Söke Ticaret Borsası Başkanı Bertan Balçık'dan Açıklama

Söke Ticaret Borsası Başkanı Bertan Balçık, 2012 ürünü için pamuğa 49-50 kuruş prim verileceği duyumları aldıklarını belirterek, bunun üreticiyi sevindirmeyeceğini söyledi.

Söke Ticaret Borsası Başkanı Bertan Balçık, AA muhabirine yapığı açıklamada, pamuk üreticisinin kullandığı tohum, ilaç, gübre ve mazot gibi giderlerde önemli artış olduğunu belirterek, pamuk üreticisi ekim sezonu öncesi, mağduriyet yaşamayacakları bir destekleme primi beklentisi içinde olduklarını ifade etti.

Buna karşın 2012 ürünü için pamuk destekleme prim miktarının 49-50 kuruş seviyesinde olacağı yönünde duyumlar aldıklarını dile getiren Balçık, ''50 kuruşluk pamuk primi üreticiyi memnun etmez. Sürdürülebilir bir üretim için prim miktarının mutlaka yüksek tutulması gerekir. Pamuğa en az 60 kuruş prim verilmesini bekliyoruz'' dedi.

Balçık, Türkiye ekonomisinin önündeki en önemli sorunun cari açık olduğuna ve 700 bin ton pamuk ihtiyacı için her yıl 2 milyar dolarlık ithalat yapılmak zorunda kalındığına işaret ederek, ''Bu 2 milyar dolar, dış ülkelerin üreticilerine değil, Türkiye üreticilerine verilmelidir. Pamuk ihtiyacının yerli üretici tarafından karşılanmasıyla cari açık da kapanacaktır'' dedi.

Pamuk üreticileri için mazot desteği sağlanmasını da talep eden Balçık, mazot konusunda denizcilik sektöründe sağlanan desteğin pamuk üreticisine de verilmesi gerektiğini savundu .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile