Sinema Tiyatro ve Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya konuşmacı olarak TUBİTAK Marmara Araştırma Görevlileri Dr. Cengiz Güngör, Murat Kahraman, Selçuk Ataş, Yıldız Teknik Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ahmet Dağdaş, Doç Dr. Hasan Hüseyin Erdem ve Türkiye'de ilk Bölge Isıtma Sistemi'ne sahip olan İstanbul Esenkent Bölge Isıtma Sistemi Teknik Müdürü Burak Çokoksen katıldı. Toplantıya Soma Belediye Bakanı Hasan Ergene ve Turgutalp Belediye Başkanı Ali Tulup'un yanısıra mahalle muhtarları ve vatandaşlar katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Hasan Ergene, Soma halkının büyük çoğunluğunun projeye destek verdiğini vurgulayarak, "Elde edilen anket sonuçlarına göre yüzde 90'ın üzerinde projeye katılım söz konusu. Somalılar sabırsızlıkla Bölge Isıtma Sistemi'nin bir an evvel kurulup hizmete geçmesini bekliyorlar. Çok ciddi bir proje büyük bir yatırım. Türkiye'de kömürle çalışan termik santrallerden ilk defa Soma'da hayata geçecek bir proje bu. Fakat hem dünyada hem de ülkemizde daha önceden yapılmış örnekleri de var. Avrupa'da bir çok kentte bölge ısıtma sistemi kullanılıyor. Konforlu ekonomik bir ısıtma sistemi. Bir çok da avantajları var. Belediyemiz için çok büyük ve tarihi bir yatırım. Maliyeti de oldukça yüksek. Ancak bu projenin finansmanı ile ilgili olarak bir takım tedbirlerimizi almış durumdayız. Ayrıca iller bankası da projenin yüzde 100'de yüzünü kredilendirilebileceğini belirtti. Soma Termik Santrali bünyesinde bir dönüşüm yapılması gerekiyor. Isıyı alıp şehre verebilmemiz için. Pompa istasyonları kurulması gerekiyor. Ayrıca konutlara kadar da boru hattı döşenecek. Biz sabırsızlanıyoruz. Ama resmi işlemler yürüyor ve bunlar için bir süreç gerekiyor. Ben ve Belediye Meclisi üyelerimiz Soma'daki iktidar parti başkanımızla birlikte bu işi takip ediyoruz. Şu ana kadar proje ile ilgili hiçbir pürüz ve engel karşımıza çıkmadı. İnşallah kısa zamanda projeyi hayata geçireceğimizi ümit ediyorum." dedi.
YENİ SİSTEMİN FAYDALARI
TUBİTAK Marmara Araştırma Görevlisi Murat Kahraman Bölge Isıtma Sistemi'nin genel işleyişi ve nasıl aşamalardan geçilmesi gerektiği ve sistemin konusunda bilgilendirmeler yaptı. Kahraman, Soma'da gerçekleştirilecek olan Bölge Isıtma Sistemi'nin, diğer yakıt türlerine göre yüzde 15-30 arasında daha ekonomik olacağını belirtti. Sistemin diğer yakıt türlerinde meydana gelen zehirlenme tehlikelerine karşı daha güvenli bir sistem olacağını da ifade etti. Çevre dostu olacağı belirtilen sistemin en önemli faydasının ise Soma'da kış aylarında soba ve kaloriferden dolayı büyük bir sorun olarak görülen hava kirliliğinin engellenmesi olacağı vurgulandı. Avrupa ülkelerinin bölge ısıtma sistemine büyük önem verdiğini de belirten Kahraman, Viyana'da bu sistemden 232 bin konutun faydalandığını belirtti.
TEK DAİRE İÇİN MALİYETİ
Bölge Isıtma Sistemi için bir dairenin bina alt istasyonu için 600- bin 500 TL arası, radyatör tesisatı olmayan evlerde ise daire başına bin 500 TL radyatör bedeli, anlık su ısıtıcısından faydalanmak isteyenler de 350 TL ortalama ücreti olacağı belirtiliyor. Soma Belediyesi'nin 2 bin 814 konu üzerinde yaptığı ankete göre projeye toplam yüzde 97 katılım talebi bulunuyor.
Gelinen nokta itibari ile projede santral ile belediye arasında ısı satış ihalesi gerçekleştirilecek. İhalenin ardından Bölge Isıtma Sistemi projelendirmesi başlanacak, sokak ve caddelerde boru şebekesi bağlantıları yapılacak. Şebekelerin sona ermesi ile birlikte abone olmak isteyenler ile belediye arasında abonelik sözleşmeleri imzalanacak. Son olarak abonelere bina alt sistemleri kurulacak. Soba ve doğalgaz yakıt tüketimine göre daha ekonomik olacağı ifade edilen sistemin kurulmasının ardından işletim sistemini gerçekleştirecek olan Soma Belediyesi su faturası işlemleri gibi sisteme abone olan her evde bulunacak olan ısı sayaçlarına tüketimlerine göre fatura kesecek.
Soma'da Konutlara Yeni Isıtma Sistemi
Soma Belediyesi'nin uzun zamandan beri üzerinde çalıştığı, Termik Santral'den elde edilecek ısı enerjisiyle 26 bin konutun faydalanacağı Bölge Isıtma Sistemi'nin tanıtımı amacıyla toplantı düzenledi.