Soma Davasının 10'Uncu Duruşması Başladı

Soma Davasının 10'Uncu Duruşması Başladı

Manisa’nın Soma ilçesinde 301 işçinin yaşamını yitirdiği, 162 işçinin yaralandığı maden faciasına ilişkin yürütülen 6’sı tutuklu 46 sanıklı Soma davasının 10’uncu duruşması başladı.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde saat 09.30’da başlayan duruşma öncesinde madenci aileleri ve çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcileri Akhisar Garı önünde toplanarak, davanın görüldüğü salonun önüne kadar slogan ve pankartlarla yürüyüş düzenlendi.

Yürüyüş sonunda maden şehidi aileleri adına konuşma yapan İsmail Çolak, 301 maden şehidini unutturmayacaklarını, davanın sonuna kadar takipçisi olacaklarını söyledi.

Konuşma sırasında bazı şehit yakınları gözyaşlarına hakim olamadı. Aileler daha sonra polis arama noktasından geçip duruşma salonuna giriş yaptı.

Tutuklu 6 sanık jandarma eşliğinde salonda kendilerine ayrılan bölüme yerleşirken, jandarma ekipleri sanıkların etrafında çember oluşturarak, güvenliklerini sağladı. Davanın bugünkü duruşmasında Türkiye’deki çeşitli üniversitelerin maden, jeoloji, elektrik mühendisliği ile hukuk fakültelerinden 11 kişilik akademisyen grubu tarafından hazırlanan ve 262 sayfadan oluşan bilirkişi raporu okunacak. Geçtiğimiz hafta dava dosyasına giren bilirkişi raporunda facianın başlangıç sebebi olarak, ’Eski üretim yerlerinin kontrol edilmemesi sebebiyle burada oluşan kırık, çatlak ve göçüklerden ocak havasına başta karbonmonoksit gazı, diğer gazlar ile metan gazının karışması ve metanın tutuşması sonucu 4. bant galerisindeki lastik bandın üzerindeki kömür tozlarının, kömürün, kısmen bandın üst kısmının, çevredeki gaz, toz, kablo, ahşap, plastiğin yanmasıdır" ifadeleri yer aldı.

"Yaşanan olayın faciaya dönüşmesi önlenebilirdi" diye belirtilen raporda, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan ve Mustafa Yiğit’in olayda sorumluluklarının bulunduğu kaydedildi.

Soma maden faciası

Manisa’nın Soma ilçesi Eynez mevkisinde Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından işletilen ocakta, 13 Mayıs 2014 tarihinde saat 15.00 sıralarında başlayan yangında, 420 metre derinlik ve 3.5 kilometre uzunluğundaki galeriler dumanla dolmuş, faciada 301 madenci hayatını kaybetmiş, 162 işçi kurtarılmıştı.

İstenen ceza

Davada, tutuklu 6 sanık ile 5’inci duruşma sonunda yargılanmalarına tutuksuz devam edilmesine karar verilen vardiya amirleri Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık, "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle yargılanıyor. Tutuksuz 38 sanık hakkında ise "taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis isteniyor. Bunlardan 25’i hakkında da bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin, üçte birden yarısına kadar artırılarak uygulanması talep ediliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile