Solucan Gübresi Üreten Kadin Girisimci Kapasitesini 2 Yilda 9 Kat Artirdi

30 yil finans sektöründe çalistiktan sonra istifa edip organik üretime yönelen Semra Sahin: '15 metrekare alanda 500 bin solucanla basladigim üretime su an 750'si kapali 1500 metrekare alanda 4 milyon 500 bin solucanla devam ediyoruz' 'Solucan gübresi hem topraga hem bitkiye hem de insana faydali. Topragi besledigi için bu dogal olarak bitkiye yansiyor. Bitkiden aldigimiz mahsul insana yansiyor. Saglikli gida tüketmek, saglikli bireylerin yetismesini sagliyor'

KEMAL CEYLAN - Çorum'da yaklasik 30 yil muhasebe ve finans sektöründe çalistiktan sonra istifa ederek organik üretime yönelen kadin girisimci, bir yil arastirip egitim aldiktan sonra basladigi solucan gübresi üretiminde isletme kapasitesini 2 yilda 9 kat büyütmeyi basardi.

Kentte 1992'de tanistigi ofis hayatindan sikilip üretim yapmaya karar veren Semra Sahin, 2018'de muhasebe ve finans müdürlügünden istifa edip, ne üretebilecegini arastirmaya basladi.

Kanser hastasi sayisindaki artisi görerek organik tarim yapip insanlara dogal ürünler sunmaya karar veren Sahin, bu süreçte varligindan haberdar oldugu solucan gübresi üretiminde Çorum bölgesindeki eksikligi de fark edip, bu alana yöneldi.

Türkiye'de sektörün öncüsü konumundaki kisilerden yaklasik bir yil egitim alan Sahin, gerekli sertifikalari da tamamlayip kiraladigi 750 metrekare kapali alana sahip çiftligin 15 metrekaresinde 500 bin solucanla 2019 yilinda üretime basladi.

Kati gübre elde etmek üzere basladigi üretimde sahadan gelen talep dogrultusunda Hitit Üniversitesinden bilimsel destek alarak kendi markasiyla sivi solucan gübresi üretmeyi basaran Sahin, kurulusundan 2 yil sonra yillik 120 ton kati, 600 ton sivi organik solucan gübresi üretimi kapasitesine ulasti.

- "Orta vadede hedefim 32 milyon solucana ulasmak"

Sahin, AA muhabirine, iyi bir egitim sürecinin ardindan basladigi üretimde sürekli büyüdüklerini belirtti.

Üretim kapasitesini sürekli artirdiklarini bildiren Sahin, "15 metrekare alanda 500 bin solucanla basladigim üretime su an 750'si kapali 1500 metrekare alanda 4 milyon 500 bin solucanla devam ediyoruz. Orta vadede hedefim 32 milyon solucana ulasmak. 500 bin solucanla kayda deger bir üretim hacmine sahip degildik ama su an 120 ton kati, 600 ton sivi organik solucan gübresi üretme kapasitesine sahibiz." dedi.

Baslangiçta çesitli sorunlarla karsilassa da üretme arzusuyla sorunlari asip, is yerini büyütmenin mutlulugunu yasadigini ifade eden Sahin, bazi sektör temsilcileri ile Hitit Üniversitesindeki akademisyenlerden büyük destek gördügünü anlatti.

Solucan gübresi elde etmenin yaklasik 6 aylik bir süreci kapsadigini dile getiren Sahin, "Özetle yaptigimiz is; solucanlari besliyoruz, diskilari aliyoruz, organik kosullarda isliyoruz ve çiftçimizin kullanimina sunuyoruz." diye konustu.

Gübre elde etmek için öncelikle solucanlara yasam alani olusturduklarini aktaran Sahin, söyle devam etti:

"Solucanlar için mama dedigimiz ve 3-6 ay arasinda hazirlanan kompostlarimiz var. Büyükbas hayvan gübresi ile organik atiklari belirli oranda karsilastirip, uygun isiya getirip, 6 ay fermente ediyoruz. Sürecin sonunda elinize aldiginiz madde ne hayvan diskisi, ne meyve posasi. Çok farkli bir forma giriyor ve elinize aldiginizda yagmur sonrasi toprak kokusuna sahip yeni bir forma giriyor. Bu kompostlarimizi belli periyotlarda solucanlarimiza veriyoruz, beslenmelerini sagliyoruz."

- "Saglikli gida tüketmek, saglikli bireylerin yetismesini sagliyor"

Sahin, solucan gübresindeki bakterilerle "sölom" adi verilen solucan sivisini birlestirip, tarimsal üretimde verimliligi yüzde 40'tan fazla artiran organik gübre elde ettiklerini belirterek, sunlari kaydetti:

"Solucan gübresi hem topraga hem bitkiye hem de insana faydali. Topragi besledigi için bu dogal olarak bitkiye yansiyor. Bitkiden aldigimiz mahsul insana yansiyor. Saglikli gida tüketmek, saglikli bireylerin yetismesini sagliyor. Solucan gübresi toprakta yüzde 40 oraninda su kapasitesini artiriyor. Sahadan çok güzel geri dönüsler aliyoruz. Mesela seker pancarindan yüzde 46 verim artisi sagladik. Uygulanan alanla uygulanmayan alan arasinda neredeyse iki katina varan büyüklük gördük. Soganda dönümde 800 kilogram kadar verim artisi gördük. Ürüne ve bölgeye göre degisiklik göstermekle birlikte yüzde 30-40 civarinda verim artislari sagladik."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile