SERTAÇ BULUR - Emniyet Genel Müdürlügü Asayis Daire Baskani Levent Tuncer, 81 ilde emniyet sorumluluk bölgesinde görevli Çevre Doga ve Hayvanlari Koruma ekiplerinin Havyan Durum Izleme (HAYDI) Uygulamasi üzerinden 11 ayda kendilerine ulasan 18 bin 500 ihbari degerlendirdigini, 1776 kisiye adli ve idari islem uygulandigini bildirdi.
Tuncer, 11 ay önce kurulan Çevre, Doga ve Hayvanlari Koruma Sube Müdürlügünün faaliyetleri hakkinda AA muhabirine bilgi verdi. Tuncer, sube müdürlügünün geçen yil temmuzda Içisleri Bakani Süleyman Soylu'nun talimatiyla kuruldugunu hatirlatti.
Görev yapacak personeli tercih ederken seçici davrandiklarini, genç, hayvanlari seven ve veterinerlik ya da ziraat fakültesi mezunu polisleri ekibe dahil ettiklerini ifade eden Tuncer, sunlari kaydetti:
"Personelimizin yüzde 60'a yakini bu tür okullardan mezun olanlardan olusuyor. Su an itibariyla 81 ilde 2008 personel ve 90 aracimizla hizmet veriyoruz. Bu rakamlar polis sorumluluk bölgesi için geçerli. Jandarmada da çevre timleri seklinde birimler var."
- "135 bin vatandas HAYDI'yi cep telefonuna yükledi"
Çevreye, dogaya ve hayvanlara karsi kötü muameleyle ya da çevreye, dogaya zarar verenlerle mücadele anlaminda birtakim görevleri olduguna isaret eden Tuncer, 11 ayda Havyan Durum Izleme Uygulamasi olan "HAYDI"yi 135 bin vatandasin cep telefonlarina yükledigini söyledi.
Tuncer, bu rakami yeterli görmediklerini vurgulayarak, uygulama üzerinden 18 bin 500 ihbar geldigini, bunun 3'te 2'sine müdahale ettiklerini aktardi.
Bu ihbarlarin yaklasik 6 bininin asilsiz oldugunu ifade eden Tuncer, "Bu, geçen süre içerisinde 12 bin olaya bizzat vakif oldugumuzu ve 12 bin olayla ilgilendigimizi gösteriyor ki arkadaslarimizin oldukça güzel çalistigina, bu alanda büyük katki verdiklerine inaniyorum." diye konustu.
- "Kolaylik saglayacak bir kanun olacak"
Tuncer, subenin yürüttügü çalismalara iliskin su bilgileri verdi:
"Bir yilimizi agustos ayi itibariyla doldurmus olacagiz. Bu süreçte kendimizi yenileme adina öncelikle subatta bir çalistay yaptik. Çalistaya, ilgili kurum ve kuruluslari, dernekleri, bu ise gönül vermis sivil toplum kuruluslarini çagirdik.
Bizim de katkida bulundugumuz Hayvanlari Koruma Kanunu yakin bir zamanda zannediyorum Meclis'ten geçmek suretiyle bizim önümüzü açacak, is ve islemlerimizi yaparken kolaylik saglayacak. Ilgili subedeki arkadaslarimiz komisyonlarinda bulunuyor."
Sube Müdürlügü ekiplerinin alanda yogun olarak faaliyetlerini sürdürdügünü belirten Tuncer, "11 aylik süre içerisinde 937 kisiye idari islem yapilmis. Bunun yaninda 970 olayda arkadaslarimiz 839 süpheli sahsa adli islem yapmislar." bilgisini paylasti.
- Büro amiri veterinerlik bölümü mezunu
Ankara Emniyet Müdürlügü Çevre, Doga ve Hayvanlari Koruma Büro Amiri olarak görev yapan, Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi mezunu Komiser Sinem Arslan, kendi meslegi ile ilgili bir alan oldugu için subede görev yapma talebinde bulundugunu anlatti.
Meslek bilgilerini alanda kullanma imkani bulduguna isaret eden Arslan, "Mesela bir zehirlenme süphesi olayi geldiginde belediyenin veterineri gelmeden ne tür bir rahatsizlik oldugunu kestirebiliyorum." dedi.
