AMASYA - Solingen Hoşgörü ve Sivil Cesaret ittifakı üyelerinden oluşan heyet, Solingen kentinde 1993'te ırkçıların kundakladığı evde 5 üyesini kaybeden Genç ailesini, Amasya'nın Taşova ilçesinde ziyaret etti.
Uyum ve Entegrasyon Sorumlusu Anne Wehkamp, Dibbert Okul Rektörü Gabriele Stobbe, Hoşgörü ve Sivil Cesaret İttifakı Sözcüsü Norbert Schmelzer ve Solingen Gençlik Üyesi Özlem Genç'in yer aldığı heyete, Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, Kaymakam Kudret Kurnaz, Taşova Garnizon Komutanı Üsteğmen Mustafa Kemal Akcan, Belediye Başkanı Bayram Öztürk eşlik etti.
Heyet, Solingen kentinde 1993'te ırkçıların kundakladığı evde 5 üyesinin yaşamını yitirdiği Genç ailesini, Taşova ilçesine bağlı Mercimek köyünde ziyaret etti.
Vali Çomaktekin, burada yaptığı konuşmada, olayda ailesinden 5 kişiyi kaybeden Mevlüde Genç'i örnek göstererek, "Mevlüde teyze yaklaşık kırk yıl önce ailesi ile birlikte Mercimek köyünden çıkıp Almanya’ya gidiyor. Orada rızkını, geçimini temin etmek için gurbet ellerde bir mücadele veriyor. Maalesef 1993 yıllarında Solingen’de insanlıktan nasibini almayan, insanlık sevgisinden mahrum bir grup insan tarafından saldırıya uğruyor ve beş aile ferdini kaybediyor" dedi.
Çomaktekin, sözlerine şöyle devam etti:
"Mevlüde teyze yapılan bu kişisel hatayı bütün bir topluma, bütün Almanlara, Solingen halkına mal etmiyor bu çok önemli. İnsan böyle bir saldırıya uğradığı zaman çok yıkıcı, nefret verici bir yaklaşımla olayı başka yönlere yönlendirebilir. Fakat Mevlüde teyze inancının gereği, imanının gereği, 'bu bir şahsi hatadır' diyerek, 'bunu bütün bir topluma mal edemeyiz' diyerek bütün Almanlara ve Solingenlilere mal etmeyerek iç barışın, huzurun oluşması için sağduyulu bir davranış sergilemiştir. Bu olaydan bir ders çıkartarak toplumun huzur ve barış içinde yaşaması için de bir insanlık dersi veriyor. Kalbinde kin ve nefret beslemeden Alman dostları ile insanlık arası sevginin artması için çalışmalar yapıyor."
- "İnsan sevgisini birbirimize vermemiz lazım, verecek başka bir şeyimiz yok"
Genç ailesi adına konuşan Mevlüde Genç ise şunları dile getirdi:
"Tabii ki yaşlandıkça acılarım çoğalıyor. Genç iken acılar hafif geliyormuş da farkında değilmişim. Çocuklarımın arkadaşlarını gördükçe acılarım çoğalıyor ama sizleri görünce de acılarım hafifliyor. Solingen’in ekmeğini yediğimiz için biz birlik beraberlik içerisinde yaşayacağız. Acıları bağrıma bastım, geceleri ağladım, gündüzleri çocuklarıma güldüm, çocuklarımın kalbine nefret sokmayayım diye. Benim çocuklarım olayın ne olduğunu yerli yerince bilmiyorlar. Benim çocuklarımı Allah yarattı, Allah aldı. Ben bunlara hiç nefret duymadım, sadece evimi çocuklarıma mezar edenlere duydum. Bunlar benimle gözyaşı döktü, şu güne kadar yanımdalar. İnsan gibi yaşamamız lazım, insan sevgisini birbirimize vermemiz lazım, verecek başka bir şeyimiz yok."
Uyum ve Entegrasyon Sorumlusu Anne Wehkamp de "Biz Solingenden Hoşgörü ve Sivil Cesaret İttifakı Sivil Toplum Kurulu olarak buradayız. 1993 yılında Solingen kentinde ırkçılar tarafından Genç ailesine ait beş kişi yakılmıştı. Bu olay Solingen halkını çok etkiledi ve tedirgin etti. Bu olayların bir daha olmaması için bu işleri yapmaktayız. Böyle bir barışın yaşaması için bütün dünyada sivil toplum kuruluşları büyük bir faktör. Bu elim olayı unutmamız gerekiyor ve ileriye dönük bakmamız gerekiyor. Beraber, bir arada huzurlu şekilde yaşamalıyız ve gençlerimizle beraber" diye konuştu.
Daha sonra heyet ve beraberindekiler mezarlığı ziyaret etti, Kur’an-ı Kerim okunup dua edilmesinden sonra mezarlara gül diken heyet, ardından Taşova’nın tarihi yerlerini gezdi.
Solingen'de 29 Mayıs 1993'te Genç ailesinin evi kundaklanmış, yangında Gürsün İnce, Hatice, Hülya ve Saime Genç ile Gülistan Öztürk hayatını kaybetmiş, Genç ailesinin 5 üyesi Taşova'nın Mercimek köyünde toprağa verilmişti.
Solingen Katliamı
Almanya'dan bir heyet, Solingen kentinde 1993'te ırkçıların kundakladığı evde 5 üyesinin yaşamını yitirdiği Genç ailesini Amasya'da ziyaret etti