Son Bir Haftada, 48 Terörist Etkisiz Hâle Getirildi

Son Bir Haftada, 48 Terörist Etkisiz Hâle Getirildi

Milli Savunma Bakanligi (MSB), Irak ve Suriye’nin kuzeyi dâhil, son bir haftada, 48 teröristin etkisiz hâle getirildigini açikladi.

Milli Savunma Bakanligi tarafindan basin bilgilendirme toplantisi düzenlendi.

Bakanlikta gerçeklestirilen basin toplantisinda konusan Milli Savunma Bakanligi Basin Halkla Iliskiler Müsaviri Tugamiral Zeki Aktürk, 19 Mayis Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramini millet ile birlikte gerçeklestirilen birçok anlamli ve özel etkinlikle kutladiklarini hatirlatti. Aktürk, Cumhuriyetin kurucusu Ebedî Baskomutanimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaslari olmak üzere, aziz sehitlerimizi ve ebediyete irtihal eden kahraman gazilerimizi rahmet ve minnetle andi. Aktürk, 17 Mayis’ta Pençe-Kaplan Operasyonu bölgesinde sehit olan kahraman Piyade Sözlesmeli Onbasi Recep Kabala ve 22 Mayis’ta Pençe-Kilit operasyonu bölgesinde sehit olan kahraman Piyade Sözlesmeli Er Vedat Zorba ile, 160 yil önce (21 Mayis 1864) ana yurtlarindan sürgün edilerek hayatini kaybeden Çerkes kardeslerimize bir kez daha Allah’tan rahmet diledi.

Terörle mücadele harekâti

Aktürk, kesintisiz bir sekilde ve kararlilikla uyguladigi terörü kaynaginda yok etme stratejisi ile Irak ve Suriye’nin kuzeyi dâhil, son bir haftada, 48 terörist etkisiz hâle getirildigini bildirdi. Aktürk, 1 Ocak’tan bugüne kadar etkisiz hâle getirilen terörist sayisinin bin 48 oldugunu ifade etti.



Hudut güvenligi

Hudut güvenligine iliskin konusan Aktürk, “Birçok ülke tarafindan örnek alinan, çok yönlü ve katmanli güvenlik sistemiyle kesintisiz bir sekilde korunan hudutlarimizda; son bir haftada yasa disi yollarla geçmeye çalisan 364 sahis yakalanmistir. Yakalanan sahislardan 10’u terör örgütü mensubudur. bin 390 sahis ise hududu geçemeden engellenmistir. Böylelikle, 01 Ocak’tan itibaren hudutlarimizdan yasa disi yollarla geçmeye çalisirken yakalananlarin sayisi 4 bin 345’e yükselmistir. Hududu geçemeden engellenen kisi sayisi da 55 bin 507 olmustur” ifadelerini kullandi.

7 Ekim’den bu yana Filistin halkina yönelik orantisiz ve acimasiz saldirilarini sürdüren Israil’in daha fazla masum Filistinli ölmeden bir an evvel saldirilarini durdurmalisi gerektigini Filistin halkinin ihtiyaci olan insani yardimlarin girisine izin verilmesi gerekliligine vurgu yapan Aktürk, “Tüm dünyanin gözleri önünde yasanan bu zulme uluslararasi toplumun artik dur demesi gerektigini bir kez daha vurguluyor; bazi Avrupa ülkelerinin Filistin Devleti’ni tanima kararlarini uluslararasi hukuk, adalet ve vicdanin bir geregi olarak memnuniyetle karsiliyoruz. 1967 sinirlari temelinde baskenti Dogu Kudüs olan egemen, bagimsiz ve cografya bütünlügüne sahip bir Filistin, sadece baris için degil, hem bölgesel hem de uluslararasi istikrar için sarttir” diye konustu.



Egitim-tatbikat faaliyetleri / uluslararasi görevler

Türk Silahli Kuvvetlerinin kapsamli egitim ve tatbikat faaliyetlerine de araliksiz devam ettigine vurgu yapan Aktürk sözlerini su sekilde sürdürdü:

“45 ülke ve yaklasik 11 bin personelin katildigi ve bölgede icra edilen en büyük ‘Birlesik Müsterek Tatbikat’ olan EFES-2024’ün Fiilî Atisli Arazi Safhasi Bati Anadolu, Orta Ege, Izmir Körfezi ve Doganbey Atis ve Tatbikat Bölgesi’nde basariyla devam etmektedir. Fiilî Atisli Arazi Safhasi 9 Mayis’ta baslayan EFES-2024’ün Seçkin Gözlemci Günü’nün 29-30 Mayis tarihlerinde icra edilmesi, tatbikat kapsaminda; Türk Silahli Kuvvetlerimizin etkinlik ve caydiriciliginin artmasina katki saglayan yerli, millî ve modern teknolojiyi haiz savunma sanayisi ürünlerimizin fuar anlayisi içerisinde sergilenecegi ‘Savunma Sanayi Sergisi’ açilmasi planlanmaktadir. 28 Mayis’ta Doganbey Atis ve Tatbikat Bölgesi Seferihisar/Izmir’de açilacak sergiye 48 savunma sanayi firmasi katilacaktir. Ayrica, Italya’da Mare Aperto-Polaris/Italian Minex ile, Konya’da Türkiye-Katar ILGIN-2024 tatbikatlari icra edilmekte, 21-23 Mayis tarihleri arasinda gerçeklestirilen Deniz Aslani tatbikatina katilim saglanmaktadir. 27-31 Mayis tarihleri arasinda Belçika’da Snow-Master ve ülkemiz sinirlari içerisinde Ramstein Guard-24 tatbikatlari gerçeklestirilecektir. 17-21 Mayis tarihleri arasinda NATO Güvence Tedbirleri kapsaminda, Romanya hava sahasinda Havadan Ihbar Kontrol uçagimiz tarafindan uçus görevi icra edilmis, 28 Mayis’ta ise Deniz Muhafizi Harekâti kapsaminda Dogu Akdeniz’de uçus görevi planlanmaktadir. Malezya’nin ardindan 17-19 Mayis tarihleri arasinda Jakarta/Endonezya’ya liman ziyaretinde bulunan TCG KINALIADA korvetimiz, bugün de Bangkok/Tayland’a liman ziyareti gerçeklestirmektedir. Korvetimiz, 25 Mayis’ta ise bir sonraki liman olan Hong Kong/Çin’e dogru seyre baslayacak ve Japonya intikaline devam edecektir.”

