Somali'de balığı tutmak 'haram'mış

Türkiye Somali için seferber oldu. Dünyayı da ayaklandırdı. Peki Somali neden bu halde. Açlık Kader mi, Sömürge mi? Ezber bozan raporda çok çarpıcı gerekçe ve gerçekler var!

Türkiye kuraklık ve açlıkla kıvranan Somali için geçtiğimiz Ramazan ayının başından beri adeta seferber oldu bu zamana kadar 500 milyon TL’den fazla yardım toplandı. Başbakanlık, TİKA, Kızılay, Diyanet İşleri Başkanlığı, yardım kuruluşları ve çok sayıda STK’nın düzenlediği kampanyalar doğrultusunda toplanan yardımlar belirli periyotlarda açıklıkla mücadele eden Somalilere ulaştırılıyor. İç sızlatan sahnelerin yaşandığı, çok sayıda çocuğun annelerinin gözleri önünde aç ve susuzluktan öldüğü Somali’de yaşanan dramlara şahit olduk bu zamana kadar.

Peki tüm bu acıların, ölümlerin arkasında kaderde yoksulluk yazılması mı var? Afrika kıtasının en fazla sahiline sahip olan ülkede, yüz binlerce insan açlıktan ölürken balık neden tüketilmiyor. Korsanların arkasında kimler var asıl amaç ne?

Uluslararası Hak İhlalleri İzleme Merkezi UHİM bu soruların cevabını farklı bakış açılarıyla yanıtlayan çok önemli bir rapora imza attı. Somali’de yaşanan açlık ve kuraklık sorunun arkasında yatan nedenleri sorguladığı “Somali’deki Açlık Kader mi, Sömürge mi?” başlıklı raporunu kamuoyuna duyuran UHİM.

11-18 Eylül 2011 tarihleri arasında Somali’nin başkenti Mogadişu ve Kenya sınırları içinde bulunan Dadaab Mülteci Kampı’ndaki çalışmaları yerinde gözlemleyen heyetin hazırladığı raporu UHİM Başkanı Ayhan Küçük ve Hukuk İşleri Direktörü Mustafa Demiral açıkladı.

SOMALİ ZENGİNLERİ NASIL DOYURUYOR?

Toplantıda Somali’nin coğrafi özelliklerinden kaynaklandığına inanılan açlık ve kıtlığın, aslında Somali’ye gerçekleştirilen sorumsuz müdahalelerin bir sonucu olduğunu ifade edildi. Dernek Başkanı Ayhan Küçük, 10 milyon hektarlık ekilebilir araziye, Afrika’nın en uzun kıyı şeridine ve hayvancılık alanında dünyanın hemen hiçbir ülkesinde bulunmayan bir zenginliğe sahip olan Somali’de bugün açlıktan insanların ölüyor olmasının düşündürücü olduğunu söyledi.

BALIK YEMEYİ DEĞİL TUTMAYI "HARAM" ETMİŞLER!

Somali’ye yardım kampanyalarının düzeltildiği günlerde, bu ülkenin Afrika kıtasının en uzun sahil şeridine sahip olduğu ve ton balığı bereketi yaşanan bu topraklarda bazı mezheplerde balık yemek günah olduğu iddia edilmişti.

UHİM Başkanı Ayhan Küçük, Somali’de neden balık tüketilmediği yönündeki Türkiye’de de çıkan tartışmaya açıklık getirerek çok çarpıcı bilgiler verdi: “Somali Afrika’da okyanusa en uzun kıyısı olan ülkedir. Bu karşın Somali’nin balıklarını Uzakdoğulular, yumurtalarını ise Avrupalılar çalıyor. Buna karşın, balıkçılık, liman işletmesi ve turizm açısından son derece müsait olan Somali kıyılarına yerel halk sokulmuyor. İspanyol gemilerinden ateş açıldığını söyledi bazı yetkililer.”

KÜÇÜK TEKNELİ KORSANLAR BATI'NIN OYUNU

Derneğin Hukuk İşleri Direktörü Mustafa Demiral ise insanların balık tutmasın engellenmesi için korsanların faaliyet göstermesinin sağlandığına dikkat çekti. Son yıllarda Somali açıklarında artan korsanlık faaliyetlerinin, buradaki kaos ortamının ve denetimsizliğin sürmesine zemin hazırladığını söyleyen Demiral, “Burada iki amaç var. Birincisi; Somali açıklarını bugün uluslararası şirketlerin nükleer atık deposu olarak kullanıldığı gerçeği. İkincisi ise korsanlar üzerinden halkın denize açılmasını engelliyorlar. Somali’ye kim giderse gitsin, sahilde açılan küçük bir tekne Korsanmış imajı veriyor. Bu teknelerle devasa gemileri gasp edilmesini sağlayanlar bu imajı oluşturdu. Şimdi teknesiyle balığa çıkanlar da korsan sayılıp uluslar arası güçler tarafından gerekirse vuruluyor” diye konuştu.

SOMALİ'DE DE DİCK CHENY!

Su ve bir parça yiyecek için 600 kilometre yürüyen insanların burunlarının dibindeki sahilden balık avlanmamasının arkasında bu korku ve baskının olduğunu ama dünya kamuoyuna ise bir takım mezhepler tarafından balık yemenin halka haram edildiği şeklinde sunulduğunu belirten Demiral, Somali sahillerinin güvenliğinin ise Irak’taki gibi ABD eski Başkan Yardımcısı Dick Cheny’e ait olduğuna da dikkat çekti.

SOMALİ NEDEN BOŞALTILIYOR?

Yardımların Somali içerisinde ihtiyaç duyulan yerlerde yapılmadığını, insanların 20 yıldır faaliyette olan ve bugün 650 bin kişilik mevcudu ile küçük bir ülke nüfusuna yaklaşmış bulunan Dadaab Kampı’na yönlendirildiğini ifade eden UHİM, bu durumun, Somali toplumunun istikrara kavuşmasını ve diğer Afrika toplumlarına örnek teşkil etmesini engellediğini dile getirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile