Soma Davasının İlk Yılı Gözyaşıyla Geçti

Manisa'nın Soma ilçesinde tüm ülkeyi yasa boğan maden faciasına ilişkin davada madenci yakınlarının gözyaşları eşliğinde, 5 duruşmada 34 oturum geride kaldı.

Soma'nın Eynez mevkisinde Soma Kömürleri AŞ tarafından işletilen ocakta, 13 Mayıs 2014'te 15.00 sıralarında başlayan, 420 metre derinlikte ve 3,5 kilometre uzunluğundaki galerilerin dumanla dolduğu yangın sonucu 301 madencinin hayatını kaybetmesi, 162 işçinin sağ kurtarılmasıyla ilgili dava, olaydan tam 11 ay sonra 13 Nisan 2015'te görülmeye başlandı.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın ilk oturumunda mahkeme heyeti, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile cezaevinden bağlantı yapılarak ifadeleri alınacağı açıklanan tutuklu sanıkların, madenci yakınlarının talep ettiği şekilde "mahkeme salonuna getirilerek" yargılanmasına karar verdi.

Tutuklu sanıkların geniş güvenlik önlemleri altında getirildiği ikinci oturumda, ailelerin, ölen yakınlarının ismi okununca ayağa kalkarak kimlik bilgilerini aktardığı sırada tutamadıkları gözyaşları, dava sürecinde zaman zaman akmaya devam etti. İlk kez davanın 31. oturumunda mahkeme huzurunda konuşan ölen madencilerin yakınlarının anlatımları sırasında, duruşmayı izleyenlerin büyük bölümü gözyaşlarını tutamadı.

- Bilirkişi raporları tartışıldı

Mağdur avukatlarının özellikle işletmede bulunduğunu ileri sürdüğü kusurlar, sanık avukatlarının ise bilirkişi raporu ve iddianamede yer aldığını savunduğu eksiklikler üzerinde durduğu davada, olayda sorumlulukları bulunmadığını ifade eden tutuklu sanıklar da kazanın "gerçek" nedeninin bulunmasını istedi.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 34'üncü oturumunda söz alan Cumhuriyet Savcısı Oğuz Köktan'ın tutuklu sanıklardan emniyet vardiya amirleri Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık'ın aynı görevdeki tutuksuz sanıkların durumu ve tutuklu kaldıkları süre göz önünde bulundurularak adli kontrol hükümlerinin uygulanması şartıyla serbest bırakılması yönünde mütalaa sunması, madenci yakınlarının tepkisine neden oldu.

Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı'nın da Köktan'ın verdiği mütalaa doğrultusunda ara karar vermesiyle salonda bulunan bazı madenci yakınlarının fenalaştığı gözlendi.

Dava sürecinde, Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık'ın, kazanın meydana geldiği vardiya dışındaki vardiyalarda çalıştığı ortaya çıkmıştı.

Soma Kömürleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, genel müdür Ramazan Doğru, işletme müdürü Akın Çelik, işletme müdür yardımcısı İsmail Adalı, teknik nezaretçi Ertan Ersoy ve iş güvenliğinden sorumlu vardiya amiri Mehmet Ali Günay Çelik'in tutukluluğunun devam ettiği davada, 6'ncı duruşma, 16 Şubat'ta yapılacak.

Davanın sonraki sürecinde, ilk aşamada, mahkeme heyetinin ocakta keşif yapması ve belirlenen yeni heyetle yeni bilirkişi raporu oluşturulması bekleniyor.

- SGK raporu

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Rehberlik ve Teftiş İzmir Grup Başkanlığı müfettişlerinin hazırladığı raporda ise madene ilişkin çok sayıda eksikliğin belirlendiği, iş kazasının oluşumunda işverenin kusur oranının yüzde 100 olarak kabul edilmesinin yerinde olacağı ancak işverenin kastının varlığına dayanak teşkil edecek bir tespitin yapılamadığı kaydedildi.

Raporda, kazanın, bilimsel ve teknik kurallar gereği alınması gerekli tedbirlerin alınmamış olmasından dolayı meydana geldiği, kazanın oluşumunda kaçınılmazlık ilkesinin söz edilmesinin mümkün olmadığı görüşüne de yer verildi.

Olayla ilgili soruşturma sonucunda açılan davada tutuklu 6 sanık ile Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık, "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan da 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle yargılanıyor.

Tutuksuz 38 sanık hakkında ise "taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis isteniyor. Bunlardan 25'i hakkında da bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki ceza süresinin, üçte birden yarısına kadar artırılarak uygulanması talep ediliyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile