Söğütlübahçe Camii`nin Cemaati Yıkıma Karşı
Samsun’da Büyükşehir Belediyesi’nin Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yıkılması öngörülen 500 kişilik Söğütlübahçe Camii`nin cemaati, camilerinin yıktırmamak için eylem yaptı.
İlkadım ilçesi Çay Mahallesi’nde 1963 yılından bu yana hizmet veren 220 metrekare alan üzerinde kurulu olan 500 kişilik Söğütlübahçe Camii ve Kuran Kursu Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yıkılacak olması vatandaşların tepkisine neden oluyor. TOKİ tarafından yeni binaların yapılacağı alanın proje yapılandırılması henüz yapılmaması nedeniyle yıkılması planlanan caminin yerine nerede ve nazaman cami yapılacağı henüz belli değil. Cami Derneği ve vatandaşlar caminin yıkılarak uygun olmayan bir yere küçük bir mescit yapılacağını belirtirken Büyükşehir Belediyesi yetkilisi ise caminin yıkılacağı ve TOKİ ile yaptıkları görüşmelerde ise Atatürk Bulvarı’na yakın bir yerde daha geniş kapsamlı bir cami yapılacağını iddia etti.
"CAMİMİZİ YIKIP YERİNE CAMİ YAPMAYI DÜŞÜNMÜYORLAR"
Cami önünde toplanarak seslerini duyurmaya çalışan Söğütlübahçe Camii Derneği Başkanı Yusuf Şahin, "Camimizi yıkıp yerine cami yapmayı düşünmüyorlar. Bize cami yapacaklarını ancak şifahen söylüyorlar. Camimizi yıkacakları takdirde nereye cami yapacaklarını söylemiyorlar. Eğer camimizi yıkacaklarsa bize nereye yapılacağını açıkça belirtmelerini istiyoruz. Biz bir güvence görmediğimiz için camimizi yıktırmak istemiyoruz. Büyükşehir Belediyesi yetkilileriyle yaptığımız görüşmelerde net bir cevap alamadık. Camimizin yıkılmaması için imza kampanyası da başlattık." dedi.
1961’de yapımına başlanılan caminin çok zor şartlarda yapıldığını ve camide 31 yıl imamlık yaptığını belirten Emekli İmam Şaban Cebeci (75), "Hiç unutmam durumu iyi olmayan bir hanım kardeşimiz babasından miras kalan bir altını bile bu caminin yapımı için verdi. Bu caminin yapılmasında çok sayıda insanın emeği ve hakkı var." dedi. Şahin, "Camimiz kıymetli ve güzel bir yerde olduğu için para babalarına rant sağlamak için bizim bu camimizi yıkacaklar ve yerinede köprü altında küçük bir mescit yapacaklar. Kutsal bir yer, ya yol geçtiği için yıkılır yada yıkılma tehlikesi olması nedeniyle yıkılır. Buda ancak gerekli bilirkişi incelemelerin aldığı karar sonucunda yapılır. Burada ise böyle bir durum yok. Bize cami yıkalım biz yeni cami yaparız diyorlar. Derneğimize herhangi bir belge sunmuyorlar. Biz bu durumdan razı değiliz. Cami yıkılsa bile burada cami yapılmasını istiyoruz. Başbakanlığa Cumhurbaşkanlığına bu konuda yazılar da yazdık. Caminin yıkılmaması için imza kampanyası başlattık. Şuanda 2 bine yakın imza toplandı. Camimiz vakit namazları haricinde Cuma ve teravih ve bayram namazlarında tıklım tıklım dolmaktadır. Camimiz yıkılsa dahi yerine cami yapılmasını istiyoruz. Buradaki caminin yıkılarak başka yere alınmasını istemiyoruz." şeklinde konuştu.
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Kenan Şara ise Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında mevcut caminin bulunduğu yerin bir kısmının yola gittiği ve yeni binaların inşasını yapacak olan TOKİ yetkilileri ile yaptıkları görüşmelerde ise anayola yakın bir yere Diyanet’in yeni düzenlemelerine göre daha geniş kapsamlı bir cami yapılacağını söyledi.