Muş Ovası’nın Türkiye’nin 3. büyük ovası olduğunu hatırlatan Solgun, özellikle ürün verimini kaybettiren birçok zararlı otla ilgili mücadele eden firmalarla iletişim halinde olduklarını söyledi.
Gerek tütün gerekse diğer ürünlerin daha tarlada iken canavarotu diye adlandırılan sarı sarmaşık tarafından kenetlendiğini kaydeden Solgun, “Şu anda inşaat çalışması bildiğimiz kadarıyla devam eden Alparslan-2 Barajı’nın tamamlanması ile bu ovanın yüzde 78’i sulu alan haline gelecektir. Yani gerek şu an yetişen ürün gerekse alternatif ürünlerle ülkemizi besleyebilecek bir kapasiteye ulaşmış olacaktır. Türkiye Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifler Birliği olarak tütün üzerine yaptığımız araştırmalar ve firmalarla görüşmemizde sarı sarmaşık denilen canavarotu ile çiftçimiz mücadele ediyor. Bu kolay kolay ortadan kaybolan bir bitki değil ve ürünleri adeta yok ediyor ve verimi oldukça düşürüyor” ifadelerini kullandı.
Halk arasında sarı sarmaşık olarak bilinen canavarotu ile mücadelenin Denizli ve Uşak’ta yapıldığını vurgulayan Solgun, “Türkiye’de Denizli’nin Tavas ve Kale ilçelerinde, Uşak’ın Uluğbey ilçesinde denemesi yapılan bu ilacın üçüncü ayağı ise Muş Ovası olacaktır. Bu ilaç değil aslında özel spesifik bir üründür. Toprak PH’si ve mantar için kullanılır. Ekimden önce toprağa karıştırılarak kullanımı yapılmaktadır. Yani tarla ilaçlanmayacak ve bu ürünle canavarotu ile mücadele edilecektir. Hiçbir üreticiden para almadan denemeler yapılacaktır. Çiftçimiz faydasını gördükten sonra bu sorunu da ortadan kaldırmış olacağız” dedi.
Solgun Açıklaması 'Muş Ovası'nın Kurutuluşu İçin Mücadele Ediyoruz'
Türkiye Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifler Birliği Genel Başkanı Şeyhmus Solgun, Muş Ovası’ndaki çiftçiler için sürekli alternatif ürün arayışları içerisinde olduklarını belirterek, her geçen gün olumlu sonuçlar aldıklarını söyledi.