Ülke için çok önemli olan hayvancılık sektörünün sıkıntılarının devam ettiğini belirten Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kocabaş, geçmişte yapılan karkas et ithalatının birçok mağdur yarattığını hatırlattı.
Kemal Kocabaş açıklamasında; “Hayvancılıkta yapılan desteklemeler 2011’de 1,7 milyardı. 2012’de ise 2,1 milyara çıkarılması, yatırımcıyı yönlendirme açısından sektöre sıfır faizli, uzun ödemeli, kredilerin verilmesi önemliydi. Ancak bütün bu desteklemeler sorunu çözmede yeterli olmuyor. Hayvancılığın çözülemeyen ve ertelenen sorunları devam ediyor. Bu sorunları çözmek için et ve süt kurumu oluşturuldu. Aldığımız bilgilere göre et ve süt kurumu 16 TL olan karkas et fiyatının daha fazla yükselmesini önlemek için müdahale etmeye hazırlanıyor. Kurum et fiyatlarını 16,5 TL seviyesinde tutamazsa dışarıdan et ithal edecek. Bugün besicilik yapan bir üreticinin et maliyeti 15,7 liradır. Devletin et ve süt kurumuyla sözleşmeli üreticilerden aldığı karkas ete 15,3 TL ödemektedir. Hayvancılık sektörüyle ilgisi olmayan bir insan bile 15,7 TL maliyeti olan bir etin 15,3 TL’ye satılmasının işletmeyi zarara götüreceğini bilir. Peki, et ve süt kurumu ne yapmaya çalışıyor? Karkas et fiyatlarının en fazla 16,5’da tutmak istiyor. Böylelikle halka ucuz et sunmayı düşünüyor. Bu plan tutmazsa karkas et ithal etmeyi planlıyor. Biz bu durumu 2010 yılı ve daha sonrasında yaşamıştık. Dışarıdan canlı hayvan ithalatı uygulamaya sokulmuş, bu yeterli gelmeyince karkas et ithalatına izin verilmişti. Alınan bu karar fiyatları düşürmemiş, besicilerin büyük kısmı üretimden çekilmek zorunda kalmıştı” dedi.
“BESİCİ DESTEKLENMELİ”
Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş açıklamasında; “Geçtiğimiz yılda karkas et kilogram fiyatı 13-14 TL iken tüketici aynı eti marketlerden 22-23 TL’ye alıyordu. Bugün 16 liradan kesilen karkas et marketlerde 27-28 liraya satılıyor. Bu yüksek kar et sanayisine yetmiyor olacak ki karkas et, fiyatlarına müdahale edilmesi bekleniyor. Oysa herkes bilir ki et sanayicisi sakatat dediğimiz bölümlerden zaten işletme giderlerinin büyük bir bölümünü çıkarmaktadır. Varsayalım ki et sanayicisi yeterince para kazanamıyor. Burada et ve süt kurumunun görevi et sanayicisine başka araçlarla destek olmaktır. Bu sektörün iki mağduru vardır; Birincisi hayvancılık sektöründe maliyetine hatta zararına üretim yapan besici, ikincisi ise yüksek fiyatlarla et tüketmek zorunda kalan halkımızdır. Hükümetin hayvancılık sektörünün derdine deva olarak sunduğu et ve süt kurumunun görevi mağdurları desteklemek ve korumak olmalıdır. Yapılacak et ithalatı sorunu çözmeyeceği gibi yanlışın tekrarı olacaktır. Yurtdışından et ithalatının yerine besicinin (üreticinin) desteklenmesi gerektiğine inanıyorum” ifadelerine yer verdi.
Söke Ziraat Odası Et İthalatıyla İlgili Uyardı
Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kocabaş, gündemdeki karkas et ithalatını değerlendirirken et ithalatıyla ilgili olarak uyarda bulundu.