Soma'daki Maden Faciasi Davasinda 4 Sanik Yeniden Yargilaniyor

Mahkeme baskani, davayla ilgili karari mahkeme heyetiyle oylamak üzere durusmayi 16 Haziran Çarsamba'ya erteledi.

Manisa'nin Soma ilçesindeki maden faciasina iliskin Yargitay'in bozma kararinin ardindan 4 sanigin yargilanmasina Akhisar Agir Ceza Mahkemesinde devam edildi.

Sehit madencilerin yakinlari ve avukatlar, mahkeme salonuna dönüstürülen Bülent Cigeroglu Kültür Merkezine, kimlik kontrolü ile alindi.

Bozma karari sonrasinda görülen ikinci durusmaya saniklar Can Gürkan, SEGBIS araciligiyla katildi.

Akhisar Agir Ceza Mahkemesi'nde 24 Mayis'taki durusmada madenci yakinlarinin avukatlarinin "reddi hakim" talebi kabul edilmemisti. Bir üst mahkeme olan Manisa 1. Agir Ceza Mahkemesi'ne tasinan ayni talep buradan da reddedildi.

Madenci yakinlarinin avukatlari, tutuklu avukat Selçuk Kozagaçli'nin SEGBIS yoluyla durusmada magdurlar adina savunma yapmasini talep etti. Mahkemeye heyeti talebi kabul etmedi.

Daha sonra magdur avukatlari da mahkeme heyetinden saniklar hakkinda "bilinçli taksirle ölüme neden olma" suçu yerine "olasi kasttan ölüme neden olma" suçuyla karar vermesini beklediklerini dile getirdi.

Söz alan madenci yakinlari mahkeme heyetinden adil bir karar vermesini temenni ettiklerini ifade etti.

Tutuksuz sanik Can Gürkan ailelerin acisini anladigini belirterek, "Ben hayatta kimseye kötülük yapmadim. Hakkimda tutuklama karari çiktigini ögrendikten sonra Soma’ya gelerek teslim oldum. 2 yil boyunca olmayan bir yangini bildigim iddiasiyla ortada delil olmamasina ragmen tutuklu kaldim. Sonrasinda yangin olmadigi ortaya çikti." dedi.

Sahibi oldugu maden ocagindan gelen yatirim taleplerini geri çevirmedigini vurgulayan Gürkan, sunlari kaydetti:

"Teknolojik yatirimlar yapmamakla suçlandim. Teknik konulardan çok anlamadigim için hiçbir karara da onay vermedim, karari çalisanimiz uzman personele biraktim. 2010 yilinda askerden döndükten sonra madende normalde standardin altinda olsa metan oldugunu söylediler. Korktum ve hemen isletmeye geldim. Oradaki mühendisler çalisilabilecegini söylemelerine ragmen kapatmalarini söyledim. 20-30 yillik mühendisler bana sorunun olmadigini söylediler.

En basindan beri yalan konusmadigim için rahatim. Havalandirma talep edildiginde 1 milyon 800 bin avro degerinde makine aldik. Hatta bir gün neden gaz maskesi yerine oksijen maskesi kullanmadigimi sormustum. Bana gaz maskesinin daha uzun süre kullanildigini söylediler. Buna ragmen oksijen maskesi de aldim."

Mahkeme baskani, diger sanik avukatlarinin taleplerini dinledikten sonra, davayla ilgili karari mahkeme heyetiyle oylamak üzere durusmayi 16 Haziran'a erteledi.

- Durusma sonrasi açiklama

Durusmanin ardindan mahkeme salonu önünde gazetecilere açiklama yapan CHP Grup Baskanvekili Özgür Özel, mahkemenin "Olasi kasittan" ceza vermedigi takdirde TBMM'de TCK’nin 21. maddesinin 2. fikrasinin degistirilmesi için kanun teklifi vereceklerini söyledi.

Karar için 16 Haziran'i bekleyeceklerini aktaran Özel, "Herkesi yine durusmayi takip etmeye ve Soma için adalet beklentimizi yükseltmeye davet ediyoruz. Hakim nasil karar verecek. Aileler, anneler, esler herkes olasi kasti bekliyor. Tabii yasa ile yargi arasinda kuvvetler ayriligi var. Ben mahkemenin nasil bir karar verecegini telkin edemem." dedi.

- Olay ve süreç

Soma'da 13 Mayis 2014'te, 301 maden isçisinin ölümü, 162'sinin yaralanmasiyla sonuçlanan facianin ardindan Soma Kömür Isletmeleri AS Yönetim Kurulu Baskani Can Gürkan, Genel Müdürü Ramazan Dogru, Isletme Müdürü Akin Çelik, Teknik Müdür Ismail Adali ve Emniyet Teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik tutuklanmisti.

Açilan davada, tutuklu 5 sanik ile tutuksuz yargilanan vardiya amirlerinin "olasi kasitla öldürme" suçundan 301 kez 20 yildan 25 yila, "neticesi sebebiyle agirlasmis yaralama" suçundan da 162 kez, 2 yildan 6 yila kadar hapisle cezalandirilmalari istenmisti.

Tutuksuz saniklar hakkinda ise "taksirle birden fazla kisinin ölümüyle birden fazla kisinin yaralanmasina neden olma" suçundan 2 yildan 15 yila kadar hapis cezasi istenirken, bunlardan 25'i hakkinda da bu suçlari "bilinçli taksirle" isledikleri iddiasiyla ayni araliktaki cezanin üçte birden yarisina kadar artirilarak uygulanmasi talep edilmisti.

Akhisar Cumhuriyet Bassavciliginin, sirketlerin sahibi Alp Gürkan ile yöneticileri hakkinda "bilinçli taksirle birden fazla kisinin ölümüne ve birden fazla kisinin yaralanmasina neden olma" suçlarindan açtigi dava da 2017 Ocak'ta ana davayla birlestirilmisti.

Davanin 11 Temmuz 2018'deki karar durusmasinda, 5 tutuklu sanigin 15 yil ile 22 yil 6 ay arasinda degisen hapisle cezalandirilmasina, 9 sanigin adli kontrol sartiyla serbest birakilmasina, 37 sanigin ise beraatine karar verilmisti.

Izmir Bölge Adliye Mahkemesi 14. Ceza Dairesi, davada yerel mahkemenin 5 tutuklu saniga verdigi 15 ila 22 yil 6 ay arasinda degisen hapis cezalarini yerinde bulmustu. Daire, sirketin yönetim kurulu baskani Can Gürkan'in ise yurt disi yasagi konularak tahliye edilmesine karar vermisti.

- 4 sanik yeniden yargilaniyor

Yargitay 12. Ceza Dairesi, 20 Ocak'ta yerel mahkemenin karariyla ilgili yaptigi temyiz incelemesinde Can Gürkan, Adem Ormanoglu ve Efkan Kurt'un "bilinçli taksir derecesinde kusurlari bulunduklari" gerekçesiyle haklarinda verilen kararlari bozmustu. Haluk Evinç'in yargilanmasindaki eksiklerin giderilmesi gerektigini de belirleyerek yeniden yargilanmasina hükmetmisti.

Sirketin yönetim kurulu baskaninin da aralarinda bulundugu 4 sanik, Yargitay'in bozma kararinin ardindan 13 Nisan'da Akhisar Agir Ceza Mahkemesinde yeniden yargilanmaya baslanmisti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile