Virüslü etlerin kullanıldığının tespiti halinde Burger King'i, 800 milyon ile 3,2 milyar lira arasında ceza bekliyor. Şirkete et tedarik eden T&T Gıda Turizm İnşaat Petrokimya firması, Burger King'den virüslü olduğunu iddia ettiği etlerinin akıbetini sorarken, dünya devinin temsilcileri ise bu ürünlerin önce Balıkesir Zeybek Katı Atık Tesisleri'nde imha edildiğini, daha sonra ise Bursa'daki Madımak Kangal Çiftliği'nde tüketildiğini öne sürdü. Ancak Tarım Bakanlığı, salmonella ve listeria virüsleri taşıyan etlerin Zeybek Katı Atık Tesisleri'nde imha edilmediğini ortaya çıkardı.
Teftişte Gebze Tarım İlçe Müdürlüğü'nde ziraat mühendisi olarak çalışan N.F. ve sağlık teknisyeni M.S.'nin 7 Haziran 2010'da incelemeye gittikleri, ancak rapor tarihini 29 Nisan 2010 olarak geriye dönük evrak hazırlayarak 'etlerin imha edildiği' yönünde evrak defterine kayıt yaptığı, bu şekilde şirketi kurtarmaya çalıştıkları tespit edildi. Ancak Tarım Bakanlığı müfettişlerinin teftişi sonrasında etlerin atık tesisinde imha edilmediği ve memurların da işlem sırasında orada olmadıkları sonucuna varıldı. Rapora göre, etlerin imha edildiği belirtilen adreste Zeybek Katı Atık Tesisleri'nin bulunmaması da soru işaretlerini artırdı. Bunun üzerine müfettişler, N.F. ve M.S.'nin "gerçeğe aykırı rapor ve belge düzenlemek" suçunu işlediklerini tespit ederek 'kademe ilerlemesinin durdurulması' cezasının verilmesi teklifinde bulundu. Bu ürünlerin piyasaya sürüldüğünün tespiti halinde ise şirketi milyarlarca TL ceza bekliyor. 5179 sayılı Gıda Kanunu'nun 29. maddesinin I bendi 18. maddesine göre, Burger King'in piyasaya kasten virüslü hamburger sürdüğü tespit edilirse porsiyon başına asgari 5-20 bin TL ceza verilmesi öngörülüyor. Yaklaşık 160 bin hamburger için şirkete 800 milyon ile 3,2 milyar TL arasında bir ceza yazılması bekleniyor. Raporda ayrıca Burger King'e et tedarik eden Maret, Namet ve Al-Et'in de etlerinde aynı virüse rastlanıldığı belirtildi.
Tarım Bakanı Mehdi Eker'in onay verdiği ve bizzat da takip ettiği soruşturmaya göre Burger King'e tedarik hizmeti veren Fasdat Gıda Dağıtım'ın deposunda bulunan salmonella ve listeria virüsleri taşıyan yaklaşık 12 ton et (160 bin hamburger) piyasaya sürüldü. Fasdat Gıda, bu hastalığın T&T Gıda Turizm İnşaat Petrokimya firmasının bir kuruluşu olan Hammet'in ürünlerinden kaynaklandığını öne sürdü. Hammet de virüslerin kendi ürünlerinde tespit edilmesi halinde iade istedi. Bunun için de Gebze Tarım İlçe Müdürlüğü'ne başvuruda bulundu. Burada çalışan iki memur da Fasdat'ın deposuna giderek incelemelerde bulundu. İncelemelerde bulunan N.F. ve M.S. isimli iki memur, virüslü etlerin Balıkesir Zeybek Katı Atık Tesisleri'nde imha edildiği yönünde rapor tuttu. Erzurum menşeli şirket ise belirtilen adreste böyle bir tesisin olmadığını noter aracılığıyla Tarım Bakanlığı'na bildirdi. Fasdat, daha sonra yaklaşık 12 ton etin Bursa'daki Madımak Kangal Çiftliği'ne verildiğini öne sürdü. Bu çiftlikte 40 dişi, 10 erkek ve 5 yavru köpeğin barındığını tespit eden müfettişler, bu hayvanların da mevcut iki ay içinde ancak 3 bin 213 kg et tüketebileceği sonucuna vardı. Bakan Eker'in direkt talimatıyla incelemeyi derinleştiren Teftiş Kurulu heyeti, raporda ismi geçen memurların görüşüne başvurdu. İki görevli de teftişe haziran ayında gittiklerini, ancak yoğunluk nedeniyle teftiş tarihine 29 Nisan 2010 yazdıklarını iddia etti. Bakanlık yetkilileri de raporda adı geçen iki memurun da "gerçeğe aykırı belge ve rapor düzenlemek" suçunu işlediklerinden idari ceza verilmesini istedi.
T&T Gıda Genel Müdürü Yavuz Selim Göncüoğlu ise önemli bir iddiada bulunuyor: "Tarafımıza yapılan ihbarda, Fasdat personeli, bu malların Burger King restoranlarına sevk edilerek tüketildiğini belirtiyor. Bu olayları örtbas etmek için de şirket, 1-8 Haziran 2010 tarihleri arasında geriye dönük imha işlemlerini yaparak olayların üzerini kapamaya çalışıyor."
ZAMAN
BURGER KİNG'DEN VİRÜSLÜ ET SORUŞTURMASI İDDİALARINA YALANLAMA
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın Burger King'in 'virüslü 164 bin adet hamburger eti için suç duyurusunda bulunduğu' iddiaları yalanlandı.
Burger King Taraf gazetesinin ilk sayfadan verdiği haberin asılsız olduğunu kaydederken, Türkiye'de yer alan restoranlarımızda Gıda Mevzuatına uymayan et ve et ürünü kullanılmadığı gibi tüketiciye satılamamaktadır.' ifadesini kullandı.
Taraf gazetesinin haberine göre Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Burger King'in TT Gıda'dan satın aldığı salmonella ve listeria virüslü 164 bin adet hamburger eti için Gebze Başsavcılığı'na şikâyette bulundu.
Burger King ve depo görevini icra eden Fasdat Gıda, et alımı yaptığı TT Gıda´nın sözleşmesini nisan ayında ürünlerde virüs olduğunu savunarak iptal etti. Ürünlerin temiz olduğunu öne süren firma, 160 bin hamburger etinin iadesini istedi. Burger King etlerin imha edildiği cevabını verdi. TT Gıda aldığı bu olumsuz cevap karşısında Tarım Bakanlığı'na başvurdu.Bakanlık araştırmasında imha yeri olarak gösterilen Zeybek Katı Atık Merkezi, bulunamadı. Evrakta sahtecilik belirlenince bakanlık hemen suç duyurusu yaptı.
Gün boyu internet medyasında da dolaşan haber ve yorumlara Burger King'den cevap gecikmedi. İddialarla ilgili firmadan yapılan açıklamada şöyle denildi:
'TAB Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ; Burger King, Sbarro, Popeyes ve Arby's'in Türkiye'deki Master Franchise olarak tüm haklarına sahiptir. TAB Gıda bünyesinde Burger King 1995 yılında, Popeyes ve Sbarro markaları ise 2006 yılında faaliyete geçmiştir. TAB Gıda 2010 yılında da Arby's'i bünyesine katmıştır. Bugün Türkiye genelinde 39 ilde 317 Burger King restoranı, 20 ilde 61 Sbarro, 19 ilde 55 Popeyes, Arby's'in ise Türkiye genelinde 8 restoranı bulunuyor. Hızlı servis restoran zincirlerini bünyesinde bulunduran TAB Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ bugüne kadar pek çok ödül alarak, sektörünün lideri konumunda bulunan firmalardan biri olmuştur.
Haberin tamamını okuduğunuzda açıkça görülecektir ki Türkiye'deki Burger King restoranlarının hiçbirinde söylenildiği gibi Gıda Mevzuatına uymayan et ve et ürünü kullanılmamış, tüketicilere satılmamıştır. Nitekim, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının ürün tedarikçimiz olan Fasdat Gıda ve Dağıtım Sanayi Ticaret AŞ nezdinde başlatmış olduğu yüzlerce denetim ve tespitlerin neticesinde hem tedarikçimizde, hem tedarikçimizin depolarında ve hem de 40'ın üzerinde numune alınan Burger King restoranlarında insan sağlığını tehdit edecek herhangi bir et ve et ürününe rastlanılmamıştır. Kaldı ki, ürün tedarikçimiz Fasdat Gıda ve Dağıtım Sanayi Ticaret AŞ'ye Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından verilmiş olan 1 Eylül.2010 tarihli ve 2010-128/2540 sayılı ekli yazıda açıkça 'yapılan tespitlerde Fasdat Gıda ve Dağıtım Sanayi Ticaret AŞ'ye ilişkin konusu suç olan herhangi bir tespite yer verilmediği' belirtilmiştir.
7. sayfada yer alan 'Ancak ürünlerinde herhangi bir tehlikeli bir virüs bulunmadığına dair raporlar alıyorlar.' ifadesine karşı TT Gıda'nın hem Tedarikçimize ve hem de Tarafımıza keşide edilmiş olan ihtarnamede TT Gıda yetkililerinin kendilerinin ürünleri ile ilgili yaptırmış oldukları tespitte bunların Gıda Mevzuatına aykırı olduğunu beyan ve ikrar etmişlerdir. Başlı başına bu çelişki dahi haberin objektiflikten uzak ve gerçeklerle ilgisi olmadığını açıkça göstermektedir.
Tüm bu sebeplerle, haberde yer alan 'Burger King' isminin geçtiği kısımlar asılsızdır. Gazete haberine ilişkin gerekli tüm yasal girişimler başlatılacaktır. İlgili resmi merciler nezdinde haklılığımızı belgeler ile kanıtlayabilecek durumdayız. '
Şok iddia: Burger King virüslü etleri piyasaya sürdü
Burger King'in 12 ton salmonella ve listeria taşıyan hamburger etini piyasaya sürdüğü iddiaları endişeleri artırıyor...