Nadir görülen iltihabi bir kalp kasi hastaligi olan miyokarditin kalp kasi hastaliklarinin yüzde 25’ini olusturdugunu ve miyokarditin virüs enfeksiyonlarinin altinda yatan en önemli sebeplerin basinda geldigini ifade eden Beykent Üniversitesi Hastanesi Çocuk Kardiyolojisi Uzmani Prof. Dr. Tugçin Bora Polat, “Influenza çocuklarda kalp kasini etkiliyor ve miyokardite yol açabiliyor” diye konustu.
Bu semptomlara dikkat
Ates yüksekligi, bulanti, kusma, öksürük, bas agrisi, kas agrisi gibi klasik semptomlarin influenzayi olusturduguna vurgu yapan Prof. Dr. Tugçin Bora Polat, “Bazi hastalarda klasik semptomlarin disinda farkli bir seyir de söz konusu olabilir ve hastalik, kalp kasini etkileyerek miyokardit tablosuna da neden olabilir. Kalp kasinin bu hastaliktan etkilendigi hastalarda hastanin yasina göre degisen farkli semptomlar söz konusu olur. Örnegin bebek yastaki bir hastada, emerken erken yorulmayla birlikte beslenme zorlugu, hizli nefes alip verme, solukluk, aktivite azligi ya da tam tersine siddetli huzursuzluk gelisebilir” ifadelerini kullandi.
Tugçin Bora Polat konusmasini söyle sürdürdü:
“Biraz daha büyük ve kendini ifade edebilen çocuklarda ise gögüs agrisi, çarpinti, fiziksel aktiviteler sirasinda erken yorulma gözlenebilir. Bu durumlarda yapilacak olan ise derhal bir çocuk doktoruna basvurulmasi ve hastanin tüm yönleriyle yeniden gözden geçirilmesi, miyokardit lehine bulgularin olmasi halinde ise Çocuk Kardiyoloji tarafindan hastada ileri inceleme yapilmasi önerilir.”
“Tetkik planlamasi önemli”
Miyokardit tanisinda hastayi degerlendiren hekimin, viral hastalik döneminde kalp kasinin da etkilenebilecegini düsünmesi ve buna yönelik tetkik planlamasinin oldukça önemli olduguna deginen Polat, “Bu asamada miyokardit lehine semptomlari olan hastalarda ilk planlanacak olan bazal tetkikler elektrokardiyografi (EKG) ve kalp kasi enzimleridir. Bu testlerden sonra kanda kalp kasi enzimlerinin yüksek sonuçlandigi ya da EKG’de anormallik saptanan hastalarda ise mutlaka bir Çocuk Kardiyoloji degerlendirmesi gerekli olacaktir. Kanda kalp kasi enzimlerinin yüksek saptanmasi, EKG’de ya da Ekokardiyografik incelemede miyokardit ile uyumlu patolojilerin tespit edilmesi durumunda ise hasta miyokardit kabul edilerek hastaneye yatirilmali ve yakindan takip edilerek gerekli tedavilere baslanmalidir” dedi.
“Çocuklarin sikâyetleri iyi gözlenmeli”
Taninin fark edilmemesi, zamaninda gerekli tedavilerin ve takiplerin yapilamamasi durumunun hastada yasamsal açidan önemli sikintilara sebep olacagini söyleyen Polat, “Sonuç olarak grip hastaligi olan süreç içerisinde bir taraftan ailelerin çocuklarinin sikâyetlerini iyi gözlemlemeleri ve klasik grip semptomlari disinda bir seyir olmasi halinde hizlica ilgili hekime yeniden basvurulmasi, diger taraftan da çocuk hekimlerinin ya da aile hekimlerinin ihtimal miyokardit açisindan farkindaliklarinin artmasi ve miyokardit süphesi olan hastalarin ise gecikmeden Çocuk Kardiyoloji hekimlerine ulastirilmasi hayati önem tasimaktadir” uyarisinda bulundu.
Soguk Havalar Çocuklarda Kalp Kasini Etkiliyor
Özellikle ekim sonu ve mart aylari arasinda görülen dünya genelinde milyonlarca insani etkisi altina alan influenzanin çocuklarda kalp kasini etkiledigine dikkat çeken Çocuk Kardiyolojisi Uzmani Prof. Dr. Tugçin Bora Polat, çocuklari erken yorulan ailelere uyarilarda bulundu.