Soğuk Kış Akşamlarının Sıcak Lezzeti Açıklaması 'Arabaşı'

Soğuk Kış Akşamlarının Sıcak Lezzeti Açıklaması 'Arabaşı'

İç Anadolu Bölgesi'nde av hayvanları ya da tavuk etiyle pişirilen sıcak çorba ile soğuk hamurunbuluştuğu arabaşı yemeği, yüzyıllardır soğuk ve uzun kış gecelerinin vazgeçilmez ikramı olma özelliğini koruyor Yozgat Belediye Başkanı Arslan: 'Arabaşı, Yozgat’la özdeşleşmiş bir yemek. Sadece yemek olarak kalmıyor, uzun kış gecelerinde Yozgatlıların muhabbet vesilesi'



Yozgat Belediyesince 2012 yılında TSE'ye tescil ettirilerek kente özgü yemekler listesine eklenen, soğuk kış günlerinin vazgeçilmez yemeği ''arabaşı'', akşam oturmalarında dost ve akrabalara ikram edilerek sohbet ortamları oluşturuyor.

Yozgat'ın yanı sıra Konya, Karaman, Sivas ve Kayseri gibi şehirlerde de kış aylarının bir geleneği olan “arabaşı”, havaların soğuması ve ilk karın düşmesiyle dostları, komşuları ve akrabaları bir araya getiriyor. Akşam oturmalarında misafirlere ikram edilen arabaşı, sıcak sohbetlere zemin hazırlıyor.

Yozgat Belediye Başkanı Kazım Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, arabaşı yemeğinin kış aylarında tavuk, kaz veya keklik etinden yapıldığını söyledi.

Arabaşı yemeği ile dostane ortamlar oluştuğunu ve insanların bu vesileyle bir araya geldiğini belirten Arslan, bu kültürün yaşatılması için gayret gösterdiklerini ve arabaşının 2012 yılında kente özgü yemekler listesine eklendiği kaydetti.

Arabaşının İç Anadolu kültürünün bir parçası olduğunu ifade eden Arslan, ''Arabaşı, Yozgat'la özdeşleşmiş bir yemek. Sadece yemek olarak kalmıyor. Uzun kış gecelerinde Yozgatlıların muhabbet vesilesi. Uzun senelerden beri insanımız uzun kış gecelerinde arabaşı vesilesiyle eşiyle dostuyla akrabalarıyla bir araya gelerek bir muhabbet ortamı tesis etmiş oluyor. Bizler de bu geleneğin yaşatılması için uğraşıyoruz'' dedi.

Arabaşı yemeğinin yüzde 95'inin su olduğunu aktaran Arslan, ''Arabaşı yenmez, yutulur. Arabaşının kendine has özellikleri var. Tepsinin orta kısmındaki arabaşı hamuru yıldız şekli verilerek kesilir. Yıldızı kim unutarak bozarsa bir sonraki arabaşının masrafları ona ait olur. Bu güzel bir gelenek, bu geleneklerin yaşatılması gerektiğini düşünüyorum. Herkesi Yozgat'a arabaşı yutmaya davet ediyorum'' diye konuştu.

-'Türkmen yemeği'

Arabaşı yemeğinin tarihinin çok eskilere dayandığını anımsatan Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bir rivayete göre Peygamber Efendimizin Uhud Savaşı'nda dişleri kırılması nedeniyle Veysel Karani Hazretleri de tüm dişlerini çektirir. Veysel Karani'nin annesi de Karani Hazretleri yemeğini rahat yesin diye unla karıştırarak bir çorba yapar. Suyla unu karıştırarak bir hamur elde eder. O günlerden günümüze kadar gelmiş bir Türkmen yemeğidir. Türkiye'nin bazı yörelerinde yapılıyor ancak en yaygın olarak da Yozgat'ta yapılır.'

- Sıcak çorbayla soğuk hamurun buluşması

Sıcak ve acılı çorbası ve hamuru ayrı ayrı hazırlanan arabaşı kültüründe, soğuk hamurun üzerine kaşıkla çorba alınıyor ve hamur çiğnenmeden yutuluyor.

Arabaşının hamuru, un, su ve tuzdan oluşuyor. Kaynayan suyun içine atılan un karıştırılarak bulamaç kıvamına getiriliyor. Daha sonra bir tepsiye dökülen hamur soğutuluyor.

Arabaşı çorbası ise kavrulmuş un, tavuk suyu ve tereyağı kaynatılarak hazırlanıyor. Daha sonra bu karışıma bol baharatın yanı sıra salça ile tavuk, kaz veya keklik eti ekleniyor.

Yüzyıllardır sürdürülen arabaşı yemeğinin ortaya çıkışıyla ilgili farklı hikayeler de rivayet ediliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile