Sökeli Yatırımcı İsyan Etti

Sökeli Yatırımcı İsyan Etti

Aydın’ın Söke ilçesinde, yıllardır atıl duran devlet arazisini 99 yıllığına kiralayarak zeytin ağacı yetiştiren bir işletmeci, Aydın’da yasaların kişiye göre uygulandığını iddia ederek isyan etti.

Zeytinliğin yanında açılan taş ocağından dolayı ağaçların kurumaya başladığını, aylardır Söke Kaymakamı Mehmet Demirezer’e ulaşamadığını ve tarımdan sorumlu vali Yardımcısı Halil Canavar’ın da ‘Ruhsatı kim verdiyse sorunu o çözsün’ diyerek kendisini başından savdığını belirten Serdar Çaylı, “Usulsüzlüğü yapan devlet. Kimi kime şikayet edeceğimi şaşırdım” diyerek yetkililerden yardım istedi. Söke-Kuşadası yolu üzerinde bulunan Yenikent Mahallesi Granta mevkiinde bulunan Hazineye ait atıl durumdaki 43 dönüm araziyi 2003 yılında kiralayarak bölgede zeytin yetiştiriciliğine başlayan Serdar Çaylı, Aydın’da kurumların bile birbirleri ile çeliştiğini ancak devletin yaptığı hatanın bedelinin vatandaşa ödettirildiğini söyledi.

3573 sayılı zeytincilik kanunu ile 5177 sayılı maden kanunu gereğince maden ruhsatı verilirken uyulması gereken hususların Aydın’da kişiye göre uygulandığını iddia eden Serdar Çaylı, “2003 yılında kiralayıp zeytin ağacı diktiğim yerin hemen yanına taş ocağı açmak isteyen özel bir firmaya 2006 yılında ilginç bir yöntem ile ruhsat verildi.

Yasal olarak taş ocağı ruhsatı verilirken zeytinlik alanlara 3 kilometre mesafe şartı aranması gerektiğinden dönemin Söke Kaymakamı Celil Ateşoğlu’nun vermediği ruhsatı, asil kaymakam 3 günlük izine çıktığı dönemde, özel firma temsilcileri ile oldukça samimi oldukları bilinen ve Söke kaymakamına 3 günlük vekalet yapan dönemin Kuşadası Kaymanın Ahmet Ali Barış verdi. Bir süre sonra benim zeytinliğin yanında taş ocağı çalışmaya başlayınca ne yapacağımı şaşırdım. Hiçbir kurumdan görüş alınmadan usulsüzce devlet tarafından verilen bu ruhsat nedeniyle, taş ocağından yayılan tozdan kaynaklı benim zeytinlerim kurumaya başladı.

Şu anda birçok ağacım kurudu ve birçoğu da gelişim geriliği yaşıyor ve ürün veriminde ciddi zararım var. Devletin verdiği usulsüz ruhsattan kaynaklanan bu sıkıntımı anlatmak için aylarca Kaymakam Bey’e ulaşmaya çalıştım, randevu taleplerimi sürekli geri çevirdi. Şimdi Sayın Valimize ulaşmaya çalışıyorum. Yatırım yaptığıma pişman oldum” diyerek yetkililerden yardım istedi.

Taş ocağı ruhsatı verilirken, ilgili müdürlüklerden görüş alınması gerekirken bu görüşlerin alınmadan ruhsatın vekil kaymakam tarafından nasıl verildiğini bir türlü anlayamadığını belirten Serdar Çaylı, “Müracaatım üzerine Tarım İl Müdürlüğü ziraat mühendislerinin yaptığı inceleme ve denetimde taş ocağının yaydığı toz nedeniyle ağaçların birçoğunun kuruduğunu ve gelişim geriliği olduğunu rapor etti. Ağaçlarda kuruma halen devam ediyor. Yıl boyunca oluşan toz bulutu nedeniyle ağaçlar ürününü de besleyemiyor. Sonradan öğrendiğime göre, bu yerde verilecekse ruhsatın belediye tarafından verilmesi gerekiyormuş. Vekil Kaymakam’ın ruhsatı Söke Özel İdare Müdürlüğü’nce vermesinin özel bir nedeni olup olmadığının yetkililerce araştırılmasını istiyorum” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile