Akgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de her yıl binlerce insanın bacalardan kaynaklanan karbonmonoksit gazı zehirlenmesine maruz kaldığını ve yüzlerce insanın hayatını kaybettiğini söyledi.
2011'de 919 zehirlenme vakası ve 216 ölüm olduğunu ifade eden Akgün, "2012'de 3 bin 316 zehirlenme vakası ve 221 ölüm yaşanmıştır. 2013'te de 2 bin 398 zehirlenme vakası ve 221 ölüm meydana gelmiştir" şeklinde konuştu.
Akgün, zehirlenme vakaları ve ölümlerin özellikle soba, şofben ve kombi gibi cihazlardan kaynaklandığına dikkati çekerek, ölümlerin küçük tedbirle önlenebileceğini kaydetti.
Soba, şofben ve kombilerin bulunduğu odaların mutlaka havalandırılması gerektiğini vurgulayan Akgün, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Öyle ki 1 metreküp doğalgaz saatte 10 metreküp havaya ihtiyaç duyar. 2 kilogram ağırlığındaki odunun yanabilmesi için ise 30 metreküp havaya ihtiyaç duyar. Bu da yaklaşık 12 metrekare oda içindeki oksijeni sadece bir odun parçasının yanmasıyla tükettiğimiz anlamına gelir ki sonucunda insanlara soluyacak oksijen kalmaz. Yanma için gerekli havayı sağlayamazsanız yanma sonucu zehirlenmelere, ölümlere sebep olan karbonmonoksit gazı açığa çıkar. Bu sebeple havalandırma çok önemlidir. Sobaların olduğu odalarda uyunmamalı ve yatarken sobalar mutlaka söndürülmelidir. Ev içindeki kapılar ise ek önlem olarak açık bırakılmalıdır."
- Soğuk vurgununa dikkat
Akgün, bacaların kışa girerken mutlaka temizletilmesi gerektiğine işaret ederek,"Katı yakıtlı sobalar için yılda en az 2 sefer, doğal gazlı yakıtlar için yılda en az 1 sefer itfaiye ekipleri ve yetkili firmalara bakım yaptırılmalıdır. Bacalar, çatı mahyasını en az 40 santimetre geçecek şekilde yüksek olmalıdır. Bulunduğu binanın çevresinde bacaya çok yakın bina veya yükselti varsa bu yükseltileri de geçecek seviyede yüksek olmalıdır" ifadesini kullandı.
"Karbonmonoksit zehirlenmelerinin özellikle kış aylarında artmasının sebebi bacanın içine soğuk vurgunu olmasıdır" diyen Akgün, şöyle konuştu.
"Bacalar kesinlikle soğumamalıdır. Bacalarda zehirli atık gazların güvenli bir şekilde atılması için kuvvetli baca çekişi istenen bir durumdur. Baca gazı ne kadar sıcak ise baca çekişi de o kadar kuvvetli olur. Bu nedenle bacaların soğumaması gerekir. Bir tuğla bacada sıcaklık kaybı metrede 12-18 derece iken yalıtımlı çelik ve seramik bacalarda bu kayıp metrede 2-4 derece civarındadır. Bu nedenle bacalar yalıtım yapılabilen ve standartlara uygun olan çelik veya seramik malzemeden yapılmalıdır. Eskiyen tuğla bacalar standartlara uygun Avrupa teknik şartlarını taşıyanlarla yenilenmelidir."
Akgün, karbonmonoksit zehirlenmelerini önlemenin yolunun bacaların standartlara uygun yapılmasından geçtiğini sözlerine ekledi.
Soğuyan Bacalar Zehirlenmelere Yol Açıyor
Baca İmalatçıları ve Uygulayıcıları Derneği (BACADER) Genel Koordinatörü Muammer Akgün, karbonmonoksit zehirlenmelerinin kış aylarında artmasının sebebinin soğuk vurgunu olduğunu belirterek, "Baca gazı ne kadar sıcaksa baca çekişi de o kadar kuvvetli olur. Bacalar, yalıtım yapılabilen ve standartlara uygun çelik veya seramik malzemeden yapılmalıdır" dedi.