Cumhurbaskanligi Adaylar Konseyinden yapilan açiklamada, Basbakan Hüseyin Roble'nin görevden alinmasi "darbe girisimi" olarak nitelendirilerek, Fermacu'nun mevcut siyasi krize son vermek için cumhurbaskanligi sarayini ivedilikle terk etmesi talep edildi.
Fermacu'nun, Roble'yi görevden almasinin "ihanet" seklinde yorumlandigi açiklamada, Cumhurbaskani hakkinda sorusturulma açilmasi da istendi.
Cumhurbaskani Fermacu'nun, dün Basbakan Roble'yi yolsuzluk sorusturmasi kapsaminda açiga almasi sonrasi ikili arasinda aylardir süren yetki krizi derinlesmisti.
Basbakan Roble, orduya, basinda oldugu hükümetin emirlerine uymasi çagrisi yapmisti.
Yil basindan bu yana ertelenen ve tamamlanmayan seçim süreci ülkedeki siyasi taraflari bölmüs durumda.
- Somali'de seçim sistemi
Ülkede meclis ve cumhurbaskani seçimleri pes pese yapiliyor.
Meclisin, "Halk Meclisi" olarak da bilinen alt kanadinin 275 üyesi, Somali'deki farkli kabileleri temsil eden 14 bin delege tarafindan 4 yilligina seçiliyor.
Meclisin üst kanadinin 54 üyesi ise eyalet konseyleri tarafindan olusturuluyor.
Seçilen meclis üyeleri hem meclis baskanini hem de yeni cumhurbaskanini belirliyor.
Seçimlerde kendine has kabile sistemini uygulayan Somali'de, bu seçimlerde "bir kisi bir oy" ilkesiyle tüm vatandaslarin oy kullanmasi planlaniyordu ancak basarilamadi.
"4,5 sistemi" olarak adlandirilan kabile merkezli sistemle yönetilen Somali'de, ülkenin 4 büyük kabilesi esit sayida, diger kabileler ise bunun yarisi oraninda seçtigi vekilleri meclise gönderiyor.
Somali'de, cumhurbaskani adaylari arasinda iki eski cumhurbaskani, bir basbakan ve bir de meclis baskani bulunuyor.
Somalili Muhalif Cumhurbaskani Adaylari, Fermacu'dan Sarayi Terk Etmesini Istedi
Somali'de muhalif cumhurbaskani adaylari, ülkedeki siyasi krizin son bulmasi için Cumhurbaskani Muhammed Abdullah Fermacu'dan cumhurbaskanligi sarayini terk etmesini istedi.