İşçiler, hükümetin verdiği sözleri yerine getirmesini beklerken, kış gününde ne yapacaklarını kara kara düşünüyor.
Soma’daki maden faciasının ardından Soma Kömürleri A.Ş. bünyesinde çalışan 2 bin 833 maden işçisi, kış gününde cep telefonlarına gelen iş akitlerinin feshedildiği mesajıyla bir kez daha yıkıldı. Dünden bu yana Soma İş-Kur İlçe Müdürlüğü önünde işten çıkarılan maden işçileri işsizlik fonundan yararlanabilmek için uzun kuyruklar oluştururken, fondan yararlanmak isteyenlerin sayısının bine yaklaştığı öğrenildi.
İşsizlik maaşı için bekleyen madencilerden biri olan İlhan Günaydın, “Soma kömürlerinde çalışıyorduk. Dün telefonlarımıza iş akdinize son verilmiştir diye mesaj geldi, bugün de burada işsizlik parası alabilmek için bekliyoruz, çok büyük mağduriyet yaşadık. 5 seneden beridir orada çalışıyorduk. Şuan için iş bulabilme kaygısı var” dedi.
Muhammet Yeşil isimli maden işçisi, işsiz kaldıklarını ve işsizlik parası alabilmek için başvuruda bulunacaklarını anlattı. Başvuru yaptıklarını anlatan Osman İyiol, şöyle konuştu: “Tazminatların verileceği söyleniyor. Bizim amacımız tazminat değil zaten. Tazminat almakla sorun çözülmüyor. Bizim amacımız biran önce işimize kavuşmak başka bir niyetimiz yok. İşsizlik maaşının büyük ihtimalle 6 ay verileceği söyleniyor. Bu süre zarfında iş arayacağız. Yapacak başka bir şeyimiz yok. Hayatımızı yeraltında kazanıyoruz. 6 yıldır çalışıyordum, 2 çocuğum var.”
Madende çalışmak için yıllar önce Konya’dan Soma’ya gelen ve telefonuna gelen kısa mesajla işten çıkarıldığını öğrenen maden işçilerinden Hacı Ceylan da, “30.11.2014 tarihinde bize gelen mesajla işsizler grubuna bizde katılmış olduk. Yeterince işsiz var malum bir de Soma Bölgesinden 2 bin 800 kişi daha eklenmiş oldu. Gün geçtikçe bu işsizlik katlanarak artıyor” diye konuştu.
Bundan sonra yapacak bir şeyleri olmadığını kaydeden Ceylan, “Bizim tek gelir kaynağımız maden. 6 sene önce Konya’dan buraya çıkıp geldik. Tek bildiğimiz iş bu. Başka bir gelirimiz veya mesleğimiz olmadığı için buraya geldik. Benim gibi birçok arkadaşım Konya’dan, Zonguldak’tan, Doğu’dan, Batı’dan birçok yerden buraya geldi. Kendi memleketlerimizde iş imkanı olmadığı için buralara geldik. Şuan hükümetin verdiği sözler yerine gelmiyor. Bize iş olanağı sağlanacaktı, madenler yeniden açılacaktı bizi oyaladılar ve sonunda kapının önüne koyulduk. Bu saatten sonra bizde ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bekliyoruz süreç neyi gösterecek, yol nereye götürecek bekliyoruz ya da bir tekme daha yiyeceğiz. Herkes ortada kaldı. Bu rakam 2 bin 800 gözüküyor ama aileleri de işin içine kattığınızda bundan yaklaşık 10 bin 15 bin kişi etkilenmiş oluyor” diye konuştu.
İşsizlik arttıkça hırsızlık, kavga ve gürültünün arttığını anlatan Ceylan, şunları söyledi:
“Bunların önüne geçilmesi için de hükümetin bir adım atması gerekiyor. Açıklamalar yapılıyor ama bunlar sözde kalıyor. Bunların söz de kalmaması gerekiyor. Taner Yıldız da bundan 15-20 gün önce bir açıklama yaptı. Demir Eksport’la İmbat Madencilik’e aktarım yapılacak diye. Buradaki arkadaşlar işsiz kalmayacak diye. Bir kısmı oraya bir kısmı buraya diye açıklama yaptı. İcraat gerekiyor."
Habil Kocaoğlu da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın olaya el koyacağını ümit ettiklerini belirterek
“Zamanında buraya gelip bize hiç kimseyi hiçbir şekilde mağdur etmeyeceklerini söylemişti. Ben buradan tüm arkadaşlarım adına 2 bin 800 kişi adına söylemek istediğim tek bir şey var. Sadece sizin ağzınızdan çıkan sözlerinizi tutmanızı istiyorum. Başka hiçbir şey istemiyoruz."
Soma İş-kur Önünde Kuyruk Oluştu
Dünyanın en büyük maden kazalarından birinin yaşandığı Manisa’nın Soma ilçesinde Pazar gecesi cep telefonlarına gelen kısa bir mesajla işten çıkarıldıklarını öğrenen 2 bin 833 maden işçisi, İŞ-Kur Soma İlçe Müdürlüğü önünde işsizlik fonundan yararlanabilmek için uzun kuyruklar oluşturdu.