Dr. Murat Arslanhan, orta kulak enfeksiyonunu, kulak zarinin arkasinda yer alan orta kulak boslugunda olusan enfeksiyonlar seklinde tanimlayarak, “Enfeksiyonun olusma nedeni ise kisin, genellikle yakin zamanda geçirilmis bir soguk alginligi, nezle veya farenjit hastaligi sonucu ortaya çikan enfeksiyonlardir. Bu enfeksiyonlar hem östaki tüpünün çalismasini bozmakta hem de mikrobiyal geçise neden oldugundan orta kulak enfeksiyonu geçirme riskini ve sikligini artirmaktadir” diye konustu.
Çocuklarda daha sik görülüyor
Orta kulak enfeksiyonunun en çok kulak agrisi ve dolgunluk hissi, kimi zaman da ates ve isitme azligi gibi belirtilerle kendini gösterirken çogunlukla geceleri siddetlendigini anlatan Dr. Murat Arslanhan, “Çocuklar, üst solunum yolu enfeksiyonlarina yetiskinlere göre daha sik yakalanirlar. Orta kulaktan hava, sivi ve mikrobiyal alisveris, genze açilan östaki tüpü vasitasiyla olmaktadir. Çocuklarda ise bu organ yetiskinlere göre henüz daha yatay oldugundan orta kulaga mikrobiyal geçis çok daha kolaydir. Bundan dolayi çocuklarda orta kulak enfeksiyonuna daha sik rastlanir” dedi.
Tedavide geç kalinmamali
Hastaligin genellikle uzun süreli ve önemli sorunlara neden olmadigini ancak bunun için zamaninda teshis ve tedavi edilmesi gerektigini ifade eden Dr. Murat Arslanhan, söyle devam etti:
“Ancak tedavi yapilmadigi takdirde orta kulak enfeksiyonu ciddi sorunlara da yol açabilir. Özellikle devamli tekrarlayan orta kulak enfeksiyonu, kulak zarinda çökme veya yapismalar, kulak zari delinmeleri, yüz felci, denge bozuklugu, isitmeyi saglayan kemikçik zincirinde erimeler, kalici isitme kayiplari, sürekli iltihapli akintilar ve bas dönmelerine neden olabilir. Yakinmalar 1-2 günden fazla sürmesi durumunda bir an önce uzman bir doktora basvurulmali."
Geçmiyorsa altta yatan sebep arastirilmali
“Yetiskinlerde görülen orta kulak enfeksiyonunun tedavisi için genellikle 10-14 gün antibiyotik verildigini, çocuklarda da tedavinin benzer sekilde uygulandigini belirten Dr. Murat Arslanhan, "Buna ragmen isitme kaybinin geçmesi kimi zaman 2 ila 3 haftayi bulabilir. Fakat çocuklarda sik tekrarlayan orta kulak enfeksiyonlarinda ve geçmeyen orta kulak sivilarinda cerrahi yöntemler de gündeme gelebilir. Yilda 3-4 defadan fazla gerçeklesen veya 3 ay boyunca yapilan tüm tedavilere ragmen iyilesmeyen durumlarda ise altta yatan sebepler mutlaka arastirilmali" dedi.
Soguk Havalar Orta Kulak Enfeksiyonuna Zemin Hazirliyor
Medline Adana Hastanesi Kulak Burun Bogaz Hastaliklari Uzmani Dr. Murat Arslanhan, soguk havalarin pek çok hastaligin gelisimine zemin hazirlarken, orta kulak enfeksiyonunun da bu dönemde sik ortaya çikan ve yasam konforunu düsüren hastaliklar arasinda yer aldigini ifade ederek, "Bu gibi durumlarda sorunun ilerleyerek isitme kaybina yol açmamasi için zaman kaybetmeden tedavi edilmesi gerekiyor" dedi.