Son Bir Haftada Aralarinda Sözde Yöneticilerin De Bulundugu 108 Terörist Etkisiz Hale Getirildi

Son Bir Haftada Aralarinda Sözde Yöneticilerin De Bulundugu 108 Terörist Etkisiz Hale Getirildi

Milli Savunma Bakanligi (MSB), son bir haftada aralarinda sözde yöneticilerin de bulundugu 108 teröristin etkisiz hale getirildigini açikladi.

Milli Savunma Bakanligi tarafindan basin bilgilendirme toplantisi düzenlendi.

Bakanlikta gerçeklestirilen basin toplantisinda konusan Milli Savunma Bakanligi Basin Halkla Iliskiler Müsaviri Tugamiral Zeki Aktürk, basta PKK/KCK/PYD-YPG, DEAS ve FETÖ terör örgütleri olmak üzere her türlü tehdit ve tehlikeye karsi mücadelenin artan bir etki ve yogun bir baskiyla devam edecegini belirterek, “Türk Silahli Kuvvetlerimiz, Irak ve Suriye’nin kuzeyi dâhil son bir haftada aralarinda sözde yöneticilerin de bulundugu 108 (67’si Irak’in, 41’i Suriye’nin kuzeyi) teröristi etkisiz hâle getirmistir. Böylelikle 1 Ocak’tan bugüne kadar etkisiz hâle getirilen terörist sayisi 953 (443’ü Irak’in, 510’u Suriye’nin kuzeyi) olmustur” ifadelerini kullandi.

Tugamiral Zeki Aktürk ayrica, geçen hafta Irak’in kuzeyindeki barinma alanlarindan kaçan 2 PKK’li teröristin daha Habur’daki hudut karakoluna teslim oldugunu bildirdi. Tugamiral Aktürk, 3 Mayis’ta Pençe operasyonu bölgesinde sehit olan Piyade Astsubay Kidemli Çavus Ata Göçmen’e Allah’tan rahmet diledi. Hudut hattinin teknolojik vasitalarla desteklendigini ve fiziki güvenlik tedbirleri ile korundugunu belirten Tugamiral Aktürk, “Son bir haftada yasa disi yollarla geçmeye çalisan 355 sahis yakalanmistir. Yakalanan sahislardan 5’i terör örgütü mensubudur. Bin 582 sahis ise hududu geçemeden engellenmistir. Böylelikle 1 Ocak’tan itibaren hudutlarimizdan yasa disi yollarla geçmeye çalisirken yakalananlarin sayisi 3 bin 488’e yükselmistir. Hududu geçemeden engellenen kisi sayisi da 52 bin 442 olmustur” açiklamasinda bulundu.

Yil içerisinde yapilan operasyonlarda 48 kilogrami son bir haftada olmak üzere 288 kilogram uyusturucu ele geçirildigini ifade eden Tugamiral Aktürk, konusmasini söyle sürdürdü:

“Türk Silahli Kuvvetlerimiz, ikili iliskiler ve uluslararasi misyonlar kapsaminda birçok cografyada dünya barisina katkida bulunmaya devam etmektedir. 2 Mayis’ta ülkemize ziyaret gerçeklestiren Endonezya Disisleri Bakani’ni, 3 Mayis’ta IKBY Etnik ve Dini Olusumlardan Sorumlu Bölge Bakani ve Irak Türkmen Cephesi Siyasi Büro Üyesi’ni kabul eden sayin bakanimiz, 7 Mayis’ta Sayin Cumhurbaskanimizin Kuveyt Emiri ile gerçeklestirdigi görüsmeye refakat etmistir. Sayin bakanimiz, bugün de sayin genelkurmay baskanimizin davetlisi olarak ülkemizde bulunan Katar Genelkurmay Baskani ile Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlarini kabul edecektir. Bakan Yardimcimiz Alpaslan Kavaklioglu ise 6 Mayis’ta Bakanligimizi ziyaret eden Avrupa Güvenlik ve Is Birligi Teskilati (AGIT) Terörle Mücadele Çalisma Grubu Üyesi milletvekilleri ile bir araya gelmistir.”

Bölgede kalici barisin saglanmasi için Filistin meselesinin adil bir çözüme kavusmasi gerektigine vurgu yapan Tugamiral Aktürk, “Diger yandan Filistin tarafinca barisa katki saglayacak ilk adimin atilmasi memnuniyet vericidir. Israil hem bu adimi hem kendi içinde yükselen baris seslerini görmezden gelmemeli ve ateskese taraf olmalidir. Böylesine olumlu bir gelismeye ragmen 35 bin Filistinlinin ölümüne sebep olan Israil, saldirilarini artirarak Refah’a yöneltmistir. Israil’in saldirilarini durdurmasi, daha fazla masum insanin ölmemesi ve daha büyük bölgesel felaketlerin yasanmamasi adina uluslararasi toplumu sorumlu davranmaya ve atilan bu adima destek olmaya çagiriyoruz” diye konustu.

Fransa’da düzenlenecek 2024 Avrupa Ampute Futbol Sampiyonasi hazirliklari kapsaminda Ankara’daki Gazi Uyumevi’nde agirlanan Azerbaycan Ampute Futbol Takimi ile TSK Ampute Futbol Takimi’nin dostluk maçi gerçeklestirdigini bildiren Aktürk, “Türkiye Ampute Milli Futbol Takimimiza ve Azerbaycan Ampute Futbol Takimi’ndaki kardeslerimize Fransa’da düzenlenecek sampiyonada bir kez daha basarilar diliyoruz” ifadelerini kullandi.

