Soma'daki Maden Faciasi Davasinda Karar Verildi, Aileler Tepki Gösterdi

Soma'daki Maden Faciasi Davasinda Karar Verildi, Aileler Tepki Gösterdi

Manisa’nin Soma ilçesinde 301 madencinin hayatini kaybettigi maden faciasi davasinda mahkeme heyeti kararini açikladi. Soma Kömür Isletmeleri A.S. Yönetim Kurulu Baskani Can Gürkan 20 yil, mühendisler Efkan Kurt ve Adem Ormanoglu 12 yil 6 ay hapis cezasina çarptirildi. Mahkeme baskaninin karari okudugu sirada isçi aileleri karara tepki gösterdi.

Soma’da 13 Mayis 2014’te 301 maden isçisinin ölümü, 162’sinin yaralanmasiyla sonuçlanan facianin ardindan tutuklanan Soma Kömür Isletmeleri A.S. Yönetim Kurulu Baskani Can Gürkan, Genel Müdürü Ramazan Dogru, Isletme Müdürü Akin Çelik, Teknik Müdür Ismail Adali ve Emniyet Teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik, 11 Temmuz 2018’deki karar durusmasinda, 15 yil ile 22 yil 6 ay arasinda degisen hapisle cezalandirilmasina, 9 sanigin adli kontrol sartiyla serbest birakilmasina, 37 sanigin ise beraatine karar vermisti. Yargitay 12. Ceza Dairesi, 20 Ocak’ta Akhisar Agir Ceza Mahkemesinin karariyla ilgili yapilan temyiz incelemesinde Can Gürkan, Adem Osmanoglu ve Efkan Kurt’un ’bilinçli taksir derecesinde kusurlari bulunduklari’ gerekçesiyle haklarinda verilen kararlari bozmus, Haluk Evinç’in yargilanmasindaki eksiklerin giderilmesi gerektigini de belirleyerek yeniden yargilanmasina hükmetmisti.

Sirketin yönetim kurulu baskaninin da aralarinda bulundugu 4 sanik, Yargitay’in bozma kararinin ardindan 13 Nisan’da Akhisar Agir Ceza Mahkemesi’nde yeniden yargilanmaya baslandigi davanin 3. celsesinde mahkeme heyeti kararini açikladi.

Dava sonucunda, ’Bilinçli taksirle öldürme ve yaralamaya neden olma’ suçlamasiyla yargilanan Soma Kömür Isletmeleri A.S Yönetim Kurulu Baskani Can Gürkan 20 yil, mühendisler Efkan Kurt ile Adem Ormanoglu 12 yil 6 ay hapis cezalarina çarptirildi. Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Evinç ise beraat etti.

Aileler tepki gösterdi

Mahkeme baskaninin karari okudugu sirada salonda bulunan ölen maden isçilerinin aileleri karara alkislarla tepki gösterirken bazi aileler mahkeme heyetine ayakkabilarini firlatti.

Durusma salonunda çikarak mahkemenin önünde basina açiklamalarda bulunan aileler ise tepkilerini devam ettirerek bu davanin burada bitmeyecegini ve gerekirse Avrupa Insan Haklari Mahkemesine kadar götüreceklerini söyledi.

Ayakta durmakta zorluk çeken maden sehidi Mustafa Kaya’nin esi Naciye Kaya 7 yildir tek dertlerinin adalet oldugunu ve bir daha 301’ler yasanmasin diye mücadele ettiklerini dile getirdi. Maden sehidi ailelerinin avukatlarindan Can Atalay verilen hapis cezalarinin yatari olmadigini belirterek mücadeleye sonuna kadar devam edeceklerini söyledi.

Aileler ve avukatlar davada tutuklu kalmadigini dile getirerek duruma tepkilerini gösterdi. CHP Grup Baskanvekili Özgür Özel ise gözyaslarina hakim olamayarak ailelere suçlularin mutlaka bir gün cezalarini çekecekleri sözünü verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile