Somali'deki Diplomatik Misyonlardan Cumhurbaskani Fermacu Ve Basbakan Roble'ye Itidal Çagrisi

Somali'de faaliyet gösteren diplomatik misyonlar, Cumhurbaskani Muhammed Abdullah Fermacu ile Basbakan Muhammed Hüseyin Roble arasinda devam eden siyasi krize karsi itidal çagrisi yapti.

Somali'de faaliyet gösteren Türkiye, Afrika Birligi Somali Misyonu (AMISOM), Avrupa Birligi (AB), Arap Birligi, Etiyopya, Misir, Kanada, Fransa, Belçika, Almanya, Katar gibi ülke ve kuruluslarin diplomatik misyonlari ortak açiklama yapti.

Açiklamada, Cumhurbaskani Fermacu ile Basbakan Roble arasinda devam eden krize karsi itidal çagrisi yapildi.

Krizin ülkeyi istikrarsizliga sürükleyebilecegi ve seçim sürecini baltalayabilecegi uyarisi yapilan açiklamada sorunun biran önce çözülmesi istendi.

Açiklamada liderlerin, ülke güvenligini tehlikeye sokacak karar ve adimlardan uzak durmasi istenerek Somali halkinin etkili ve kapsayici yönetimi hak ettigi vurgulandi.

- Yetki kavgasi haftalardir sürüyor

Ülkede sene basinda yapilmasi planlanan seçimlerin defalarca ertelenmesi sonrasi muhalifler Fermacu'yu Cumhurbaskani olarak tanimadiklarini duyurmus, Fermacu, tansiyonu düsürmek için seçim sürecini yönetme yetkisini Basbakan'a vermisti.

Fermacu ve Roble arasinda haftalardir devam eden yetki tartismasi ülkede tansiyonu yeniden yükseltirken, iki yönetici de birbirini anayasaya aykiri davranmakla suçluyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile