ANKARA - Anayasa Mahkemesi, sokağa çıkma yasağıyla ilgili yapılan bireysel başvuruda ara karar vererek, Şırnak Valiliği ve Sur Kaymakamlığı tarafından uygulanan sokağa çıkma yasaklarına ilişkin tedbir talebini reddetti.
Cizre'de yaşayan İrfan Uysal, Evin Çağlı, Osman Kültür, Maşallah Özdemir, Halise Kulja, Nevroz Yılmaz, Abdulkerim Pusat ve Sedat Aydın, Şırnak Valiliği ve Sur Kaymakamlığınca uygulanan sokağa çıkma yasağına karşı Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu.
Başvurucular, yasak nedeniyle sağlık hizmetlerine, temel gıda ve diğer insani gereksinimlerine erişim imkanlarının bulunmadığını, evlerine dönemediklerini iddia ederek, sokağa çıkma yasağı kararı alınmasının ve uygulanmasının engellenmesi konusunda tedbir kararı verilmesini talep etti.
Anayasa Mahkemesi İkinci Bölümü, bireysel başvurudaki tedbir talebine ilişkin ara kararını vererek, tedbir talebinin reddine karar verdi.
Yüksek Mahkeme'nin kararında, Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun'na göre, tedbir kararının, başvurucuların yaşamına ya da maddi veya manevi bütünlüğüne yönelik ciddi bir tehlike bulunduğunun anlaşılması halinde, başvuru hakkında esasa ilişkin inceleme yapılana kadar Bölümlerce resen veya başvurucunun talebi üzerine gerekli tedbirlere karar verilebildiği hatırlatıldı.
Anayasa Mahkemesinin, genel olarak mülki amirler tarafından alınan "sokağa çıkma yasağı" kararlarına ilişkin başvurular kapsamında anılan kararların yürütmesinin tedbiren durdurulması taleplerini yakın tarihlerde reddettiği anımsatıldı.
Bireysel başvurunun niteliği gereği, tedbir taleplerinin sadece başvurucunun şahsına yönelik iddialar yönünden değerlendirilebileceği ifade edilen kararda, başvuruculardan iki aylık bebeğinin aşı ve kontrollerini yaptıramadığını iddia eden Sedat Aydın'ın, yasak ilan edilen bölgeden ailesiyle birlikte ayrıldığı, nüfus kayıtlarına göre kardeşine ait olduğu anlaşılan bebeğin, aşılarının eksiksiz olduğu belirtildi. Aydın'ın yasak ilan edilen bölgenin dışında olduğu ve somut olarak tehlike altında bulunmadığı kaydedildi.
Cizre'de açılan ateş sonucu kolundan vurulduğu ve sağlık hizmetine erişemediği için kolunu kaybettiğini iddia eden İrfan Uysal'ın Şırnak Devlet Hastanesinde tedavi altında olduğu, yakında taburcu edileceği, hastanenin bulunduğu bölgede sokağa çıkma yasağı uygulanmadığı ve başvurucunun başka bir sağlık kuruluşuna sevk edilmesi yönünde talebinin olmadığı aktarıldı.
Kararda, sokağa çıkma yasağı uygulanan bölge dışında bulunduğu anlaşılan başvurucuya yönelik derhal tedbir kararı verilmesini gerektirecek bir durum olmadığı bildirildi.
Sağlık hizmetlerine erişemediğini, temel ihtiyaçlarının karşılanmadığını, aileleriyle iletişim kuramadığını iddia eden Evin Çağlı, Osman Kültür, Maşallah Özdemir, Halise Kulja, Nevroz Yılmaz ve Abdulkerim Pusat'ın ise Valilik ve Kaymakamlık birimlerinden yardım talebinde bulunmadığı, ayrıca yasaklar süresince her türlü telefonla iletişim imkanlarının bulunduğu belirtildi.
Başvurucuların resmi makamları aramalarına rağmen kendilerine yardım ulaştırılmadığına dair iddiada bulunmadıkları da aktarılan kararda, "Bu durumda, dosya kapsamındaki bilgi ve belgelerden başvurucuların, sağlık hizmetlerine ve temel ihtiyaçlarına ilişkin taleplerinin karşılanmadığına dair derhal tedbir kararı verilmesini gerektirecek bir durum bulunmadığı anlaşılmıştır" denildi.
Sokağa Çıkma Yasaklarıyla İlgili Bireysel Başvuru
Anayasa Mahkemesi, sokağa çıkma yasağıyla ilgili yapılan bireysel başvuruda ara karar vererek, Şırnak Valiliği ve Sur Kaymakamlığı tarafından uygulanan sokağa çıkma yasaklarına ilişkin tedbir talebini reddetti