Somali'ye 6 Milyon Dolarlık Su Kuyusu Yatırımı

İHH Genel Başkan Yardımcısı Dede: 'Afganistan, Bangladeş, Etiyopya, Somali, Çad, Burkina Faso, Nijer gibi iç savaşın ve yoksulluğun had safhada yaşandığı ülkeler öncelikli olmak üzere bu zamana kadar 6 bine yakın su kuyusu açtık' 'İHH ve İslam Kalkınma Bankası, birlikte Somali'de 36 derin su kuyusu projesi geliştiriyoruz. Finansını İslam Kalkınma Bankası sağlıyor. Arazideki uygulamayı da biz yapıyoruz' 'Su kuyularının her birinin 170 bin dolar civarında maliyeti var. Toplamda Somali'ye 6 milyon 120 bin dolarlık su kuyusu yatırımı yapmış olacağız'

MUSA ÖZYÜREK - İHH İnsani Yardım Vakfı ve İslam Kalkınma Bankası tarafından uzun yıllardır iç savaş yaşanan Somali'de toplam maliyeti 6 milyon 120 bin doları bulan 36 su kuyusu yatırımı yapılıyor.

İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Dede, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İHH olarak Afrika ülkeleri başta olmak üzere dünyanın dört bir yanında, bağış durumuna göre yıllık ortalama maliyeti 4 ile 9 bin dolar arasında değişen 550 kuyu açtıklarını söyledi.

İnsanların temiz suya ulaşması için ciddi çaba sarf ettiklerini belirten Dede, 'Afganistan, Bangladeş, Etiyopya, Somali, Çad, Burkina Faso, Nijer gibi iç savaşın ve yoksulluğun had safhada yaşandığı ülkeler öncelikli olmak üzere bu zamana kadar 6 bine yakın su kuyusu açtık. Bunların yanı sıra ihtiyaç duyulan birçok ülkede yine farklı derinliklerde su kuyuları açma çalışmalarımız devam ediyor' dedi.

Su kuyularının hayırseverlerden toplanan bağışlarla açıldığını dile getiren Dede, 'Afrika ülkelerinde su sıkıntısı çok fazla. Gerçekten çok ciddi anlamda maddi imkansızlıklar içinde oldukları için herhangi bir temiz su kaynağına ulaşma, su kuyusu açma imkanları neredeyse imkansız. Belediyelerin de bu anlamda yapabildikleri bir şey yok. İmkansızlıktan dolayı oralarda su kuyularının açılması çok daha zor hale geliyor. O nedenle öncelikle buralara önem veriyoruz' diye konuştu.

- 'Su ihtiyacı çamurlu su birikintilerinden karşılanıyordu'

Bu bölgelerde su kuyuları açılmadan önce halkın, hayvanların da yararlandığı ve temizlik ihtiyacının karşılandığı nehirler ile çamurlu su birikintilerini kaynak olarak kullandığını bildiren Dede, hijyenik olmayan alanlardan su ihtiyacı karşılanması nedeniyle çok ciddi sağlık sorunları yaşandığını aktardı.

Bu ülkelerde su kuyularının daha önce genellikle başkentler ve başkent civarındaki köylere açıldığını anlatan Dede, şunları kaydetti:

'Biz başkentten bin kilometre uzaklıktaki bölgelerde su kuyuları açmaya çalışıyoruz. İhtiyacın bu anlamda belirlenmesi çok önemli. Açılan su kuyuları insanların yaşadıkları yerlere 2-3 kilometre, bazen daha fazla uzak bölgelerde olduğu için günün büyük bir bölümünü su taşımakla geçiriyorlardı. Suya ulaşma noktasında çok büyük bir zahmet vardı. Bunu da açtığımız su kuyularıyla ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Önemli ölçüde başardık. Afrika ülkelerinde açılan su kuyuları 30-60 metre derinliğinde ve maliyetleri 4 ila 9 bin dolar arasında değişiyor. Su kuyusunu açtıktan sonra da zaman içerisinde bozulma ve suyun çekilmesi gibi durumları da takip ediyoruz.'

- Somali'ye 6 milyon dolarlık yatırım

Dede, bu yatırımların yanı sıra Somali için İslam Kalkınma Bankası ile ortak proje yürüttüklerini, Somali'de uzun yıllar su sorununu ortadan kaldıracak çalışma içinde olduklarını söyledi.

Su kuyuları projesinin Somali için çok önemli olduğunu vurgulayan Dede, şöyle devam etti:

'İHH ve İslam Kalkınma Bankası, birlikte Somali'de 36 derin su kuyusu projesi geliştiriyoruz. Finansını İslam Kalkınma Bankası sağlıyor. Arazideki uygulamayı da biz yapıyoruz. Tamamı 300-500 metreden çıkan derin su kuyuları olacak. Suyun daha derinden çıkarılması kuyunun ömrünü de uzatıyor. Bunların enerji sorunu yaşamaması için jenaratörü ve solar enerjisi olacak. Ayrıca 15-20 metre derinliklerde depolar kuracağız. Bu depolardan 2 kilometre ileriye kadar su pompalayabileceğiz. Su kuyularının her birinin 170 bin dolar civarında maliyeti var. Toplamda Somali'ye 6 milyon 120 bin dolarlık su kuyusu yatırımı yapmış olacağız. Su kuyularının 2017 yılına kadar tamamlanmasını bekliyoruz.'

Su kuyuları tamamlandıktan sonra halka kullanım konusunda eğitim verileceğini dile getiren Dede, ayrıca proje kapsamında hayvanların ve tarım alanlarının sulanabilmesi için de çalışmalar yapılacağını, halkın geçimini buralardan sağlamasına imkan tanınacağını sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile