Maden İş Sendikası Konferans Salonu'nda düzenlenen seminere Kaymakam Abdülkadir Karataş, Jandarma Komutanı Adem Şen, Emniyet Müdürü Mehmet Gülsezen, Milli Eğitim Müdürü Recep Duman, İlçe Tarım Müdürü İsmail Kaya ve 53 köy muhtarı katıldı.
Köy Kanunu, Köy Kanunu gereği muhtarların görebileceği iş ve işlemler, köy kararı alınması ve deftere yazılış şekli ile usulleri konusunda verilen seminerin açılış konuşması Kaymakam Abdülkadir Karataş yaptı. Karataş, Köy Kanunu'nda yeni düzenlemeler yapılldığını ifade ederek, "Köy muhtarlığı önemli bir görev. Muhtarın yaptığı işin mevzuatına uygun olarak yapması her şeyden önemli. Uyguladığımız kanun eskide olsa o kanunu uygulayabilmek zorundayız. Bu nedenle bu semineri düzenlemiş bulunmaktayız. Hukuku bilmemek kanunu bilmemek mazeret sayılamaz. Kanunu bir de uygulayan olduğunuz zaman kanunda bu madde varmı yok mu benim bilgim yok deme hakkınız yok. Köylerimizde bulunan vatandaşlarımızın esenliği, güvenliği ve her türlü hizmetlerden yararlanması bizim için çok önem taşımaktadır. Köylüyü kalkındırmazsanız ileride üretimi de sekteye uğrarsınız. Son yıllarda uygulanan çaba köylüyü yerinde kalkındırmaktır. Köylüye gereken yardımı desteklemeler ile yapmaktır. Devlet herşeyden önce köylünün ürettiğini ve katkısını daha ilerilere taşımak için bütün kurumları ile seferber olmuş durumdadır." dedi. Eğitimin önemine değinen Kaymakam Karataş, "Okumayan insan topluma yararlı olamaz. Okuma yazması olmayanlar toplumun bir noktada ferdi olduğunu iddia etse bile toplumda varlığı ve yokluğu tartışılabilen bir bireydir. Köylerde bulunan okuma yazma bilmeyen vatandaşlarımızı tesbit edelim ve onlara okuma yazma öğretelim. Bununla ilgili Milli Eğitim Müdürlüğümüz çalışmalar yapıyor. Muhtarlarımızın da yardımlarını bekliyoruz. Ayrıca orman vasfını kaybeden alanlara ağaçlandırma çalışmaları yapalım. Buralara köylülere ve çiftçilere gelir getirici sanayi türünde bitki örtüsü tercih etmenizi istiyorum. Zeytin ön planda olsun. Ceviz, Badem, Çam fıstığı dikimi yapabilirsiniz. Altyapı sonuları da köylerimizde mevcut. Bazı köylerimizde güneydoğudaki köylerimizden bile geride kalmış köylerimiz var. Bu durum çok üzücü. Köy ziyaretlerimizde sıkıntılı köylerimizi gördüm. Yolları asfaltlanacak olan yerlerimiz ve yama yapılacak yollarımız mevcut. Kapımızı 24 saat açık, randevu almaksızın muhtarlarımız gelebilir." diye konuştu.
Daha sonra Jandarma Komutanı Adem Şen, asayişle ilgili bazı bilgiler vererek uyarılarda bulundu. Şen, "Köylerimizde hayvan hırsızlığı olayları çok yaşanmaya başlandı. Bunun bir nedeni de et fiyatlarının yükselmesi. Bu durumu kar olarak kabul eden hırsızlar ise köylere çıkarak hırsızlığa başlıyorlar. Bizlerle lütfen her türlü bilgiyi paylaşın. Bir aydır çok üzücü şeyler duymaya başladık. Bu hırsızlık şebekelerine bazı muhtarlarımızın da karıştığı haberleri geliyor. Yakında düzenlenen operasyon ile bunları deşifre edeceğiz. Vatandaşlarımızda hırsızlığa karşı tedbirler almak durumundalar. Yakında bunu da uygulamaya başlayacağız. Çobanlar hayvanı başı boş otlağa bırakıp bayrılmayacak, muhakkak hayvanların başında bulunacak. Et fiyatları hırsızların iştahlarını arttırmış durumda. Mal canın yongasıdır. Köylümüzün canı yanmasın" dedi.
Emniyet Müdürü Mehmet Gülsezen de reflektör kullanmayarak trafiğe çıkan traktörleri uyarmaları konusunda muhtarlara uyarılarda bulundu. Gülsezen, "Biz de Jandarma Komutanımız ile aynı durumları yaşıyoruz. Çiftçilerimiz köyden dönerken reflektör ve gerekli işaretleri takmıyorlar. Kim kendisi yüzünden bir başkasının ocağına ateş düşsün ister. Lütfen gerekli önlemlerinizi alın. Römorkların üzerinde asla insan taşımayın bu kurtarılamayacak bir kaza oluyor. Mahallenize giren yabancıları araştırın ne için gelmiş kimin nesi imiş araştırın. Ya da yabancı gördüğünüzde direk bize haber verin. Hırsızlık olaylarının arkasını araştırdığımızda bir bakıyoruz ki 2-3 gün keşif yapıyorlar. Araştırma yapıp öyle hırsızlık yapıyorlar. Mahallede bulunan yabancıları muhakkak bildirin. Bir de köyden şehire gelirken motosiklet kullananlarımız var. Onlar da hiç bir önlem almadan yola çıkıyorlar. Kask uygulaması yapmaya başladık. Yakaladığımız kişileri uyarıyoruz sizler de muhtar olarak bu konularda köylülerimizi bilgilendirin"dedi.
Milli Eğitim Müdürü Recep Duman da, Soma'da okuma yazma bilmeyen yaklaşık 4 bin kişi olduğunu belirterek, "Muhtarlarımızın bizlere yardımcı olmasını istiyoruz. Köy okullarımıza formlar gönderdik. Okuma yazma bilmeyenlerin tesbiti için bununla ilgili araştırma yapıp bizlere iletsinler. Biz de okullarımıza okuma yazma bilmeyenler için bölüm ayarlayarak onlara okuma yazma öğretmek istiyoruz. 4 bin kişi bizim için çok yüksek. Bu seviyeyi daha aşağılara çekmek için yardımlarınızı bekliyoruz"dedi.
Bilgilendirme ve uyarıların ardından Kaymakam Karataş köy muhtarlarının şikayetlerini ve isteklerini dinledi. Daha sonra Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Hüseyin Dağlı, Köy Kanunu hakkında kısa bir bilgi verdikten sonra kanun gereği muhtarların göreceği iş ve işlemler ile köy kararı alınması ve deftere yazılış şekli ile usulleri konusunu anlattı.
Soma'da Muhtarlara Eğitim Semineri
Manisa'nın Soma ilçesinde Kaymakamlık tarafından köy muhtarlarına görev ve sorumlulukları hakkında eğitim semineri verildi.