Ege ve Akdeniz liman ziyaretleri kapsaminda TCG NUSRET müze gemisinin; 26-31 Mayis tarihleri arasinda Alanya, Antalya ve Fethiye’ye; Haziran’in 4’ünde Didim’e, 8’inde ise Ayvalik’a ziyaret gerçeklestirecegini açiklayan Aktürk, “Öte yandan, Bakanligimiza bagli birlik ve kurumlarimiza; 16-19 Mayis tarihleri arasinda Çin Halk Cumhuriyeti Millî Savunma Üniversitesi heyeti tarafindan ziyarette bulunulmus, Birlesik Krallik Kraliyet Savunma Çalismalari Akademisi heyeti tarafindan 18 Mayis’ta baslayan ziyaret devam etmekte, 26-30 Mayis tarihleri arasinda ise 144’üncü Dönem NATO Savunma Koleji Kidemliler Kursu heyeti tarafindan ziyaret yapilmasi planlanmaktadir. 19 Mayis’ta Samsun’da icra edilen Türkiye Yari Maraton Ligi Finali’nde sampiyon olan TSK Spor Gücü Kir Kosusu Takimimiz ile, 15-19 Mayis tarihleri arasinda Istanbul’da icra edilen Uluslararasi Türkiye Açik Kick Boks Dünya Kupasi’nda 20 madalya; 1’inci Uluslararasi Akdeniz Kick Boks Sampiyonasi’nda ise 13 madalya kazanan TSK Spor Gücü Kick Boks Takimimizi ve basari elde eden sporcularimizi bir kez daha tebrik ediyoruz. 20-31 Mayis tarihleri arasinda Isparta/Egirdir’de 14 ülkenin katilimiyla 4’üncü Uluslararasi En Iyi Keskin Nisanci Timi Yarismasi icra edilmektedir” seklinde konustu.



Dogal afetlerle mücadele / Insani yardim faaliyetleri

Türk Silahli Kuvvetleri tarafindan insani yardim faaliyetlerine yurt içinde ve disinda ilgili bakanlik ve kurumlarla tam bir koordinasyon içerisinde destek verildigine dikkat çeken Aktürk, “Afganistan’da meydana gelen sel felaketi sebebiyle Sayin Cumhurbaskanimizin direktifleriyle hazirlanan yaklasik 23 ton (22,5) insani yardim malzemesi A400M uçagimiz ile 17 Mayis’ta bölgeye sevk edilmistir. Iran makamlarinin talebi, Disisleri Bakanligimiz ile yapilan koordine ve Sayin Cumhurbaskanimizin onayi üzerine Iran Cumhurbaskani ve heyetinin kaza kirima ugrayan helikopterini arama kurtarma faaliyetlerine Akinci IHA ve bir gece görüs kabiliyetli Cougar tipi helikopterimiz görevlendirilmistir. Bu vesileyle; yasanan elim kaza sonucu hayatini kaybeden Iran Islam Cumhuriyeti Cumhurbaskani, Disisleri Bakani ve heyette bulunanlarla, Afganistan’daki sel felaketinde hayatini kaybedenlere bir kez daha Allah’tan rahmet; Afgan ve Iran halkina bassagligi diliyoruz” diye konustu.



Savunma sanayi, envantere giren yeni silah sistemleri

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan liderliginde, hemen her alanda gelistirilen ve üretilen yerli ve millî savunma sanayi sistemlerimizle Türk Silahli Kuvvetlerinin imkân ve kabiliyetleri daha da arttigina dikkat çeken Aktürk, “Sayin Bakanimiz, 20 Mayis’ta ASELSAN’in Ankara Gölbasi’ndaki tesislerinde gerçeklesen ‘Tasinabilir Erken Ikaz Radar Sistemi Teslim Törenine’ katilmistir. Kara Kuvvetleri Komutanligimizca; muhtelif miktarda Mini Akilli Mühimmat (MAM-L), Orta Menzilli Tanksavar (OMTAS) Silah Sistemi, Kaska Entegre Görüntüleme Sistemi (AVCI) ile Çok Bantli Sayisal Müsterek Telsizin (ÇBSMT) muayene ve kabul faaliyetleri tamamlanmistir. Sonuç olarak basta Türk Silahli Kuvvetlerimiz olmak üzere Bakanligimizin tüm birlik ve kurumlari; terörle mücadeleden sinir güvenligine, uluslararasi misyonlardan insani yardim faaliyetlerine kadar çok genis bir alanda, kendisine verilen tüm görevleri bugüne kadar oldugu gibi bundan sonra da basariyla yerine getirmeye devam edecektir” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile