1 Ocak-29 Şubat 2012 tarihleri arasındaki iki aylık dönemde ise süs bitkileri ihracatı yüzde 8 azaldı. İki aylık çiçek ihracatı, 11 milyon 533 bin 601 dolar olarak gerçekleşti.
Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, ihracattaki bu azalışın olumsuz kış şartları ve soğuk havanın üretime olumsuz etkisinden kaynaklandığını söyledi. Geçen yılın şubat ayında 8 milyon adet canlı bitki ihraç ettiklerini, ancak bu rakamın bu yılın aynı dönemde 5 milyon adede düştüğü kaydeden Bağdatlıoğlu, “Üretimde yüzde 30 düşüş olmasına rağmen, ihracat değeri bazında sadece yüzde 15 'lik azalma görüldü. Aynı şekilde, geçen yıl şubat ayında 50 milyon dal kesme çiçek ihracatı yapılırken, bu yıl aynı dönemde 32 milyon dal ihracat yapıldı. Miktar bazında yüzde 35 azalış yaşanırken, değer bazında ihracat yüzde 15 düştü.” değerlendirmesinde bulundu.
Olumsuz hava şartlarının, çiçek sektöründe en önemli iki gün olan Sevgililer Günü ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü 'nde Türkiye 'den daha az çiçek ihraç edilmesine neden olduğuna dikkat çeken Bağdatlıoğlu, bu yıl görülen soğuk hava şartlarının sadece Türkiye 'yi değil, dünya genelinde Avrupa ve diğer bölgelerdeki süs bitkileri üretimi ve satışını da olumsuz etkilediğini aktardı.
Bağdatlıoğlu 'nun verdiği bilgilere göre, şubat ayında süs bitkileri sektöründe en önemli ihracat pazarları sırasıyla Almanya, Ukrayna, Hollanda, İngiltere, Irak, Azerbaycan, Türkmenistan ve Rusya oldu. Irak, Türkmenistan, Azerbaycan gibi pazarlarda Türk müteahhitlik hizmetlerinin gelişimine paralel olarak canlı bitkiler ihracatı artmaya devam etti. Canlı bitkiler ihracatında ise Almanya 'ya yüzde 35, Azerbaycan 'a yüzde 191, Türkmenistan 'a yüzde 6 artış görüldü. Canlı bitkiler ihracatının bu pazarlarda payını arttırmaya devam etmesini beklediklerini ifade eden Bağdatlıoğlu, “İklim koşullarının mevsim normallerine dönmesiyle birlikte, ihracatımızın, toparlanarak eski artış hızını yakalayacağına inanıyorum.” dedi.
Soğuk Hava Çiçek İhracatını Düşürdü
Türkiye süs bitkileri ihracatı 1-29 Şubat 2012 tarihleri arasında değer bazında yüzde 8 azalış göstererek 6 milyon 760 bin 989’a geriledi.