Arslan, hayvanlari ve dogayi korumak için ekipleriyle 7 gün 24 saat görev basinda olduklarina dikkati çekerek söyle devam etti:
"Ihbarlar HAYDI uygulamasindan geliyorsa 155'e düsüyor, haber merkezi anons geçiyor ya da CIMER'den ihbar geliyor, internet ihbari oluyor. Bunlar geldiginde sahadaki ekibimiz ivedilikle müdahale ediyor. Anonsun ya da bir konunun gelmedigi gün olmuyor. Ekipler bos kaldiklari zamanlarda temin ettigimiz mamalarla hayvan besleme yapiyor."
Hayvan popülasyonunun fazla oldugu alanlari kendilerinin belirledigine deginen Arslan, "Bu sekilde ya da halkin istegine göre besleme yapiyoruz. Daha çok Gölbasi, Imrahor çevresi, Mamak, Altindag, Keçiören bölgelerinde sokak hayvani bulunuyor. Orada da hayvanseverlerle irtibatli çalisiyoruz." ifadelerini kullandi.
Arslan, salgin sürecinde sokak hayvanlarinin yiyecek bulmakta zorlandigini, kisitlama uygulanan günlerde gerek kendilerinin gerekse hayvanseverlerin sokak hayvanlarini beslediklerini aktardi.
- "Yasadiklari travmayi atlatmalari için çalisiyoruz"
Görev yaptigi süre içerisinde sahit oldugu olaylarin kendisini etkiledigini dile getiren komiser Arslan, Keçiören'de 68 köpegi bir daire içerisinde ses telleri kesilmis olarak bulduklarini anlatti.
Siddet ve eziyete maruz kalan bir hayvanla karsilastiklarinda çok üzüldüklerini, buna hiçbir insanin dayanamayacagini belirten Arslan, "Hayvanlarin yasadiklari travmayi atlatmalari için elimizden geleni yapmaya çalisiyoruz. Insanlar, tepki gösteremeyecegi için bütün olumsuz davranislarini hayvanlar üzerinde uygulamaya çalisiyor. Insanlari ne kadar uyarsak da kendi kendilerini egitmeleri, vicdanli hareket etmeleri gerekiyor." seklinde konustu.
- "Hepsi adli isleme dönüsecek"
Hayvanlarin mal veya esya olarak görüldügünü ancak yeni çikacak Hayvanlari Koruma Kanunu ile artik canli olarak degerlendirileceklerini ifade eden Arslan, bu düzenleme ile "sahipli-sahipsiz" ayriminin ortadan kalkacagina isaret etti.
Arslan, su degerlendirmelerde bulundu:
"Sahipsiz olunca adli bir yaptirim olmadigi için insanlar hayvanlara karsi suç isleyebiliyor. Bu ortadan kalktiginda hepsi adli isleme dönüsecek. Yaptirim arttigi için insanlarda biraz daha çekingenlik yaratacagini düsünüyorum. Mesela hayvanlari alip birine hediye ediyor, o da sikilinca sokaga birakiyor. Bunun da önüne geçilmeye çalisilacak. Çünkü hayvanlar çiplenmeye baslanacak, kime ait oldugu, kimligi bilinecek."
Hayvan sahibi olmak isteyenlerin satin almak yerine barinaklardan sahiplenmelerini isteyen Arslan, barinaktan sahiplenenlerin o hayvanin ne kadar muhtaç oldugunu, yuva ihtiyaci duydugunu görebildiklerini söyledi.
Sokak Hayvanlari 'Emniyette'
Emniyet bünyesindeki Çevre, Doga ve Hayvanlari Koruma Subesi ekipleri, HAYDI uygulamasi üzerinden gelen 18 bin 500 ihbari degerlendirdi, 1776 kisiye 'hayvana eziyet' cezasi uyguladi Emniyet Genel Müdürlügü Asayis Daire Baskani Levent Tuncer: 'Hayvanlari Koruma Kanunu yakin bir zamanda zannediyorum Meclis'ten geçmek suretiyle bizim önümüzü açacak' Ankara Emniyet Müdürlügü Çevre Doga ve Hayvanlari Koruma Büro Amiri Komiser Sinem Arslan: 'Anonsun ya da bir konunun gelmedigi gün olmuyor. Ekipler bos kaldigi zamanlarda temin ettigimiz mamalarla hayvan besleme yapiyor'