda, dönemin Belediye Başkanı merhum Dabbaoğlun’u da rahmetle andığını kaydetti.
Anıtın kahramanlığın tek simgesi olduğunu belirten Soğanda, ‘‘Van’ımızın tarihi çok acı olaylarla doludur. Kahramanlıklarımızla övündüğümüz kadar, tarihimizden, birlik beraberliğimizden, ortak kaderimizden dersler çıkarmak zorundayız. Bu anlamda yaşamını yitiren tüm kahraman çocuklarımıza, askerlerimize ve öğretmenlerimize Allah’tan rahmet diliyor, 100. yıldönümde minnetle anıyorum. Allah bu tür tarihi acılardan ders almamızı sağlayarak, bir daha yaşatmasın’’ ifadelerini kullandı.
Soğanda 120 Vanlı Kahraman Çocuğu Andı
AK Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda, Kurtuluş Savaşı’nda Osmanlı cephelerine erzak ve cephanelik taşıyan 120 Vanlı kahraman çocuğu şahadetlerinin 100. yıldönümünde andı.