Aktürk, Kara Kuvvetleri Komutanligi tarafindan muhtelif miktarda OMTAS kuleli zirhli tanksavar aracinin muayene ve kabul faaliyetinin tamamlandigini belirtti.

Personel ve askeri ögrenci alim faaliyetlerinen de planlandigi sekilde devam ettigini vurgulayan Aktürk, “2024 yili Milli Savunma Üniversitesi Harp Okullari ve Astsubay Meslek Yüksekokullari Askeri Ögrenci Aday Tercih Islemleri yarin sona erecektir” dedi.



Irak’in kuzeyinde terörle mücadele

Milli Savunma Bakanligi kaynaklari ise, son haftalarda Irak’in kuzeyinde etkisiz hale getirilen terörist sayisinda artis olduguna dair sorular üzerine, “Biz bu yaz Irak’in kuzeyinde kilidin kapatilacagini söylemistik. Bunun için de sayin bakanimizin daha önce ifade ettikleri gibi öngörülemez, alisilmadik, süratli ve sürekli operasyonlarla terörle mücadeleyi sürdürecegimizi belirtmistik. Su anda mücadelemiz belirttigimiz sekilde devam ediyor. Artik ‘sürekli operasyon’ devresindeyiz” yanitini verdi.

Hudut güvenligi

Bakanlik kaynaklari, hudut güvenligine iliskin sorulara, “Ülkemizin geleceginden siginmacilar nedeniyle endise duydugunu, ülkemize birçok kaçagin geldigini iddia edenlerin kullandigi görüntülerin neredeyse tamami insan kaçakçilarinin insanlari kandirmak için yeri, zamani ve hangi ülkeden oldugu belli olmayacak sekilde çektikleri reklam görüntüleridir. Bu görüntüleri sosyal medyadan paylasanlar ironik bir sekilde insan kaçakçilarinin reklamini yapiyorlar, onlari tesvik ediyorlar. Ülkemizde gördükleri her yabancinin sinirdaki duvarlardan atlayarak geldigini sanan veya kasitli olarak böyle bir algi olusturmaya çalisanlar, en büyük saygisizligi ve haksizligi sinirlarda nöbet tutan 60 bin Mehmetçigin emegine yapiyorlar. Çünkü hudutlarimiz hiç olmadigi kadar güvende ve hiç olmadigi kadar iyi korunuyor. Gerçekten bizim hudutlarimizda oldugu tespit edilen bir görüntü bize ulasirsa zaten geregi büyük bir hassasiyetle yapilmaktadir. Bu vesileyle gerçekten derdi hudutlarimizin güvenliginden emin olmak isteyen herkesi hudutlarimizda misafir etmekten büyük memnuniyet duyacagimizi bir kez daha ifade ediyoruz” cevabini verdi.

Operasyon bölgelerindeki yildirim düsme olaylari

Bakanlik kaynaklari, Irak’in kuzeyinde yildirim düsmesi sonucu bazi askerlerin sehit olmasina iliskin sorular üzerine sunlari kaydetti:

“Bizim bütün üs bölgelerimizde paratönerlerimiz mevcut. Üs bölgesine konuslanirken ilk kurdugumuz sistemlerden biri de paratönerlerdir. Son dönemde Irak kuzeyindeki Pençe bölgesinde yildirim düsme olayi yogun sekilde yasaniyor. Sadece dün üs bölgelerimize düsen yildirim sayisi 307’dir. Tedbirler eksiksiz aliniyor, her türlü sistemlerimiz çalisiyor ama bazen doga ile bas etmek mümkün olamayabiliyor. Tedbirlere de artirilarak devam ediliyor. Fakat bölgede yükseklikten kaynakli, ani iklim degisikliklerinin de etkisiyle maalesef bu tür olaylar yasanabiliyor.”

Katar Genelkurmay Baskaninin ziyareti

Bakanlik kaynaklari, Katar Genelkurmay Baskani’nin bugün Ankara’ya gerçeklestirecegi ziyaretin kapsamina iliskin sorular üzerine, “Katar’daki askeri egitim, yardim ve danismanlik faaliyetlerimiz devam ediyor. Orada Katar Türk Müsterek Kuvvetleri Komutanligi’na deniz ve hava unsurlarinin da dahil edilmesi için çalismalar sürüyor. Ziyareti bu kapsamda degerlendirmek lazim. Bunun yani sira ikili ve bölgesel savunma ve güvenlik konulari ile dostane iliskilerin daha da gelistirilmesi ve mevcut mekanizmalarin daha etkin biçimde isletilmesine yönelik görüs alisverisinde bulunulacaktir” dedi.



F-16 tedariki konusundaki son durum

Bakanlik kaynaklari, ABD’den F-16 tedarikine iliskin sorulara da, “Taslak teklif ve kabul mektuplari üzerinde ilgili birimlerimiz gerekli inceleme ve degerlendirmeleri yaparak, muhataplarimiza ilettik. Süreç planlandigi sekilde devam ediyor” yanitini verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile