Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, başta arpa ve buğday olmak üzere yaklaşık 2,5 milyon hububat ekiminin yapıldığı Kırşehir'de yağışın az olduğu sonbahar mevsiminde kuraklık yaşandığını ifade etti.
Topraktaki nem nedeniyle de tohumların çürümeye yüz tuttuğu bir zamanda yağış olduğunu belirten Şahin, çiftçi açısından tehlikenin atlatıldığını ve kış mevsimine olumlu şekilde girildiğini vurguladı.
Tohumların kuraklıktan olumsuz etkilendiği dönemde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Tarla Bitkileri Araştırma Enstitüsü'nden yetkililerin Kırşehir'e gelerek incelemelerde bulunduklarını anlatan Şahin, konu ile ilgili takibin devam ettiğini kaydetti.
Şahin, son yağışlarla ilgili Kayseri'deki Meteoroloji 7. Bölge Müdürlüğünden bilgi aldıklarını belirterek, şöyle konuştu:
"27 Kasım'dan sonra metrekareye 20 ile 36 kilogram arası yağış düştüğünü öğrendik. İç Anadolu Bölgesi'nin en fazla yağış alan ili olmuşuz. Ekilen tohumlar toprakta kuru şekilde bekliyordu. Az da nem alınca kurumaya meyletmişti. Bir takım yerlerde toprağı yeniden sürüp ekenler oldu. Son yağmurlar, tohumu toprakla buluşturdu adeta. Önümüzdeki günlerde biraz daha sıcağı bulduğunda hemen çimlenmeye başlar. Kışa iyi bir şekilde girmiş oldu. Enstitü yetkilileri, çimlenme dönemini de kontrol edecek."
Son yağmurların hububat tohumları için adeta can suyu olduğunu ifade eden Şahin, gelişme ve başağa kalkma döneminde iyi bir yağışın olması halinde bu yıl yüksek rekolte beklediklerini sözlerine ekledi.
Son Yağmurlar Hububata 'Cansuyu' Oldu
Kırşehir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kenan Şahin, son yağmurların sonbaharda ekilen tohumlara can suyu olduğunu söyledi.