Son Yagislar Kizilirmak Deltasi'na 'Can Suyu' Oldu

Son Yagislar Kizilirmak Deltasi'na 'Can Suyu' Oldu

Samsun’da son günlerde etkili olan saganak yagislar, kuraklikla bogusan Kizilirmak Deltasi Kus Cenneti’ne bir nebze de olsa ’can suyu’ oldu.

UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi’nde yer alan ve yeterli yagis almadigi için sulak bölgeleri kuruyan Kizilirmak Deltasi, Samsun’da son günlerde etkili olan yagmur yagisi sonrasi suya kavustu. Kuraklik riskinin halen devam ettigi deltanin bazi çatlayan topraklarina su düsmesi sevindirdi.

Kizilirmak Deltasi Sulak Alan ve Kus Cenneti Alan Baskani Doç. Dr. Mustafa Güler, "Bu sene bildiginiz gibi Türkiye genelinde ciddi bir kuraklik riskiyle karsi karsiyayiz. Birçok alanda yagis almadigimiz aylar geçiriyoruz. Kizilirmak Deltasi da bu konuda aslinda etkilenen bölgelerden bir tanesini olusturuyor. Kizilirmak Deltasi Sulak Alan ve Kus Cenneti’nde aslinda bu periyotu aslinda 4-5 yillik periyot halinde benzer durumlari görüyoruz. Biz yine diger bölgelere göre daha sansliyiz. Çünkü Karadeniz Bölgesi’ndeyiz. Arada sirada da olsa aldigimiz yagislar bir can suyu özelligindedir. Kizilirmak Deltasi’na hayat veriyor. Geçen haftalarda aralikli yagan yagmurlar Kizilirmak Deltasi’nda o ciddi kurakligi bir nebzede olsa gidermis oldu. Belli bölgelerde su birikmesi saglanmis oldu. Bu da buradaki dogal yasamin, canliligin devam etmesi açisindan büyük öneme sahiptir. Birkaç sefer daha böyle yagislar aldigi taktirde Kizilirmak Deltasi’ndaki o kuraklik riskini ortadan kaldiracagimiz düsünüyorum” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile